Spoznajte novi bankovec za 20 €

Po petaku in desetaku iz serije Evropa je v obtok prišel novi bankovec za 20 evrov. Tudi ta je modre barve s prepoznavnimi gotskimi elementi. A kot je značilno za vse bankovce v seriji Evropa, je novi dvajsetak hkrati varnejši in trpežnejši od predhodnika. To pomeni, da bo lahko dlje v obtoku.

Stari in novi bankovec za 20 evrov bosta nekaj časa v obtoku sočasno, nato pa bo prva serija umaknjena. Tako bo prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo, kar se bo predvidoma zgodilo po uvedbi vseh sedem bankovcev iz nove serije Evropa. V prihodnjih letih bodo namreč v obtok prišli še novi bankovci za 50, 100, 200 in 500 evrov.

Lepši in varnejši

Kot pri drugih evrskih bankovcih iz nove serije je na novem dvajsetaku obraz boginje Evrope uporabljen v hologramu in vodnem znaku. Oglejte si, katere lastnosti so še značilne zanj! 

Video: odkrijte nov bankovec

Nove je težje ponarediti

Ponarejevalci se svojega posla ne lotijo le takrat, ko se jim to ne splača. Z drugimi besedami: če jih samo ponarejanje stane več, kot znaša vrednost bankovca. Prav zato so ustvarjalci novih bankovcev toliko pozornosti namenili zaščiti. Seveda pa nepridipravi vseeno poskušajo.

Medtem ko so bankirji, trgovci in gostinci, ki imajo največ opravka z denarjem, še pozorni na ponaredke, preostali nasedejo mnogo hitreje. V prvi polovici letošnjega leta je bilo tako iz obtoka umaknjenih skupno 454 tisoč ponarejenih evrskih bankovcev. Največ je bilo bankovcev za 20 in 50 evrov. Sliši se veliko, a v primerjavi z več kot 17 milijardami pristnih bankovcev v obtoku je številka še vedno razmeroma majhna. V Sloveniji je bilo v letu 2014 odkritih skoraj 2.500 ponarejenih bankovcev in nekaj manj kot 1.200 kovancev.

      
Izgled novega bankovca spredaj in zadaj

Najpogosteje je tarča kovanec za dva evra

Tudi vi zjutraj v službi najprej obiščete kavomat? Pa se vam kdaj zgodi, da ta noče in noče sprejeti vašega kovanca? Najverjetneje je razlog v tem, da je ponarejen. Najbolj priljubljena tarča ponarejevalcev je namreč prav kovanec za dva evra.

Ponarejeni kovanci se od pravih razlikujejo po teži in barvi. Pravi kovanci se bodo »prilepili« na magnet, a če boste magnet potresli, bodo odpadli. Če pa se vaš kovanec pretirano drži magneta ali se nanj sploh ne odziva, je to jasen znak, da gre za ponaredek.

Ne skušajte unovčiti ponaredka

Če podvomite o pristnosti denarja, lahko sum preverite na Banki Slovenije ali pa denar odnesete na najbližjo policijsko postajo. Če se izkaže, da gre za ponaredek, se boste morali od njega posloviti, saj vam ga bodo zasegli in uničili. A tudi to je bolje, kot če bi vas ujeli pri poskusu unovčitve ponarejene gotovine. V tem primeru bi morali plačati visoko globo, lahko pa bi vas doletela celo polletna zaporna kazen.

Sledite svojim bankovcem

Ste se kdaj vprašali, kje vse je že bil bankovec, ki so vam ga na primer vrnili v trgovini? Koliko sveta je prepotoval? Kaj vse so z njim plačali? Koliko je pomenil tistemu, ki ga je držal v roki? Verjeli ali ne, bankovcem lahko na njihovi poti po svetu tudi sledite.

Ste se kdaj vprašali, kje vse je že bil bankovec, ki ga ravno držite v roki? Koliko sveta je prepotoval? Sledite mu na njegovi poti po svetu!To omogoča EuroBillTracker. Vse, kar mora uporabnik storiti, je, da v bazo podatkov vpiše serijsko številko svojih bankovcev. Ko enako serijsko številko vpiše drug uporabnik, izvemo, kje se bankovec po novem nahaja in kako hitro je do tja pripotoval. Trenutno na portalu sledijo več kot 149 milijonom bankovcev, tudi slovenskim. Ti iz naše države najpogosteje potujejo v Avstrijo in Nemčijo.

Poglejmo primer: 20-evrski bankovec, ki ga je dala v Nemčiji natisniti Slovaška, je prvič vpisal slovenski uporabnik julija letos v Dobrni, v začetku oktobra pa se je isti bankovec pojavil v 800 kilometrov oddaljenem mestu Prato v Italiji. Evrskim bankovcem so uporabniki portala sledili že vse do Savdske Arabije, Afganistana in Dominikanske republike.

Rojstvo in smrt

Evrskih bankovcev ne tiskajo vse države, ki uporabljajo evro, tudi Slovenija ne. Jih pa izdaja. Slovenske bankovce tako tiskajo v Franciji in na Nizozemskem. Na Nizozemskem izdelujejo tudi slovenske kovance.

Novi dvajsetak bo varnejši in trpežnejši od predhodnika. Tako bo dlje zdržal v obtoku.

Življenjska doba evrskega bankovca je sicer odvisna od njegove vrednosti. Višja je, dlje praviloma zdrži bankovec. Medtem ko so bankovci za 5, 10, 20 in 50 evrov v obtoku od enega do štirih let, lahko bankovci za 100, 200 in 500 evrov zdržijo tudi več kot deset let. Poškodovane ali obrabljene evrske bankovce zamenjajo nacionalne centralne banke. Zamenjava je brezplačna.

Prva od držav Evropske unije, ki je svojo nacionalno valuto povsem zamenjala z evri, je bila Nemčija. Nemške marke so se poslovile konec leta 2001.

Slovenski kovanci

Medtem ko so vsi evrski bankovci, pa čeprav tiskani v različnih državah, enaki, se kovanci od države do države razlikujejo. Slovenske tako krasijo štorklja, lipicanci, knežji kamen, Plečnikova skica parlamenta, Groharjev Sejalec, Triglav, Primož Trubar in France Prešeren. Prihodnje leto, ob 25. obletnici osamosvojitve naše države, bo Banka Slovenije izdala milijon kovancev za dva evra. V obtoku bodo predvidoma v drugem četrtletju leta 2016.

Tolarji iz nogavic v evre

Marsikdo se še vedno z nostalgijo spominja tolarja. Valuta je šla iz prometa že leta 2007, a po podatkih Banke Slovenije je nekje zunaj še vedno za okoli osem milijard tolarjev v bankovcih in kovancih.

Te lahko – osebno ali po pošti – še vedno zamenjate v evre na Banki Slovenije. Storitev je brezplačna, menjalni tečaj pa ostaja enak kot ob prevzemu evra; za en evro je treba odšteti dobrih 239 tolarjev. Bankovce lahko menjate brez časovnih omejitev, medtem ko bodo na Banki Slovenije kovance menjali le še do konca prihodnjega leta. 

november, 2015

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!