Do pasivne hiše lažje s pomočjo Zelenega kredita in Eko sklada

Sodobna gradnja omogoča izgradnjo stavb, ki za udobno bivanje stanovalcev porabljajo zelo malo ali nič energije. Posledično so stroški energije v taki stavbi nižji, nižje pa so tudi obremenitve okolja, zato so vse bolj priljubljene. Zaradi manjših obremenitev okolja jih spodbujajo tudi banke z ugodnejšimi krediti in država z nepovratnimi sredstvi. Preverite, kako si lahko s pomočjo bank in nepovratnih sredstev države olajšate nakup ali gradnjo pasivnih hiš.


Za okolju prijazne stavbe se uporablja več izrazov. Morda ste že slišali za zelene hiše, eko hiše, pa tudi pasivne hiše. Glavna značilnost pasivnih hiš je visoka energetska učinkovitost. Za svoje delovanje potrebujejo zelo malo ali nič energije, od tod tudi izraz skoraj ničenergijske hiše. Za stanovalce imajo tudi druge prednosti, kot so višja kakovost bivalnega okolja in nizki stroški obratovanja, zaradi načina gradnje pa imajo tudi daljši življenjski cikel in dlje časa obdržijo vrednost na trgu.

Gradnja pasivnih hiš je res nekoliko dražja od klasične gradnje, vendar nižji stroški obratovanja dolgoročno prinašajo občutne prihranke. Prihranite lahko tudi zaradi ugodnejšega stanovanjskega kredita za okolju prijazne nepremičnine in subvencije, ki jo za nakup ali gradnjo pasivne hiše pridobite pri slovenskem javnem okoljskem skladu (Eko skladu).

Morda boste ugotovili, da je pasivna hiša kljub visoki začetni investiciji z upoštevanjem teh ugodnosti dosegljiva. Pomembno je, da že na začetku naredite finančni izračun.

Preverite, koliko imate lastnih finančnih sredstev, koliko nepovratnih sredstev Eko sklada lahko pridobite in koliko stanovanjskega kredita lahko dobite. Pri stanovanjskem kreditu se najprej vprašajte, koliko bi lahko vsak mesec namenili za odplačevanje kredita. Ker bodo stroški energije v pasivni hiši nižji, vam bo ostalo več prostega dohodka in s tem več prostora za mesečno anuiteto.

   

Ugodnejši bančni krediti za nakup in gradnjo pasivnih hiš

Za vse, ki nameravate graditi ali kupiti pasivno hišo, smo oblikovali poseben NLB Zeleni stanovanjski kredit, ki je ugodnejši od klasičnega stanovanjskega kredita.

Banke se zavedamo svoje vloge, ki jo imamo pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja družbe. V NLB smo pred kratkim kot prva banka v Sloveniji pristopili k podpisu globalnih načel odgovornega bančništva, pridružili pa smo se tudi nacionalnemu zavezništvu za zeleno, pametno in tehnološko Slovenijo. V skladu z novo trajnostno strategijo banke, s katero se zavezujemo k izboljševanju vpliva na okolje in k družbeni blaginji, bomo prenovili tudi ponudbo banke. Prvi korak je NLB Zeleni stanovanjski kredit, v prihodnje pa bomo ponudbo zelenih produktov še dopolnjevali.

Z NLB Zelenim stanovanjskim kreditom dobite:

  • vsaj 0,5 % nižjo obrestno mero od izhodiščne obrestne mere NLB Stanovanjskega kredita,
  • 100 EUR nižje stroške odobritve.

NLB Zeleni stanovanjski kredit lahko dobite za dobo do 30 let, izbirate lahko med spremenljivo in nesprejemljivo obrestno mero. Odobritev je hitra in enostavna, dodatne dokumentacije pa vam ni treba priložiti (poskrbite le za dokumente, ki jih morate tudi sicer predložiti pri najemu kredita).

Kredit lahko zavarujete z vsemi oblikami zavarovanj, ki so na voljo za stanovanjske kredite. Prednost NLB Zelenega stanovanjskega kredita je tudi, da se pri zavarovanju, če se odločate za gradnjo »hiše na ključ« pri partnerjih NLB, upošteva bodoča vrednost nepremičnine in ne le vrednost zemljišča, ki je v trenutku najema kredita edina otipljiva. Tako lahko dobite višji znesek kredita kot v primeru, da se pri zavarovanju upošteva le vrednost zemljišča.

  

Nepovratna sredstva Eko sklada

Pri Eko skladu lahko za nakup ali gradnjo pasivne hiše pridobite subvencijo od 65 do 135 EUR/m2 na neto ogrevano površino stavbe, odvisno od energetske učinkovitosti stavbe in nekaterih drugih dejavnikov.

Višina subvencije je omejena navzgor, in sicer lahko dobite največ do 30 % priznanih stroškov in za največ:

  • 150 m2 pri samostojni pasivni hiši;
  • 120 m2 pri vrstni ali dvostanovanjski hiši.

Za dodelitev subvencije mora stavba izpolnjevati določene pogoje, ki se ugotavljajo iz projektne dokumentacije. Vlogo za eko subvencijo lahko vložite kadar koli v letu, pomembno je, da naložba pred oddajo vloge še ni izvedena. Čakalna doba za obravnavno je približno 6 mesecev, še obveščajo v Eko skladu. Več o subvenciji za nakup in gradnjo pasivne hiše na spletni strani Eko sklada.

   

Ustvarite svoj pasivni dom z NLB Zelenim stanovanjskim kreditom

Za individualno ponudbo NLB Zelenega stanovanjskega kredita lahko 24/7 pokličite na video klic ali pa obiščete najbližjo NLB Poslovalnico. Svetovalec za stanovanjske kredite vam bo svetoval najboljšo finančno rešitev za vas in vam pomagal pri vseh korakih nakupa ali gradnje pasivne hiše.

NLB Zeleni stanovanjski kredit 

november, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris placerat semper erat, ut sagittis ante tristique ut. Curabitur at vestibulum lectus.

Ustvarjam dom

Nakup ali obnova nepremičnine je ena največjih življenjskih naložb. Poglejte, kako si jo lahko čim bolj olajšate!

nlb stanovanjski kredit kv 2560x1600

Stanovanjski kredit

Ugodni stanovanjski krediti za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Informativni izračun kredita s fiksno ali spremenljivo obrestno mero.

Skrita vsebina

Naročite se na sestanek

Izpolnite obrazec in se dogovorite za sestanek.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
** - vnesite enega od spodnjih kontaktnih podatkov
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.
Na oddano telefonsko številko ali e-naslov vas bomo obvestili o potrditvi sestanka.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!