4 nasveti za premostitev izgube službe

Epidemija koronavirusa je zelo hitro vplivala na delež ljudi, ki ne dela (zaradi dopustov, čakanja na delo ali celo izgube službe), poleg tega pa ta delež narašča. V Sloveniji večina prebivalstva ocenjuje, da se jim je finančna situacija že poslabšala oziroma pričakujejo, da se jim še bo.

Izguba službe pomeni izgubo rednega prihodka, ni pa nujno, da pomeni tudi sesutje osebnega proračuna – če se na to morebitno neljubo situacijo ustrezno pripravimo, še preden so težave na obzorju.


Slovenija je trenutno na pragu gospodarske recesije. Zato je to obdobje zelo primerno odlično, da se pripravimo na morebitne pretrese, če bi se situacija morda poslabšala. Pripravili smo 4 nasvete, ki vam bodo pomagali zagotoviti, da vas izguba službe finančno ne bo pokopala.

  

1. Poskrbite za ustrezno varnostno rezervo

Varnostna rezerva je ključno izhodišče za uspešno soočanje z neprijetnimi finančnimi situacijami. Gre za sredstva, namenjena morebitnim nepričakovanim dogodkom in izdatkom, ki jih lahko prinese življenje. S pomočjo teh sredstev  boste lahko omilili neprijetne učinke nepričakovanih dogodkov na vaš življenjski slog.

Z ustrezno varnostno rezervo boste brez težav pokrili večje nepričakovane izdatke (popravilo avtomobila ali vodovodne napeljave oziroma zdravniški poseg) oziroma nadomestili izpad rednih prihodkov zaradi izgube službe ali daljšega izostanka z dela. Pomagala vam bo pokriti ne le redne osnovne izdatke, kot so hrana in položnice, pač pa tudi odplačila dolgov.

Idealno je, da imate v vsakem trenutku toliko takoj dostopnih bančnih prihrankov, da lahko z njimi premostite najmanj 6 mesecev ali celo 1 leto izpada rednih prihodkov. Varnostna rezerva naj bi zato znašala vsaj 6-, še bolje pa 12-kratnik 70 odstotkov mesečnega neto prihodka. Priporočamo, da za varnostno rezervo redno namenjate vsaj desetino mesečnih prihodkov.

   

2. Ob izgubi službe se takoj soočite s situacijo

Če se vam zgodi, da izgubite službo, si pred nastalo situacijo ne zatiskajte oči. Takoj, ko pride do izostanka prihodkov, preverite svoje finančno stanje in možnosti. Sami lahko preverite svoj osebni proračun in ugotovite, katerim stroškom se najlažje odpoveste, da bo izguba prihodkov čim manj boleča. Načrtovani nakup nove jedilne mize verjetno ni tako nujen, pa tudi smučarski sezoni se eno leto lahko odpoveste. 

Hkrati s pregledom osebnega proračuna svetujemo tudi, da se odpravite v banko do svojega bančnega svetovalca. Ta vam bo najlažje pomagal, če ga boste obiskali takoj, ko pride do prvega izpada prihodkov, ali celo pred tem, ko vam bo izguba službe šele grozila. Takrat je odprtih še veliko možnosti, tudi če vaša varnostna rezerva ni dovolj velika. Skupaj bosta preverila osebni proračun in tudi grožnjo, ki jo izguba prihodka predstavlja za redno odplačevanje dolgov.

  

3. Poslovite se od plačilnih kartic in limitov

V novi situaciji, ki jo prinese izguba službe, je gotovo težko sprejeti, da je nujno omejiti izdatke in temu primerno prilagoditi svoj življenjski slog. A če vam bo to uspelo takoj, bodo posledice izpada prihodka precej manjše. Kadar denarja ni, je zapravljanje težje, a hitro vas lahko zavede nakupovanje s pomočjo plačilnih kartic z odloženim plačilom, kar bo povzročilo, da boste zašli v še večje težave, saj boste najkasneje v roku enega meseca morali pokriti tudi te izdatke. Priporočljivo je, da se karticam v tem času v celoti odpoveste. Pospravite jih v predal, da ne bodo pri roki, ko bi vas nakup zamikal. Enako velja za limit na kartici osebnega računa, ki vas prav tako lahko hitro zavede, da trošite denar, ki ga nimate – za nakupe, ki niso res nujno potrebni. Odpovejte se koriščenju limita, če ga imate, oziroma nikar ne zaprosite za povišanje.

K bančnemu svetovalcu se je najbolje odpraviti takoj, ko se pojavijo težave. A če iz kakršnihkoli razlogov nasveta niste poiskali takoj, naj vas to ne ustavi, da bi ga poiskali kasneje. Vsaki stranki poskušamo pomagati, zato naj vam ne bo nerodno. Odkrit pogovor in oris stanja bosta bančnemu svetovalcu pomagala, da za vas poišče najprimernejšo rešitev.

4. Drugi viri denarja

Če ugotovite, da boste s prihranki težko zagotovili kritje obstoječih obveznosti iz naslova dolgov, zavarovanj ali celo rednih nujnih izdatkov, se z bančnim svetovalcem pogovorite o možnostih za premostitev nastale situacije.

Hkrati pa svetujemo, da ne ignorirate možnosti za prihodek, ki ne nudi redne zaposlitve. Tudi občasna dela lahko omogočijo nujno potrebna sredstva, da situacija ne bo usodna. Poleg tega vam bodo občasna dela pomagala, da ostanete na trgu dela aktivni in hkrati celo sklepate nova poznanstva, ki vam bodo morda pomagala do nove zaposlitve.

   

Naj se z rednimi prihodki ne vrnejo tudi vse razvade

Ko boste našli novo službo in boste zopet imeli redne mesečne prihodke, je smiselno, da vseeno še nekaj časa ohranite skromnejši življenjski slog. V prvi vrsti zato, ker mora biti vaša prioriteta odplačevanje nakopičenega dolga.

A tudi ko boste spet na zeleni veji, ohranite dobre navade iz prejšnjega obdobja: premislite, ali res ne gre brez razvad, ki ste se jim odpovedali (je jutranja kava lahko skuhana doma ali jo morate popiti v kavarni?), nadaljujte s spremljanjem osebnega proračuna in pozorno spremljajte razmerje med prihodki in stroški ter predvsem zopet poskrbite za nabiranje varnostne rezerve, ki ste jo v času brez službe gotovo izčrpali.

Maj 2020

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!