Najem ali nakup stanovanja?

Veliko mladim se lastniško stanovanje zdi nedosegljivo. Edino možnost, da zaživite na svojem, vidite v najemu stanovanja in niti ne pomislite na nakup. Vendar pa se tudi najemniški trg spreminja in potiska najemnine navzgor. Če bi denar, ki ga sicer plačujete za najemnino, namenili kupnini, je povsem mogoče, da bi s pomočjo stanovanjskega kredita prišli do lastnega doma.


Danes je dobro najemniško stanovanje težko najti, sploh za pare in družine, ki v stanovanju ne iščete prehodne rešitve, ampak bi radi v njem ustvarili dom. Trg najemniških stanovanj je v zadnjem času namreč postal še bolj neizprosen kot trg stanovanj, namenjenih prodaji. Zlasti v Ljubljani in drugih turističnih in univerzitetnih mestih se je veliko najemniških stanovanj preusmerilo v bolj kratkoročne najeme. Če že uspeš najti primerno stanovanje, se ti kaj lahko zgodi, da se srečaš s konkurenco tudi več kot sto drugih najemnikov, ki se potegujejo za isto stanovanje.

Med stanovanji, namenjenimi prodaji, je lažje najti primernega za svoje potrebe in želje. Problem je visoka cena stanovanj, ki marsikoga odvrne od nakupa. Predvsem mladi si težko predstavljate, da bi lahko kupili stanovanje v vrednosti več kot 100.000 evrov. Pa je to res nemogoče?

Nakup ali najem stanovanja?

Če pogledamo trenutne razmere, je povsem smiselno, da mladi po nekaj letih službe resno razmislite o možnostih nakupa lastnega stanovanja. Večji del kupnine lahko pokrije stanovanjski kredit. Tega je mogoče dobiti po ugodnih pogojih, saj so obrestne mere trenutno nizke. Mladi imate pri stanovanjskih kreditih še to prednost, da lažje vzamete kredit na daljše obdobje in si tako razporedite breme odplačevanja.

Z informativnim izračunom stanovanjskega kredita si lahko okvirno izračunate, koliko stanovanjskega kredita si morda lahko privoščite, če denar namesto za najemnino namenite odplačevanju kredita. Za 600 evrov mesečno, kolikor okvirno stane najem dvosobnega stanovanja v Ljubljani, lahko na primer za obdobje 20 let dobite skoraj 120.000 evrov, za obdobje 30 let pa okoli 150.000 evrov stanovanjskega kredita (s sprejemljivo obrestno mero, zavarovanjem s hipoteko). Za individualni izračun obiščite banko.

Če upoštevate še morebitne prihranke, pomoč staršev ali partnerja oziroma partnerice, če se za nakup stanovanja odločata skupaj, je lastniško stanovanje dosegljivo, občutek, ko si zares na svojem, pa neprecenljiv. Stanovanje je vaše, lahko ga predelate in opremite po svoje, predstavlja pa tudi varno naložbo, saj obdrži svojo vrednost in ga lahko kadar koli prodate.

Za lažje prve korake na poti do lastne nepremičnine

Se je pa treba zavedati, da odločitve na poti do lastnega stanovanja niso preproste, zlasti če se z njimi soočate prvič v življenju. Vendar brez skrbi, na tej poti niste sami. Ko ustvarjate svoj dom, poiščite banko, ki je lahko z vami v vsem, kar sledi. Bančniki v NLB vam bodo prisluhnili in ponudili pomoč, ne le z NLB Stanovanjskim kreditom, prilagojenim vašim potrebam in zmožnostim. V pomoč vam bodo tudi celostni priročnik o nakupu nepremičnine, nasveti in orodja ter ugodnosti partnerjev.

Načrtujete nakup novega stanovanja?

Odgovore na vsa vprašanja, ki se vam lahko pojavijo pri nakupu nepremičnine - od izbire do nakupa in tudi tega, kako živeti v lastni nepremičnini s stroški, ki jih ta prinaša - najdete v našem priročniku.

Prenesite priročnik

maj, 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris placerat semper erat, ut sagittis ante tristique ut. Curabitur at vestibulum lectus.

Ustvarjam dom

Nakup ali obnova nepremičnine je ena največjih življenjskih naložb. Poglejte, kako si jo lahko čim bolj olajšate!

Vsi odgovori o nakupu nepremičnine

Vsi odgovori o nakupu nepremičnine

Odgovori na vsa vprašanja, ki se vam bodo lahko pojavila pri nakupu nepremičnine: od izbire do nakupa in tudi tega, kako živeti v lastni nepremičnini s stroški, ki jih ta prinaša.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!