Banka je vir nasvetov, izkoristite jo!

Da so nasveti še posebej ključnega pomena prav na začetku podjetniške poti, sta ugotovila tudi Tina Berlec in Mark Kališnik, ki sta s svojimi žitnimi obroki Mul'c sodelovala v projektu Štartaj Slovenija. Kako banka in podjetniki sodelujejo v mentorskem odnosu in kakšna je svetovalna vloga banke, nam je na njunem primeru pojasnila Nataša Zemljič Pangerc, direktorica NLB Podjetniškega centra Osrednja Slovenija in NLB Podjetniškega centra Zahod.


Prvi korak je iskren pogovor

Tina in Mark sta prišla na uvodni razgovor k nam še povsem na začetku svoje podjetniške poti. Takrat sta nam predstavila svoj izdelek, kakšni so njuni začetni stroški investicije zagona podjetja ter kakšen je njun načrt za prihodnje poslovanje podjetja. Zanimalo ju je, kje in kako odpreti poslovni račun, katero dokumentacijo potrebujeta in kakšna je ponudba banke. Ključna naloga bančnih svetovalcev pri podjetniških začetkih je, da zastavljajo prava vprašanja, s katerimi bolje spoznajo tako posel kot podjetnike same in jim pomagajo včasih tudi z malo bolj kritičnim pogledom. Le-ta je za uspešen posel večkrat nujen, saj se tako podjetnik lahko izogne usodnim napakam.

Mark in Tina sta predstavila svoj načrt investicije, saj sta želela vzpostaviti lastno proizvodnjo in sta razmišljala o najemu kredita za pakirni stroj, ki pa je bil povezan z visokimi začetnimi stroški. Skupaj smo skrbno pregledali poslovni načrt in se v sproščenem vzdušju pogovorili o vseh njegovih postavkah. Ena od nalog bančnega svetovalca je namreč tudi, da podjetnike opozori na tveganja, ki jih prinašajo investicije. Bančni svetovalec je med pogovorom ugotovil, da bi bilo za nekatere planirane korake smiselno ubrati alternativno – optimalnejšo pot in predlagal, da bi za pakiranje žitnih obrokov Mul'c najela zunanje podjetje, ki se že ukvarja s tem, namesto da bi za ta del poslovnega procesa skrbela sama v okviru lastne proizvodnje. Ko sta preverila razpoložljive možnosti in cene, sta Mark in Tina res spremenila poslovni model, saj sta našla strateškega partnerja s strojem. Tako sta si znižala stroške osnovne investicije za začetek poslovanja in bistveno zmanjšala tveganje.

Tina Berlec, Mul'c

»Ne dojemava se še kot podjetnika, saj je tako hiter preskok iz domače kuhinje na prodajne police res velika sprememba. Ampak če si dovolj vztrajen, imaš dobro idejo in verjameš vanjo ter trdo delaš, lahko iz skoraj vsakega hobija izpelješ posel. Banki sva zelo hvaležna za pomoč in odobritev kredita. Takšen podvig, sploh s tako velikim naročilom, kakršnega sva dobila midva, je velik finančni zalogaj: z lastnimi finančnimi sredstvi ne bi mogla zagnati proizvodnje in izpeljati takšnega naročila.«

Na banko se obrnite čim prej

Opisana situacija je zelo dober primer bančnega svetovanja pred investicijo, ki po navadi zahteva velika finančna sredstva, zato morate podjetniki tako poslovno odločitev zaradi vseh finančnih posledic temeljito premisliti. V sodobnem poslovnem svetu je vloga banke prerasla ustaljene okvirje, ko je bila njena vloga zgolj posojanje denarnih sredstev, saj zaradi vsakdanjega stika s podjetniki iz najrazličnejših panog zelo dobro pozna poslovno okolje in lahko ponudi rešitev, ki je primerna za podjetnikov poslovni model in izzive, s katerimi se sooča.

Mark Kališnik, Mul'c

»Ta projekt nama je prinesel veliko novih izzivov in lekcij. Med drugim sva se naučila, da če pride do kakršnih koli težav, če na primer dobavitelj zamakne dobavo, kar vpliva na vso nadaljnjo proizvodnjo, ne smeva čakati, preden se obrneva na banko za pomoč. S Tino sva imela veliko vprašanj, a sva kar odlašala. Ko pa sva se oglasila na banki, smo zadevo uredili zelo hitro.«

Žal pa se mnogi bodoči podjetniki zelo redko obrnejo na banko, preden odprejo podjetje oziroma začnejo poslovati. Običajno potrkajo na njena vrata šele, ko ugotovijo, da bodo potrebovali dodatna denarna sredstva, saj želijo povečati prodajo, povečati dobavo ali pritegniti nove kupce, in menijo, da je zanje edina rešitev najem kredita. A to še zdaleč ni res, saj vam lahko dodatna ponudba banke (akreditivno poslovanje, garancijsko poslovanje, odkup terjatev) omogoči boljše pogajalsko izhodišče, ko sklepate dogovore in pogodbe z morebitnimi bodočimi poslovnimi partnerji. Tudi zato je pomembno, da se pravočasno obrnete na banko in pridobite ustrezne informacije ter se odločite za rešitev, ki je v največjo korist vašega podjetja.

