Digitalno je varno pred okužbami in okolju prijazno

Prednosti digitalnega bančništva sta med drugim tudi možnost opravljanja bančnih storitev na način, da se izognemo fizičnim stikom in da čim manj obremenjujemo okolje. S tem daje pravi odgovor na trenutne okoliščine večjih zdravstvenih in okoljskih tveganj, ki zahtevajo odgovorno ravnanje vseh nas. Uporabniki z uporabo digitalnih poti omejujemo širjenje okužb in svoje vplive na okolje, svojo vlogo pa smo odigrale tudi banke. V zadnjem času smo predstavili številne digitalne novosti, ki vam omogočajo varno in okolju prijazno ravnanje. Jih poznate?


Pojav novega virusa je spremenil naše obnašanje in vrednote. Skrb za lastno zdravje in zdravje naših bližnjih je postala ena najvišjih prioritet. V tem obdobju pa smo bolj kot do zdaj postali pozornejši tudi na vpliv, ki ga naše ravnanje pušča na okolju, saj okoljske spremembe človeštvo postavljajo pred nove izzive. Da se prilagodimo novim okoliščinam, nam ni treba življenja obrniti na glavo, nekatere rešitve, ki dobro odgovarjajo na obe potrebi, so že dolgo z nami, zato ni presenetljivo, da so tokrat v naše življenje vstopile skozi glavna vrata. To so digitalne tehnologije, ki omogočajo, da nemoteno delujemo tudi takrat, ko moramo omejevati fizične stike. Ker se z njimi zmanjšujejo poti in uporaba papirja, pa zmanjšujejo tudi obremenitev okolja.

Ste vedeli? Slovenec v povprečju na leto porabi 185 kg papirja, za kar so potrebna tri manjša drevesa. Drevesa pomembno zmanjšujejo ogljični odtis, saj absorbirajo CO2 iz zraka in oddajajo kisik, njihov pozitiven vpliv na okolje pa je še širši. Z ohranjanjem gozdov lahko tako vsi prispevamo k okolju, začnemo pa lahko z majhnimi koraki – tudi na tako nepričakovanih področjih, kot so bančne storitve.

V bančništvu ni nič drugače, uporaba digitalnih bančnih tehnologij se je v zadnjem času močno povečala. Niso le nadomestile vsakodnevnih bančnih opravkov in jih iz poslovalnic preselile na splet, ampak so naše življenje še olajšale. Naš pametni telefon z bančnimi mobilnimi aplikacijami je prava »banka v roki«, ki je z nami 24 ur na dan, vse dni v letu. Nove potrebe so razvoj novih digitalnih rešitev v bankah še pospešile. V času, ko je bila naša pozornost drugje, na skrbi za zdravje, smo marsikatero od teh novosti morda spregledali, čeprav omogoča prav to – varno in okolju prijazno delovanje. Poglejmo, katere so.

  

Dokumente za katero koli bančno storitev podpišemo kar na telefonu

    

  

  

Za veljavnost nekaterih bančnih storitev je potreben naš podpis. Zato je bilo včasih za nekatere storitve, čeprav smo jih lahko naročili v spletni ali mobilni banki, treba obiskati poslovalnico. Zadnja nadgradnja mobilne banke Klikin je omogočila tudi oddaljeno podpisovanje dokumentov s kvalificiranim digitalnim potrdilom, ki zagotavlja enako veljavnost kot lastnoročni podpis. Tako lahko že od poletja v mobilni banki Klikin spremenimo limit na računu ali kartici, naročimo novo plačilno kartico, takoj dobimo Hitri kredit, od zdaj pa so podprte tudi vse druge storitve NLB. Zakaj bi še hodili v banko, če lahko vse pogodbe sklenemo v Klikinu, brez papirnate dokumentacije in brez fizičnih stikov v poslovalnici?

Kaj potrebujemo? Mobilno banko Klikin.

  

Odprtje bančnega paketa kar prek video klica

  

  

Za odpiranje bančnega računa smo morali še pred kratim na banko, kjer so bančniki lahko opravili osebno identifikacijo v skladu z veljavnimi predpisi. Zdaj nov bančni paket z vključenim bančnim računom lahko odpremo kar prek video klica, 24 ur na dan, vsak dan v letu. Bančni svetovalci na video klicu bodo prek kamere opravili identifikacijo na daljavo in uredili vse za odprtje bančnega računa. Varno, brez fizičnih stikov v poslovalnici in brez papirnate dokumentacije.

Kaj potrebujemo? Telefon ali računalnik s spletno kamero in osebni dokument za identifikacijo.

