Kako preprečiti, da bi dopust pustil luknjo na računu?

Približuje se čas dolgo pričakovanega dopusta in komaj čakate, da se boste lahko predali brezskrbnemu spoznavanju novih obzorij. A preden odhitite pustolovščinam naproti, je dobro, da se za trenutek ustavite in poskrbite, da vas po vrnitvi z dopusta ne bi pričakala luknja na bančnem računu. Lahko se odločite za varčevanje in vsak mesec določeno vsoto namenite varčevanju za dopust ali pa se v prid varčevanju za dopust odpoveste kateri od svojih nenujnih razvad. Morda vam dopustniško potepanje omogočita celo regres ali vračilo dohodnine.


Načrtovanje financ za dopust ne pomeni, da boste svojemu oddihu vzeli spontanost in čar. Če se boste naloge lotili pravočasno, boste dosegli ravno nasprotno. Popolna slika načrtovanih izdatkov in zmožnosti vam bo omogočila, da si boste lahko privoščili tudi kak greh ali skok z zastavljene poti, pa vas kljub temu ne bo skrbelo.

Na dopustu brez neprijetnih presenečenj

Preden se odpravite na pot, se morate na potovanje tudi pripraviti. Ob pomoči interneta brskanje po knjigah ni več potrebno, zato so lahko priprave kratke in hitre. Če potujete na bolj eksotične destinacije, je priporočljivo, da na spletu poiščete podatke o življenjskem standardu v ciljni državi ter preračunate, koliko boste dnevno porabili za bivanje, hrano in prevoze. Poleg tega preverite tudi:

  • Menjalni tečaj v deželi, kamor potujete – da ob menjavi v krajevno valuto ne bi prišlo do neprijetnih presenečenj.
  • Katero omrežje vaš operater priporoča za najbolj ugodne klice ter prenos podatkov. Preverite cene, da boste vedeli, koliko lahko s potovanja objavljate na družbenih omrežjih, ne da bi za plačilo računa kasneje potrebovali manjši kredit.
  • Veljavnost in limit vaše plačilne kartice. Če potrebujete višji limit, poskrbite za začasni dvig limita. To lahko uredite v svoji bančni poslovalnici ali hitro in udobno kar prek NLB Klika. Prav tako se pozanimajte o višinah provizij, ki jih boste v tujini plačevali pri nakupih in dvigih gotovine z različnimi karticami.
  • Možnosti plačila s plačilnimi karticami – za destinacije, kjer jih ne sprejemajo, si pripravite zadostno količino gotovine in poskrbite tudi, da jo boste varno hranili na različnih mestih v prtljagi.

K finančno stabilnemu dopustu vodi več poti. Lahko se odločite za dolgoročno varčevanje in vsak mesec določeno vsoto namenite varčevanju za dopust – če si boste na hladilnik nalepili fotografijo svojega dopustniškega cilja, bo varčevanje gotovo steklo lažje. Fotografijo si lahko nastavite tudi na svoj mobilni telefon.

Če ne gre drugače, razmislite o svojih razvadah – morda je med njimi kakšna, ki se ji lahko odpoveste? Tista sladica po kosilu bo morda tudi drugače, ne le finančno, pripomogla k projektu "Plaža".

Če ste redno zaposleni, vam v poletnih mesecih pripada tudi regres, morda pa vas tik pred dopustom preseneti še vračilo preveč plačane dohodnine in vam pomaga obogatiti dopustniško blagajno. Imejte v mislih, da boste potrebovali denar od mesečne plače, tudi ko se vrnete z dopusta. Čeprav boste vsakodnevne skrbi za nekaj časa pustili za seboj, vas bodo doma čakali redni stroški, zato nikar ne potrošite cele pravkar prejete plače.

Kadar načrtujete daljši dopust, ne bo odveč, če boste stroške sproti beležili. Tako boste lahko dnevno (ali tedensko) primerjali dejansko porabo z načrtovanimi stroški in pravočasno ukrepali, če bodo preveč odstopali od načrtovanega.

    

   

Naredite si finančni načrt za dopust

Natisnite si pripomoček za pripravo finančnega načrta dopusta in izpolnite postavke v njem. Hitro in preprosto boste imeli celotno sliko stroškov svojega potovanja.

