Varnostna rezerva: varovalka, ko gre kaj narobe

V življenju so stalnica samo spremembe in žal se tudi neugodnim spremembam nikoli ne moremo povsem izogniti. Kadar gre za spremembe, ki vplivajo na našo finančno stabilnost, pa lahko poskrbimo, da bomo njihove posledice čim manj občutili. Najlažje to dosežemo z varnostno rezervo.

Varnostna rezerva je temelj finančne varnosti, pa vseeno nanjo (pre)pogosto pozabljamo. Varnostna rezerva je skupno ime za sredstva, namenjena morebitnim nepričakovanim dogodkom in izdatkom, ki jih lahko prinese življenje, in omogoča, da neprijetne učinke nepričakovanih dogodkov na naš življenjski slog čim bolj omilimo.

Če smo konkretni, je varnostna rezerva lahko namenjena kritju večjih nepričakovanih izdatkov, npr. nujnega popravila avtomobila ali vodovodne napeljave v kopalnici oziroma doplačila za zdravniški ali zobozdravniški poseg. Po drugi strani pa so to tudi prihranki, ki jih lahko v primeru izgube zaposlitve, znižanja oziroma izostanka plače ali nekajmesečne nezmožnosti za delo uporabljamo za kritje osnovnih izdatkov. To pa niso samo hrana in položnice, pač pa tudi redni finančni izdatki - odplačila dolgov, varčevanja in zavarovanja.

Varnostna rezerva je skupno ime za sredstva, namenjena morebitnim nepričakovanim dogodkom in izdatkom, ki jih lahko prinese življenje.

Varnostna rezerva je tudi cenejša in hitrejša oblika financiranja ob nepredvidenih dogodkih kot sta na primer kredit ali limit.

Koliko varnostne rezerve potrebujem?

Idealno je, da imate v vsakem trenutku toliko takoj dostopnih bančnih prihrankov, da bi lahko z njimi pokrili najmanj za pol leta, še bolje pa za eno leto osnovnih mesečnih izdatkov, torej osnovnih življenjskih izdatkov kot sta hrana in položnice, pa tudi varčevanja, zavarovanja in podobno.

Varnostna rezerva naj bi zato znašala vsaj 6-, še bolje pa 12-kratnik 70 odstotkov mesečnega neto prihodka. Če na primer zaslužite 1.200 evrov ali prejemate tolikšno pokojnino, je torej priporočljivo, da je v vaši rezervi najmanj 5.040 evrov. Priporočamo, da za varnostno rezervo redno namenjate vsaj desetino mesečnih prihodkov.

Višina priporočljive varnostne rezerve je sicer odvisna od številnih dejavnikov, na primer od zdravja in starosti zaposlenih članov gospodinjstva, stabilnosti njihove zaposlitve, starosti otrok, vrednosti premoženja in zadolženosti. Če je vaša zaposlitev nestabilna, prihodki neredni, nimate veliko drugega premoženja ali imate majhne otroke, je pametno ustvariti večjo rezervo. Če imate redno službo oz. plačo in ste konkurenčni na trgu dela, živite v lastni nepremičnini in niste zadolženi, pa je vaša rezerva lahko nekoliko manjša. O varnostni rezervi pa bi morali še posebej razmišljati tudi upokojenci oziroma vsi, ki bodo to postali v nekaj letih. Zaradi vse bolj neugodnega razmerja med številom delovno aktivnih in upokojencev, je mogoče pričakovati, da se bodo pokojnine v prihodnjem desetletju precej znižale.

Kam naj naložim varnostno rezervo?

Gre za sredstva, ki vam morajo biti praviloma dostopna hitro in s čim manjšimi stroški, zato izberite nizko tvegane in visoko likvidne naložbe.

Ste že poskrbeli za svojo varnostno rezervo? Preverite, kolikšno varnostno rezervo bi zares potrebovali glede na oceno tveganosti gospodinjstva s preprostim vprašalnikom.

Rešite kviz

november, 2016

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!