  

Brezstično plačevanje je varno plačevanje

    

  

  

V razmerah, ko je priporočeno omejevati stike z ljudmi ali s površinami, na katerih se lahko zadržujejo virusi in mikrobi, je postalo brezstično plačevanje še pomembneje. Pri brezstičnem plačevanju kartico le približamo plačilnemu terminalu POS in ne pride v stik s prodajalcem. Tako je manj tveganj, da bi se okužili prek kartice. S kartičnim plačevanjem se izognemo tudi plačevanju z gotovino, ki zamenja veliko rok in je zato lahko vir okužb. NLB Plačilne kartice lahko prenesemo tudi v mobilno denarnico NLB Pay in plačujemo kar s pametnim telefonom, poleg tega pa lahko v njej upravljamo tudi varnostne nastavitve kartic. Mobilna denarnica je tudi okolju prijazna, saj zaradi nje plastične kartice morda že kmalu ne bodo več potrebne. Brezstično je varneje in prijazno okolju.     

Kaj potrebujemo? Brezstične NLB Plačilne kartice ali mobilno denarnico NLB Pay.

  

Nakazilo znancem in prijateljem na daljavo, kar iz imenika

  

  

Čeprav se fizično družimo manj, stike s prijatelji, družino in znanci še vedno vzdržujemo, le drugače. Kaj pa lahko storimo, če smo za koga od njih založili denar ali obratno? Za to nam ni več treba fizično do njih, iskati bankovcev in preštevati kovancev, denar jim lahko preprosto nakažemo iz imenika telefona. Uporabnikom Klikina je že dolgo na voljo funkcija in-plačilo za brezplačna in takojšnja nakazila prijateljem, ki imajo račun pri NLB. Od letos, ko smo banke v Sloveniji predstavile skupno platformo Flik, pa lahko na enako preprost način nakazujemo tudi prijateljem, ki imajo račun pri drugi banki. Strankam NLB, ki uporabljajo mobilno denarnico NLB Pay, za to ni treba naložiti nobene nove aplikacije, saj je Flik integriran v mobilno denarnico.

Kaj potrebujemo? Mobilno banko Klikin (s funkcijo in-plačilo) za brezplačno plačilo prijateljem, ki imajo račun v NLB ali mobilno denarnico NLB Pay (z integriranim Flikom) za brezplačno plačilo prijateljem, ki imajo račun pri drugi banki.

Kaj še lahko storimo za manj obremenitev okolja?

E-izpiski za nadzor prometa na bančnem računu brez papirja

    

 

  

Brezpapirno poslovanje z bančnim računom ni novost. Uporabniki sodobnih digitalnih poti smo tako že navajeni, da celoten promet in stanje na bančnem računu vidimo kadar koli v spletni ali mobilni banki in nam ni treba čakati na papirnate mesečne izpiske po pošti. Tistim, ki še vedno poslujete na klasičen način, svetujemo, da prav tako zmanjšate porabo papirja in papirnate izpiske nadomestite z e-izpiski. Prejeli jih boste po e-pošti, enkrat mesečno, kot ste navajeni s papirnatimi izpiski. Brezpapirno je okolju prijazno.

Kaj potrebujete? Na spletu se naročite na prejemanje e-izpiskov.

  

E-računi za brezpapirno plačevanje

  

  

  

E-računi omogočajo, da se lahko znebimo papirnatih položnic (plačilnih nalogov UPN) in z njimi povezanih dokumentov, ki se nam nabirajo v fasciklih. Namesto da bi nam ponudnik za opravljeno storitev pošiljal položnice po pošti, jih lahko izda v obliki e-računa. Ta nas, skupaj s povezano dokumentacijo (e-predračun, e-dobropis, e-opomin), pričaka v spletni banki NLB Klik, kjer jo le še preverimo in z enim klikom potrdimo plačilo, ter so vedno dostopni v preglednem arhivu. Brezpapirni e-računi so prijazni do okolja, manj pa je tudi napak, ki bi se lahko zgodile pri prepisovanju položnic.

Kaj potrebujemo? Spletno banko NLB Klik, v kateri se naročite na prejemanje e-računov.

Živite varno in okolju prijazno z digitalnimi bančnimi storitvami

Razumemo vaše skrbi in izzive, ki jih vsem nam postavlja okolje. Želimo prispevati k boljši kakovosti življenja in okolja v tej regiji ter vam lahko ponudimo storitve, prilagojene vam in vašim potrebam. Zmanjšajte tveganja za svoje zdravje in škodljive vplive na okolje z digitalnimi bančniki storitvami NLB.

Mobilna banka Klikin

Spletna banka NLB Klik

Mobilna denarnica NLB Pay

E-računi

E-izpiski

november, 2020

01 naslovka2560x1440

Video klic

Preprosto in udobno opravljanje bančnih storitev prek video klica, na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu.

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

2023 05 nlb google pay kv landing 1827x468px

Mobilna denarnica NLB Pay

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!