7 pravil varne uporabe mobilnih naprav

Ste že kdaj neznancu dovolili, da za klic uporabi vaš mobilni telefon? Dobro premislite in odkrito odgovorite – večina vas bo verjetno odgovorila pritrdilno. Kaj pa da uporabi vaš računalnik? Tukaj boste pritrdilno odgovorili le redki. Kar je seveda tudi pravilno, saj vaš osebni računalnik hrani marsikatere občutljive in pomembne informacije, ki jih ne bi želeli deliti z drugimi. V resnici pa ni nič drugače z vašim telefonom, zato je pomembno, da ga ščitite enako, kot ščitite svoj računalnik.


Mobilne naprave, kot so tablični računalniki in mobilni telefoni, prevzemajo funkcionalnosti in tudi varnostna tveganja domačih računalnikov. Virusi, škodljivi programi, zlonamerne kode in goljufije postajajo vsakdanjik tudi na mobilnih napravah. Varnost in posledično zasebnost podatkov na mobilnih napravah zagotavljamo z nadzorovano uporabo aplikacij, ki so nameščene na telefonu oziroma jih nameravamo prenesti/namestiti in uporabljati. Pri tem je pomembno, da varno uporabljamo in hranimo podatke, uporabljamo močna gesla in se varno povezujemo na internet.

   

1. Ste edini, ki lahko odklene vaš telefon, ali pozna vašo številko PIN pol vaše družine ali prijateljev?

Koliko različnih ljudi pa ima ključ vaših vhodnih vrat? Varovanje podatkov na pametnih telefonih in tablicah omogočimo z vklopom kode za zaklepanje zaslona. Izkoristite možnosti, ki vam jih nudi vaša naprava, naj bo to številka PIN, vzorec ali geslo ali celo prstni odtis, kjer lahko v napravo shranite odtise več prstov in jo tako odklepate z levo ali desno roko.

Vse te varnostne spremembe lahko uveljavite v nastavitvah telefona, za dodatno varnost pa lahko uporabite tudi šifriranje podatkov telefona in zaklepanje SIM-kartice. Zaščita dostopa do podatkov temelji na moči gesla. Uporaba močnih gesel pomeni, da je geslo sestavljeno iz malih in velikih črk, številk in drugih znakov, pri tem pa dolžina gesla ne presega števila dovoljenih znakov.

   

2. Ste že kdaj namestili program mimo uradne trgovine, ker ste nekje na spletu našli priporočilo, da je 'hud'?

S tem ste svojo napravo in svoje podatke izpostavili res veliki nevarnosti zlorabe. Nameščajte in uporabljajte samo namenske programe iz uradnih trgovin, pri čemer bodite pozorni na ocene in komentarje drugih uporabnikov oziroma si prej oglejte veljavno spletno stran ponudnika. Ne zaupajte povezavam do namenskih programov, ki vam jih ponujajo neznanci prek elektronske pošte ali družbenih omrežij.

       

3. Se zanašate na to, da so aplikacije, prenesene iz uradnih spletnih trgovin za vašo mobilno napravo, varne?

Potem se lahko hitro opečete. Primeri okuženih oziroma zlonamernih aplikacij tudi v uradnih trgovinah so vse pogostejši, zato je pomembno, da pametni telefon ali računalniško tablico opremite z ustreznim protivirusnim programom. Večina ponudnikov protivirusnih programov ponuja zaščito, ki je specializirana za mobilne naprave. Na voljo so plačljive in brezplačne različice.

