Mikro in mala podjetja so steber slovenskega gospodarstva

Posledice epidemije koronavirusa čutimo prav vsi. Prizadela je tako velika kot mala podjetja, samozaposlene, kmetovalce ... Morda vas je v teh tednih presenetil podatek, koliko podjetnih ljudi premore naša država – od samozaposlenih do mikro in malih podjetij, ki predstavljajo pomemben steber slovenskega gospodarstva. Slovenija je dežela podjetnih ljudi, ki imajo ogromno potenciala, vizije in inovacije, s katerimi lahko konkurirajo velikim svetovnim igralcem. Največ podjetij se uvršča med mikro podjetja, ki zaposlujejo manj kot 10 oseb, in sicer več kot 90 odstotkov.


Koliko mikro in malih podjetij je v Sloveniji?

Hud udarec novega koronavirusa čutijo prav mikro in mala podjetja. Z vidika velikosti podjetij, torej glede na število zaposlenih oseb, se je v letu 2018 v Sloveniji največ podjetij uvrščalo med mikro podjetja, in sicer kar 94,9 odstotka. To so podjetja, ki zaposlujejo manj kot 10 oseb. 

Malih podjetij, ki zaposlujejo od 10 do 49 oseb, je bilo 3,8 odstotka, srednje velikih podjetij, ki zaposlujejo med 50 in 249 osebami, pa 1,1 odstotka vseh podjetij, je zapisano na spletni strani gov.si

Skoraj polovica zaposlenih dela v mikro in majhnih podjetjih

Iz navedenih številk je jasno, da gre za pomemben steber slovenskega gospodarstva, katerega moramo rešiti. Poglejmo še en zelo zgovoren podatek: v mikro in malih podjetjih je zaposlena skoraj polovica vseh zaposlenih v Sloveniji. Gre za več kot 400.000 ljudi, ki posledice gospodarskega ohlajanja občutijo najmočneje. Govorimo o hrbtenici slovenskega gospodarstva, ki v državi ustvarja skoraj polovico delovnih mest.

Mikro podjetja so v tem trenutku še posebej ranljiva, saj so vezana na razpoloženje potrošnikov, za katero vemo, da je v času epidemije upadlo. In Surs ugotavlja, da slovenski potrošniki v maju ostajajo pesimistični. Na letni ravni, torej glede na maj 2019, je bil kazalnik zaupanja potrošnikov v maju 2020 nižji za 36 odstotnih točk. Od povprečja preteklega leta je bil nižji za 35 odstotnih točk.

Samostojni podjetniki, mikro podjetja in mala podjetja so v negotovem položaju, saj so tesno odvisni od dogajanja na trgu, razpoloženja potrošnikov, naročnikov in poslovnih partnerjev. Vezani so na pogodbe in roke: ali oni do partnerjev ali na drugi strani partnerji do njih. Potek dela je bil skoraj dva meseca okrnjen ali popolnoma prekinjen, zato podjetja beležijo velike finančne izpade in tudi zamude pri uresničevanju projektov. Že nekaj dni prekinitve z delom pomeni občutno manj sredstev, stroški podjetja pa ostajajo. 

»Banke smo tu predvsem zato, da strankam zagotavljamo pomoč pri poslovanju. Ker pa v NLB dobro razumemo posledice, ki jih je na gospodarstvu pustila epidemija bolezni COVID-19, in ker vidimo, da te vsaj v določenih industrijah in panogah še zdaleč ne bodo majhne, smo začeli razmišljati tudi izven okvirjev naših storitev. Želeli smo narediti nekaj več, kot zgolj to, kar je običajno naloga banke. In prav temu je namenjen projekt #OkvirPomoči. V tem, da tudi kmetovalkam in kmetovalcem ter zadrugam odstopimo oglasni prostor in jim pomagamo oblikovati oglase, smo prepoznali priložnost, da jih morda razbremenimo vsaj enega vidika reševanja posledic koronakrize, hkrati pa poskrbimo, da bodo njihove storitve in rešitve prepoznali tudi kupci in stranke. Na ta način želimo pospešiti tudi povpraševanje in prispevati k zagonu lokalnega gospodarstva,« pravi vodja poslovanja z malimi podjetji v NLB Dejan Pristovnik.

Steber moramo zavarovati

Če iz zgoraj navedenih podatkov strnemo zaključek. Malo gospodarstvo je hrbtenica oz. steber slovenskega gospodarstva. Zato je pred nami pomembna naloga, in sicer ohraniti, podpreti in okrepiti steber Slovenije. Stopimo skupaj in podpremo naše podjetnike, podjetja in kmetovalce - naš steber gospodarstva. K temu lahko pripomore vsak od nas, saj skoraj vsak dan sprejmemo odločitev, ali bomo kupili slovensko in podprli naše podjetja. Če vsi stopimo skupaj in podpremo male, lahko naredimo veliko. Prav s tem zavedanjem je nastal projekt #OkvirPomoči. Pridružite se tistim, ki so skupaj že stopili, saj vedo, da je dom tam, kjer so ljudje, ki jim pomenijo največ.

Celoten članek si lahko preberete na cekin.si.


junij, 2020

nlb landing nova 2560x1440 2

Novoustanovljena podjetja

Začnite svojo poslovno pot s pravo banko.

NLB Poslovni začetek

Poslovni začetek

Za podjetnike začetnike za samo 1 evro na mesec.