Žepnina otroka nauči ravnanja z denarjem

Otroka najboljše vpeljemo v svet denarja in financ, če mu pravočasno začnemo dajati žepnino. Taktika, da mu denar dajemo po potrebi in glede na njegove želje, da bomo tako vedeli, za kaj vse ga porabi, ne obrodi pravih sadov. Ne lovite mu rib, naučite ga ribe lovit.

Prvi korak je redna žepnina

Otrok potrebuje žepnino zato, da se bo naučil razpolagati z omejenim zneskom denarja. Ko začne hoditi v 1. razred, mu jo lahko začnete dajati redno in v gotovini. Žepnino mu dajte vedno na določen dan. Na začetku je to lahko tedensko (npr. vsak petek), kasneje, ko imajo otroci že boljši občutek za čas, pa mesečno (npr. 1. dan v mesecu).

Kako naj ravna z žepnino?

Skupaj se odpravita v banko, kjer del ali celo žepnino lahko položi na svoj varčevalni račun​, ki je del Toli paketa. Ko mu boste začeli žepnino redno dajati, dodatnega denarja ne bo več potreboval. Ne dajajte mu denarja za stvari, ki si jih mora po vajinem dogovoru plačati sam iz žepnine. Razložite mu, katere stroške bo zdaj plačeval sam - z žepnino. Najprej je žepnina namenjena za njegove želje kot so igrače, sladkarije, darila za prijatelje, šolske obveznosti pa še vedno plačujte vi.

Ko bo star 9 let, bo že prerasel Tolija, zato Toli paket preoblikujta v Paket žepnina in mu začnite žepnino nakazovati na Prvi račun. Njegovo porabo na Prvem računu lahko spremljajte tudi prek NLB Klika. Enkrat letno lahko skupaj pregledata letni znesek žepnine, porabo in privarčevani denar. Skupaj obiščita še bankomat, da bo znal na njem dvignit tudi gotovino in preverit stanje na računu ter plačajta nakup v trgovini z bančno kartico.

Ko bo star 15 let mu zaupjate več odgovornosti tudi pri upravljanju denarja, zato sklenita NLB Paket žepnina 15+. Naučite ga, kako lahko sam spremlja nakazila in porabo žepnine,  si prenakaže denar na varčevalni račun ali plača položnico prek mobilne banke Klikin ali spletne banke NLB Klik.

Višino mesečne žepnine izračunajte tako, da seštejete vse njegove redne obveznosti in prištejete še približno 30 % za ostale izdatke in varčevanje. Razložite mu, da naj 10 % žepnine prihrani. Če si zaželi kakšno večjo stvar, ga še bolj motivirajte za varčevanje. Sam naj zanjo privarčuje najmanj polovico.

Žepnina ni nagrada

Žepnina naj ne bo prepogosto vzgojno sredstvo in jo ne pogojujte z uspehom v šoli. Njen namen je razvijanje veščin za odgovorno ravnanje z denarjem.

Ko je otrok že vešč ravnanja z denarjem in pozna njegovo vrednost, ni nič narobe, če za stvar, ki jo je poškodoval ali uničil, škodo poravna iz žepnine. Še boljša pa bo pozitivna motivacija:

  • Če si otrok česa močno želi in tudi sam varčuje, ga nagradite z dodatnimi pologi na njegovo varčevanje.
  • Če v trgovini med izbiro izdelka, razmišlja tudi o ceni, ga pohvalite.
  • Če z denarjem, ki ga je dobil za darilo, dela skrbno in varčno, pa ga še posebej pohvalite.

Takšna žepnina bo za otrokovo finančno prihodnost dobro darilo. Veliko boljše, kot če bi mu vi plačevali stroške, v petek, in po potrebi še v soboto, pa mu dali denar za "kino". Tako se ne bi naučil odgovornega ravnanja z denarjem.

september, 2015

paket zepnina15+

Paket žepnina 15 +

Za sodobno in samostojno poslovanje z žepnino med 15. in vključno 17. letom.

paket zepnina

Paket žepnina

Za mlade od 9. do vključno 14. leta, ki dobivate žepnino in želite biti samostojni tudi pri denarju.

NLB Toli račun

Toli paket

Za starše, ki želite otroka že kmalu naučiti ravnanja z denarjem.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se