20 nasvetov za dopust brez stresa

Vplačali ste počitnice in pripravili kovčke. Ste na kaj pozabili? Se zgodi, saj je odhod na počitnice ena od bolj stresnih situacij. Upoštevajte spodnje nasvete, da boste pred dopustom in med njim bolj brezskrbni. Še zlasti vam bodo prišli prav, če na počitnicah ostanete brez denarja.


10 zadev, na katere je treba pomisliti pred odhodom

 1. S seboj je poleg 2 kreditnih kartic dobro imeti tudi nekaj gotovine v krajevni valuti. Priskrbite si jo lahko v naših poslovalnicah. Manj pogoste valute si za vsak primer naročite že nekaj dni pred odhodom.
 2. Preverite, kakšen mesečni limit imate na kartici MasterCard ali Visa, ki jo boste vzeli s seboj, in če je treba, si ga začasno zvišajte.
 3. S kartico nosite s seboj veliko denarja, zato je pomembno, da nanjo še posebej skrbno pazite. Naročite si SMS-Alarm o uporabi kartice.
 4. Imetniki NLB Plačilnih kartic MasterCard in Visa se lahko odločite za dodatno zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice.
 5. Pristopite k mobilni banki Klikin, da boste tudi na dopustu na tekočem s stanjem in prometom na svojih (in pooblaščenih) osebnih in varčevalnih računih ter plačilnih karticah. Kar na svojem pametnem telefonu.
 6. Seznanite se s političnimi razmerami v državah, kamor potujete.
 7. Uredite si zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.
 8. Pozanimajte se o krajevnih zakonih in navadah (tudi, katere dokumente potrebujete), da bi se izognili morebitnim neprijetnostim, prekršku ali celo kaznivemu dejanju.
 9. Preverite prometne predpise. V nekaterih državah potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje ali prevod slovenskega dovoljenja.
 10. Ključe stanovanja pustite pri sorodnikih ali prijateljih, ki naj med vašo odsotnostjo pobirajo vašo pošto (malenkost, ki vas lahko obvaruje pred tatovi).

7 enostavnih nasvetov za večjo varnost na počitnicah

 1. Ves čas imejte na očeh svojo prtljago in denar.
 2. Denar menjajte le v bankah in uradnih menjalnicah (splača se primerjati tečaje in provizije).
 3. Ne imejte pri sebi več denarja, kot ga potrebujete.
 4. Nosite skrivni pas za denar pod oblačilom. Če potujete v paru ali skupini, si med seboj razdelite denar in kartice.
 5. Pri plačevanju s plačilno kartico bodite zelo pozorni in imejte kartico ves čas na očeh.
 6. Ne puščajte ključa svoje sobe v recepciji, kjer ni receptorja.
 7. Gibljite se po varnih predelih.

3 nasveti, ki vam pomagajo iz najhujšega

 1. Če vam denar, kartice, dokumente ali karkoli drugega ukradejo ali če to izgubite, obvestite lokalno policijo, ki naj napiše zapisnik. Če potrebujete pomoč, pokličite slovensko diplomatsko-konzularno predstavništvo v državi, kjer ste.
 2. Izgubljeno ali ukradeno kartico Visa, MasterCard ali BA Maestro takoj prekličite s klicem na telefonsko številko +386 1 477 20 00.
 3. Imetniki kateregakoli NLB Osebnega računa se na počitnicah ali službenem potovanju v Bosni in Hercegovini, Črni gori, na Kosovu, Makedoniji ali Srbiji po prvo bančno pomoč lahko oglasite v katerikoli poslovalnici NLB Skupine v teh državah.

julij, 2015

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

NLB Vita Tujina

Zdravstveno zavarovanje, ki krije stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe v tujini. 

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!