Finančni kažipot: med 50. in 60. letom

Zadnje desetletje pred upokojitvijo je iz finančnega vidika čas priprav na novo življenjsko obdobje. Za marsikoga so to zadnja leta, ko prejema plačo in morda zaskrbljeno pogleduje proti prelomnim letom upokojitve, ko bo prejemke predstavljala nižja pokojnina. Preverite, za kaj morate v tem obdobju poskrbeti, da bo tudi jesen vašega življenja udobna in finančno stabilna.


Kot je Elizabeth Taylor rekla v eni svojih slavnih vlog v Mački na vroči pločevinasti strehi: »Lahko si reven, ko si mlad, ko si star pa ne.«, s čimer je hotela povedati, da je v starosti finančna varnost še toliko bolj pomembna, saj je zaposlitev težka, morebitni stroški npr. zdravljenja pa so lahko usodni, če niste pravočasno poskrbeli za ustrezno varnostno 'mrežo'.

Čas, ko poskrbite za mirna leta v pokoju

Upokojitev ni več daleč stran in prav je, da že kdaj pa kdaj sanjarite o vsem, kar boste lahko počeli s prostim časom. Naj bo to končno več časa z vnuki, nov hobi ali pa vrtnarjenje, v vsakem primeru bodo takšne sanje odlična motivacija, da na svojem osebnem proračunu poskrbite za stabilnost in se usmerite v varčevanje.

1. Pokojninsko varčevanje je prioriteta. Če pokojninskega varčevanja še nimate, je situacija resna, saj vam ni ostalo veliko časa, da bi si zagotovili dodatek k pokojnini. Kljub temu svetujemo, da se odpravite do strokovnjaka in se pogovorite o možnostih. Najslabše, kar lahko storite, je, da dvignete roke. Enako velja, če pokojninsko varčevanje že imate, niste pa prepričani, kakšni so pogoji. Izbrskajte pogodbo in jo natančno preučite.

2. Razmislite o načinu izplačila rente. Večinoma imate možnost izbire med mesečnimi izplačili ali enkratnim izplačilom. Pravo možnost zase boste izbrali na podlagi zneska privarčevane rente. Če imate težave pri odločitvi, svetujemo, da se oglasite pri svojem svetovalcu, ki vam bo pomagal pregledati vaš osebni proračun in svetoval ustrezne korake.

3. Prevetrite ustreznost višine varnostne rezerve. Morebitne nenapovedane izdatke ali večje nakupe boste v zrelih letih težje izvedli, saj se bodo vaši prihodki z upokojitvijo občutno spremenili. Primanjkljaji, ki jih s trenutno plačo morda brez težav nadomestite, se vam bodo v pokoju veliko bolj poznali, zato je še toliko bolj pomembno, da poskrbite za ustrezno varnostno rezervo. Ta bo po upokojitvi sicer lahko nekoliko manjša, saj se bodo verjetno zmanjšale potrebe (manj voženj, manjša obraba oblačil in obutve, …).

4. Dolgovi naj se umaknejo prihrankom. Čas je, da odplačate dolgove iz preteklosti in poskusite zadolženost zmanjšati na minimum. Če so otroci zapustili dom, morda ne potrebujete več tako velikega stanovanja, če niste več za vijuganje po belih strminah, lahko drag hobi zamenjate za bolj umirjen in cenejši tek na smučeh ipd. Ne oklepajte se za vsako ceno statusnih simbolov preteklosti, pač pa ustvarite nove navade, ki ustrezajo vašim letom in vam omogočajo ohranjati finančno varnost.    

Vedno informirani z našimi e-novicami

Če želite (p)ostati informirani o vseh finančnih storitvah, ki so vam na voljo in skrbijo za vaše stabilne finance, se naročite na naše e-novice in vsak teden prejemajte sveže nasvete iz sveta osebnih financ.

Naročite se

       

Naložbe naj bodo usmerjene v varnost in stabilnost

Naj osebne finance ne bodo področje, kjer bi v zrelih letih iskali nova razburjenja. V ta namen se raje odpravite na kakšno novo destinacijo, v finančnih naložbah pa naj bo prvo vodilo zmernost in varnost.

5. Preglejte zavarovalne police. Poleg optimizacije dolgov morate optimizirati tudi svoja zavarovanja. Tako preventivno ravnanje bo zmanjšalo tveganje (v primeru da najdete zavarovalne police, ki niso ustrezne) in vam dalo nov občutek varnosti. Predvsem preverite, če vaše police krijejo tudi potrebe po dražjih ali dolgotrajnih zdravljenjih, ki so žal pogosti spremljevalci v zrelih letih. Poskrbite tudi, da so na zavarovalnih policah ustrezni upravičenci in se tako prepričajte o varnosti svoje družine.

6. Prestrukturirajte svoj naložbeni portfelj. Čas je, da se odpoveste tveganim naložbam z dolgoročnimi perspektivami in svoj portfelj usmerite v naložbe z manjšim tveganjem, po možnosti celo s fiksno donosnostjo. Obiščite svojega bančnega svetovalca in se pogovorite o možnostih.

  

Če vaš osebni proračun še vedno premočno obremenjujejo dolgovi in otežujejo prehod v obdobje bolj umirjenega življenjskega sloga in stabilnejših financ, si preberite Finančni kažipot za vse med 40. in 50. letom.

januar, 2018

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

Ponujamo vam številne naložbene priložnosti ter kakovostno obveščanje in pomoč pri zasledovanju vaših investicijskih ciljev.

Naložbe

Življenjska in premoženjska zavarovanja lahko sklenete tudi v NLB.

Zavarovanja

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!