    

4. Kdaj ste nazadnje preverili, kakšna pooblastila dajete programu, ki ga nameščate?

Vaši podatki so zlato za oglaševalce in platina za zlikovce. Pred namestitvijo izbranega namenskega programa preverite dovoljenja, ki jih želi. Mobilni namenski programi zbirajo podatke o našem položaju, shranjujejo internetno zgodovino in tudi sporočila. Brezplačni namenski programi zahtevajo več podatkov v zameno za brezplačnost, z njimi pa se izvaja personalizirano oglaševanje. Na trgu je velika izbira podobnih namenskih programov, zato izberite tistega, kjer so zahtevana pooblastila smiselna in čim bolj omejena. Zelo nenavadno bi bilo, da bi ob namestitvi programa za prikaz vremena privolili v pooblastila za dostop do e-pošte ali celo pogovorov. V primeru suma, da namenski program zlorablja vaše osebne podatke, oddajte prijavo informacijskemu pooblaščencu Republike Slovenije. Prav tako pomembno je, da redno posodabljate operacijski sistem in namenske programe, saj na ta način odpravljate na novo odkrite varnostne ranljivosti.

   

5. Ste že kdaj spletne nakupe urejali prek javnega brezžičnega omrežja?

V takih omrežjih lahko marsikdo prestreže podatke, ki jih posredujete spletni trgovini. V nezaščitenih javnih omrežjih, kot so na primer hoteli, letališča in konferenčni prostori, zato ne izvajajte finančnih transakcij. Nekateri mobilni namenski programi s šifriranjem ščitijo podatke med prenosom, v brskalniku pa boste tako povezavo prepoznali po znaku zaklenjene ključavnice. Prav tako je pomembno, da izklapljate oddajanje svoje geolokacije ter povezavo WiFi ali Bluetooth, ko je ne potrebujete.

    

6. Ali tudi vi ponosno poveste sodelavcem in družini, kako si vaš najmlajši že sam nastavi igrico na mobilnem telefonu ali tablici in se z njo odlično zamoti?

Če ste, upamo, da ste poskrbeli tudi za varnost. Igranje igric na telefonih staršev je dokaj razširjen pojav, žal pa s tem pogosto pride tudi do nepredvidenih stroškov nakupov ali nameščanja nepooblaščenih namenskih programov. Temu se lahko izognete tako, da zaklenete nepredvidene prenose s številko PIN (npr. v »Trgovini Play« med nastavitvami poiščite Starševski nadzor in s tem zaščitite prenos uporabniških programov, iger in glasbe).

    
7. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste telefon pustili nenadzorovan?

Morda ste ga pozabili v stranišču, v restavraciji na mizi ali v gledališču v žepu plašča, ki ste ga oddali v garderobo? 
Za primere kraje in izgube mobilnih naprav svetujemo, da ustvarjate varnostne kopije in uporabljate namenske programe, ki omogočajo dostop do naprave prek osebnega računalnika. Na ta način lahko preprosto obnovite svoje osebne podatke, če napravo izgubite, vam jo ukradejo ali se poškoduje. Določeni namenski programi (npr. Googlov račun) vam omogočajo tudi določitev lokacije izgubljenega telefona, brisanje podatkov na daljavo ali celo vklop gesla do internetnih storitev, s čimer onemogočite nadaljnje samodejne prijave ali zlorabo podatkov. Vsekakor je vsako krajo pametno prijaviti policiji in operaterju, za kar potrebujete številko telefona IMEI (International Mobile Equipment Identity). Številko najdete na garancijskem listu ali z vnosom ukaza *#06# v polje za klicanje. IMEI zapišite in shranite na varno mesto.

Ne pozabite, vaš telefon in podatki na njem so varni toliko, kolikor ste previdni pri njihovi uporabi. Če se boste držali enakih smernic in navad, kakršnih ste vajeni tudi na svojem osebnem računalniku, boste že na odlični poti, da se bodo nepridipravi zaman trudili dokopati se do vaših podatkov.

   

Bi radi prek mobilnega telefona sklenili tudi kredit?

Uporabite mobilno banko Klikin, v kateri lahko hitri kredit do vrednosti 30.000 evrov dobite le v nekaj minutah – brez obiska bančne poslovalnice. 

april, 2019

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!