Prenesite pripomoček

V vsakem primeru boste morali najprej pokriti stroške, ki nastanejo še pred začetkom potovanja – pri tem imamo v mislih  plačilo turističnega aranžmaja, letalske vozovnice, turistično zavarovanje ter morebitne vize in cepiva. Najbolj lahko vplivate na cene letalskih prevozov – če jih rezervirate dovolj zgodaj, boste prihranili veliko, saj se cene vozovnic dvigujejo z vsakim dnem, ko je potovanje bližje. Pozanimajte se tudi glede zdravstvenih zavarovanj, pri čemer ne glejte samo cene, pač pa preverite tudi, kaj vaše zavarovanje vključuje. Pomoč na lokaciji in takojšnje kritje stroškov morebitne medicinske pomoči je vredno več od prihranjenega evra.

Krajši izleti k sosedom ali odkrivanje eksotičnih kotičkov sveta?

Dopust je stanje duha, ne nujno destinacija. Če menite, da si daljšega oddiha finančno ali časovno ne morete privoščiti, se lahko odločite za nekaj podaljšanih vikendov doma ali v bližnjih državah. A naj vas bližina vaše destinacije ne zavede! Nizkocenovne letalske družbe res ponujajo ugodne prevoze do evropskih prestolnic, a življenjski standard tam je višji kot v nekaterih drugih delih sveta, na primer v Aziji. V bolj oddaljenih, morda celo eksotičnih kotičkih sveta boste za namestitev, hrano, pijačo in vstopnine porabili manj denarja na dan, kot bi ga na krajšem oddihu bližje doma. Tako tudi krajši izleti, kljub cenejšemu prevozu do destinacije, lahko stanejo veliko več, kot se zdi na prvi pogled.

S predplačniško kartico Mastercard varni v tujini

Medtem ko določene stroške s skrbnim zbiranjem informacij lahko predvidite, vas lahko doletijo tudi nepričakovani. Za tak primer je nepogrešljiva plačilna kartica. Za dodatno varnost na potovanju izberite NLB predplačniško kartico Mastercard, ki vam omogoča, da pred potovanjem nanjo naložite toliko denarja, kot ga boste potrebovali, in potrebno rezervo. V primeru, da pride do zlorabe ali kraje, tako izgubite manj denarja. Kartico lahko pridobi vsak, saj ni vezana na osebni račun, zato jo lahko izberejo tudi osebe, ki niso stranke NLB. Predvsem dobro služi v tujini, saj lahko z njo plačujete po svetu na vseh prodajnih mestih, kjer sprejemajo plačilno kartico Mastercard. Spremljanje prometa in polnjenje kartice pa je tudi zelo enostavno, saj je omogočeno prek spletne aplikacije.

Še bolje si je narediti čisto pravi finančni načrt

Če že raziskujete za dopust, si lahko ustvarite tudi finančni načrt. Ta naj odraža cilj vašega potovanja, koliko noči boste prespali in kaj želite tam doživeti. Morda se lahko odpoveste luksuznemu hotelu in privarčevani denar namenite potapljanju ali drugim aktivnostim. Obisk drage restavracije vas bo udaril po žepu bolj kot večerja ob ulični stojnici. Poleg že naštetega upoštevajte tudi stroške za hrano in pijačo, prevoz, nakup spominkov ter raznorazne aktivnosti, kot je obiskovanje muzejev ali lokalnih znamenitosti. Predvidite, koliko bi za vsako od teh stvari zapravili na dan, in določite dnevni proračun. Tega se potem na potovanju poskusite čim bolj držati in vaš bančni račun bo varen.

Pomoč bančnika na dopustu

Če bi v tujini potrebovali finančni nasvet, so vam naši bančniki na voljo kadarkoli – prek spletnega klepeta ali video klica. Ob primerni identifikaciji vam bodo prek video klica na voljo številne storitve, kadar pa potrebujete le nasvet, lahko izberete spletni klepet.

Začnite video klic

junij, 2017

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

vita tujina banner morski pes
Sklenite zavarovanje NLB Vita Tujina
Zdravstveno zavarovanje za tujino, ki krije stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe v tujini.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!