Finančni kažipot: med 30. in 40. letom

Potem ko se v času študija in prve zaposlitve finančno osamosvojite in postavite temelje svojega osebnega proračuna, sledi obdobje, ko se srečujete z vedno večjimi finančnimi izzivi in s tem povezanimi pomembnimi finančnimi odločitvami ter vedno širšim naborom finančnih storitev, ki jih uporabljate. Krediti, zavarovanja, dodatne plačilne kartice … pri vsem tem je še posebej pomembno, da se zavestno odločite za skrbno spremljanje osebnega proračuna in premišljene nakupe.


Osebne finance na stabilnih temeljih

Vsako novo obdobje v življenju s seboj prinese nove izzive, s katerimi se je treba aktivno soočiti in jih kar najbolje izkoristiti. Za čas med 30. in 40. letom je značilno, da je posvečen karieri, prav tako pa je za to obdobje značilno ustvarjanje ali povečanje družine, kar močno vpliva na dinamiko osebnega in družinskega proračuna. Zdaj ne zagotavljate več samo lastne finančne varnosti, pač pa tudi varnost družinskih članov, katerih potrebe so vedno večje.

Če ste se v mlajših letih izognili načrtovanemu ravnanju s financami, boste lahko zdaj vse zamujeno nadomestili. Če boste upoštevali spodnje nasvete, bo vaš osebni in družinski proračun gotovo v boljšem stanju.

1. Skrbno nadzorujte prihodke in odhodke. V obdobju, ko se poveča dinamika financ, je nujno obvladovanje prihodkov, še bolj pa odhodkov, in skrb za pravo ravnovesje. Za začetek namenite pozornost mesečni sledljivosti osebnega finančnega toka. Skozi redno spremljanje, za kar lahko uporabite pripomoček ali NLB Klik, boste prepoznali, na katerih področjih porabite več, kot bi smeli. Skozi več mesecev spremljanja boste dobili jasno predstavo o tem, ali sledite zastavljenim finančnim ciljem oziroma kaj morate prilagoditi, da boste ostali na pravi poti.

2. Ne zadolžite se preveč! Novosti v vašem osebnem življenju vas bodo mnogokrat privedle do nujnih nakupov, pri katerih boste potrebovali tudi kredit. Zadolževanje je običajna sestavina finančnega portfelja v tem obdobju, a kljub temu naj bo odločitev za kredit preudarna. Razumno zadolženi smo takrat, ko kljub dolgu, ki ga plačujemo, redno plačujemo tudi vse ostale mesečne obveznosti in pri tem ne poslabšamo svojega življenjskega sloga. Odločite se tako za uresničevanje cilja, ki ga boste lahko odplačevali sorazmerno glede na svoje prihodke in odhodke.

3. Zavarujte se. Varnost je vrednota, na katero največkrat opozorijo šele resni zapleti. Da bi se jim izognili, moramo ravnati odgovorno in previdno. Tako kot veste, da vožnja s kolesom brez čelade ogroža vaše življenje, lahko tudi najem kredita brez pravega zavarovanja ogrozi vašo finančno prihodnost. Nenazadnje pa sploh ni treba, da gre za kredit – premislite tudi, kako bi izguba vaših prihodkov vplivala na vašo družino.

  

Vedno informirani z našimi e-novicami

Ko potrebujete nove finančne storitve, je pomembno tudi, da ste o njih dobro informirani. Naročite se na naše e-novice in vsak teden prejemajte sveže nasvete iz sveta osebnih financ.

Naročite se

     

Rezerve in prihranki za lepši jutri

4. Varnostna rezerva za nujne primere. Kadar je na nebu sonce, nihče ne nosi dežnika. Podobno je žal, ko imamo zadostne redne prihodke – le redkokdo takrat razmišlja o varnostni rezervi. A hitro lahko pride do težav z avtomobilom ali celo izgubo službe in takrat so težave lahko že za prvim ovinkom. Z varnostno rezervo, ki naj bi znašala 6- do 12-kratnik mesečne plače, boste lahko precej mirneje spali.

5. Naložba v prihodnost. Zdaj ko znate razumno odločati o svojih financah, lahko to prenesete tudi na svoje otroke. Izobraževanje je najboljša naložba za prihodnost. Predlagamo vam, da z varčevanjem za otrokovo prihodnost začnete že ob rojstvu otroka. S tem mu boste zagotovili vse potrebne pogoje za razvoj njegovih potencialov. Ne pozabite pa niti nase! Čeprav se zdi, da je upokojitev še daleč, pričnite razmišljati o varčevanju za pokojninsko rezervo. Morda je čas, da pripravite načrt in naložbeno strategijo, ki bo urejala vaše finance tudi dolgoročno.

   

Ste mlajši od 30 let in se soočate šele s postavljanjem osnov osebnih financ? Preverite Finančni kažipot za vse med 20. in 30. letom. Če ste starejši od 40 let, pa si preberite Finančni kažipot za vse med 40. in 50. letom.    

oktober, 2017

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

2021 09 nlb stanovanjski kredit landing 2560x1600

Stanovanjski kredit

Za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Mladi do 40 let ob sklenitvi do 30. 11. sodelujete v nagradni igri za vračilo 3 obrokov kredita.

Življenjska in premoženjska zavarovanja lahko sklenete tudi v NLB.

Zavarovanja

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!