Bom dobil to, kar sem plačal?

Vam je všeč staro meščansko stanovanje, vendar odlašate z nakupom, ker bi ga bilo treba najprej prenoviti? Bi raje kupili nepremičnino "na ključ", vendar vas skrbi, da izvajalec gradnje ne bo izvedel, kot ste se dogovorili? Če vam že misli na obnovo oziroma nakup povzročajo slab občutek in skrbi, da obrtniki in podjetja ne bodo korektno opravili svojega dela, se lahko v banki zavarujete z odprtjem akreditiva.

Z odprtjem akreditiva si zagotovite, da bo banka denar nakazala izvajalcu oz. prodajalcu samo, če bodo storitve opravljene ter izdelki dobavljeni v dogovorjenem času in obsegu, kar izvajalec del dokazuje z izpolnitvijo akreditivnih pogojev. Če izvajalec del storitve opravi oziroma dobavi izdelke po dogovorjenem roku, se vi kot nalogodajalec lahko vseeno odločite, da se mu po akreditivu plača kljub zamujenemu roku. Če do plačila ne pride, se vam sredstva vrnejo.

Storitev poteka tako, da se vaša sredstva na podlagi predračunov nakažejo na račun kritja za odprti akreditiv in se s tega računa lahko izplačajo samo dogovorjenim izvajalcem/dobaviteljem, vendar šele ko so izpolnjeni vsi pogoji, navedeni v akreditivu - vključno s časovnimi roki. Tako izvajalec/dobavitelj plačila ne dobi vnaprej, temveč šele ko dejansko izpolni pogodbeno obveznost.

Možnosti uporabe akreditiva je veliko. Lahko ga uporabite tudi za izvedbo skupnega projekta v svojem naselju - npr. za izgradnjo čistilne naprave, projekt asfaltiranja dela ceste, adaptacijo večstanovanjskih objektov ...

Akreditiv varuje vas kot kupca, hkrati pa pred tveganjem zavaruje tudi izvajalca del oz. prodajalca, saj mu zagotavlja plačilo (sredstva so že na banki in se lahko izplačajo le njemu). To je za vas lahko tudi dodaten pogajalski argument, ko se dogovarjate za izvedbo del ali nakup.

Za odprtje akreditiva se lahko odločite, tudi kadar najemate NLB Stanovanjski kredit. Želeni delež sredstev kredita vam bomo na podlagi predračunov nakazali na račun kritja za odprti akreditiv. Tako se boste zavarovali, da boste za svoj denar res dobili dogovorjeno.


Dodatne informacije

Kontaktni center: 01 477 20 00
Erika Ločičnik Strle (Oddelek za akreditivno in inkasno poslovanje): 01 476 24 60
Ksenija Majc (Oddelek za akreditivno in inkasno poslovanje): 01 476 24 57

april, 2014

NLB Dokumentarni akreditiv

Dokumentarni akreditiv

Omogoča vam, da bodo pri večjih nakupih plačila izvajalcem ali prodajalcem izvedena na podlagi dejanskih računov in opravljenih del, ne na podlagi predračunov.

2021 09 nlb stanovanjski kredit landing 2560x1600

Stanovanjski kredit

Za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Mladi do 40 let ob sklenitvi do 30. 11. sodelujete v nagradni igri za vračilo 3 obrokov kredita.

NLB Dogodki

    Ne zamudite dobrega nasveta

    Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


    Prijavi se

    Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!