Vedno moramo gledati v prihodnost

Mlada podjetnika sta se zelo hitro znašla tudi pred izzivom, ki ga predstavlja veliko naročilo v okviru projekta Štartaj Slovenija, zaradi katerega je treba prilagoditi tudi poslovni načrt. Ko podjetje razmišlja o povečanem obsegu prodaje, mora poleg skrbi za financiranje razmišljati tudi o povečanju s tem povezanih stroškov, kar je treba natančno preračunati in predvideti. Če je moralo podjetje prej prodati X enot, da je normalno poslovalo, je treba zdaj izračunati, koliko večji je ta X po investiciji, in presoditi, ali je ta korak smiseln za podjetje.

Podjetniki si v tem primeru lahko pomagate s pripomočkom za izračun denarnega toka, ki vas spomni in opozori na ključne postavke vsakodnevnega poslovanja. Tako lahko že sami ocenite spremembe posameznih postavk in pridobite vpogled v njihov vpliv na sam denarni tok, lahko pa se tudi odločite za sestanek na banki in skupaj s svetovalcem ugotovite, ali so nova investicija, rast, nov izdelek ali storitev smiselni oziroma ali se vam bo nadgradnja poslovanja izplačala.

Nataša Zemljič Pangerc, NLB Podjetniški center Osrednja Slovenija in NLB Podjetniški center Zahod

»Tukaj smo za podjetnike, da jim pomagamo reševati neznanke na finančnem področju, a se žal premalokrat obrnejo na nas. V NLB Centru inovativnega podjetništva in vseh drugih poslovnih enotah po Sloveniji imamo bančne svetovalce z znanjem in izkušnjami na finančnem in bančnem področju. Ob tej priložnosti vabim vse, ki imate kakršno koli idejo, razmišljanje ali vprašanje, da izkoristite to možnost brezplačnega svetovanja in se oglasite pri nas. Tudi če nam ne znate točno razložiti, kaj potrebujete, vam bomo z veseljem prisluhnili in skupaj bomo našli rešitev. Podjetnikom pomagamo razširiti obzorja in olajšati sprejemanje odločitev, saj kot bančniki znamo ovrednotiti tveganja in vam lahko pokažemo še druge poti, ki so morda za vas lažje in manj tvegane.«

Pri upravljanju stroškov in načrtovanju korakov na poslovni poti je nenehno treba gledati v prihodnost in podjetnikom nikoli ne sme zmanjkati denarnih sredstev. Tega se vsak podjetnik običajno nauči sam iz prakse in pogosto so te izkušnje neprijetne. Prav zato NLB nudi brezplačno bančno-finančno svetovanje v NLB Centru inovativnega podjetništva in v vseh drugih poslovnih enotah po Sloveniji, lahko pa vas svetovalci obiščejo tudi na sedežu vašega podjetja. Podjetniki, dogovorite se za termin srečanja v banki (ali kjerkoli drugje, kjer vam ustreza), na katerem izpostavite izzive, s katerimi se srečujete, in svoja razmišljanja. Bančni svetovalec lahko s svojimi izkušnjami in znanjem razširi vaš pogled, vas opozori na morebitna tveganja, na morebitne nepredvidene stroške in druge možnosti, ki jih imate še na voljo kot podjetniki. Cilj tega svetovanja ni, da vas naučimo teorije, ampak da na konkretnem primeru razmišljamo o možnostih in tveganjih ter poiščemo ustrezne rešitve.

»Ljubezen do narave in življenje v njeni harmoniji sta Tino in Marka pripeljala do tega, da sta vse prihranke vložila v nasad orehov, ne vedoč, kam točno ju bo to pripeljalo. Vendar se je odločitev hitro izkazala za odlično, saj sta v družinsko prehrano, poleg doma pridelanega sadja in zelenjave, vnesla orehe, pri tem pa odkrila naravni žitni obrok Mul’c, ki se je izkazal za pravi hit med družinskimi obroki.«

Vrata v CIP-u so vam vedno odprta!

Včasih se je enostavno dobro s kom pogovoriti in prevetriti svoje zamisli o podjetju, tudi brez konkretnih načrtov. Naši bančni svetovalci znajo zastavljati vprašanja, ki pomagajo na posel pogledati tudi z drugih zornih kotov, razmisliti o pomembnih okoliščinah in predlagati najustreznejšo pot, po kateri naj gre podjetje v prihodnje. Zato naj vas ne bo strah pristopiti.

Naročilo na sestanek


april, 2020

Skrita vsebina

Naročite se na sestanek!

Z bančnim strokovnjakom boste našli najboljšo rešitev za uresničitev vaših poslovnih ciljev.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
zakonitega zastopnika/nosilca dejavnosti/pooblaščene osebe
Podatek je obvezen.
zakonitega zastopnika/nosilca dejavnosti/pooblaščene osebe
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
V najkrajšem času vas bomo poklicali za dogovor o nadaljnjih korakih.
Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.
Na oddano telefonsko številko ali e-naslov vas bomo obvestili o potrditvi sestanka.

Pošljite povpraševanje

Skupaj bomo poiskali najboljšo rešitev za uresničitev vaših poslovnih ciljev.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
zakonitega zastopnika/nosilca dejavnosti/pooblaščene osebe
Podatek je obvezen.
zakonitega zastopnika/nosilca dejavnosti/pooblaščene osebe
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.
Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.
Na oddano telefonsko številko ali e-naslov vas bomo obvestili o potrditvi sestanka.

2021 10 nlb poslovni paketi landing page 2560x1600

Novoustanovljena podjetja

Začnite svojo poslovno pot s pravo banko.

2021 08 nlb poslovni paketi splosno 1920x468

NLB Poslovni paketi

Izberite poslovni paket po svoji meri in imejte dober pregled nad stroški vsakodnevnega poslovanja.

Ne zamudite dobrega poslovnega nasveta

Pridružite se več kot 24.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre poslovne finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!