Nasveti za vsakodnevno poslovanje z banko v koronačasih

V banki v času aktualnih dogajanj v gospodarstvu pozorno spremljamo stanje tako na trgu, kot tudi pri poslovnih strankah. Upočasnjena gospodarska rast kaže vse večji vpliv na nihanja pri denarnih tokovih, zato je pomembno, da jih zlasti v teh negotovih časih ves čas skrbno spremljate. Tako boste lahko še pravočasno ukrepali, mi pa bomo individualno pristopali k reševanju posameznih situacij. 

Pripravili smo nekaj splošnih nasvetov, kako lahko omilite negativne posledice koronavirusa na vaše vsakodnevno poslovanje.


Nadzorujte denarne tokove

Dejstvo je, da bo zaradi gospodarskih posledic aktualnih dogajanj po vsem svetu prihajalo do nihanj denarnih tokov. Zato je zelo pomembno, da jih zlasti v teh negotovih časih ves čas skrbno spremljate. Tako boste lahko pravočasno ukrepali.

Denarni tok namreč pove, koliko denarja ste prejeli v določenem času in koliko ste ga porabili za poravnavanje svojih obveznosti. Nadzorovanje denarnega toka je nujno, saj lahko le tako zagotovite nemoteno poslovanje svojega podjetja tudi v času negotovih razmer. Le-ta namreč v veliki meri vpliva na to, kakšna bo likvidnost (plačilna sposobnost) vašega podjetja.

V pomoč pri načrtovanju denarnih tokov vam je interaktivni kalkulator za izračun denarnega toka.

Zagotovite si tekočo likvidnost

Posledic širjenja novega koronavirusa na poslovanje ni bilo mogoče pričakovati. Z likvidnostnimi težavami, ki so posledica epidemije, se spoprijema vse več podjetnikov. Nihanja v likvidnosti so sicer realnost poslovanja in tudi podjetjem, ki sicer dobro poslujejo, se neredko zgodi, da v trenutku, ko potrebujejo denar za plačilo raznih obveznosti, na računu nimajo dovolj sredstev.

Nekaj kratkih nasvetov za premostitev trenutnih likvidnostnih primanjkljajev:

 • Če se soočate s trenutnim primanjkljajem sredstev, je prava izbira lahko limit na NLB Poslovnem računu. Omogoča prekoračitev stanja na poslovnem računu, sredstva do dogovorjenega limita pa lahko črpate in vračate glede na poslovne potrebe, brez predhodne najave banki. Uporabniki Klikpro lahko hitri limit v nekaj minutah sklente tudi v mobilni banki.
 • V pomoč vam bo tudi NLB Poslovna kartica Mastercard. V okviru dogovorjenega mesečnega limita na kartici lahko za nakupe do enega meseca odložite plačilo ali plačujte na 2 do 24 obrokov na več kot 4.200 prodajnih mestih po Sloveniji.
 • Za premostitev kratkoročnih likvidnostnih primanjkljajev lahko preverite tudi različne oblike kratkoročnega financiranja.
 • Ne pozabite pa tudi na storitev Odkup terjatev za hiter dostop do denarnih sredstev iz naslova odprtih terjatev. Plačilo za prodano blago in storitve prejmete pred dejanskim plačilnim rokom, hitro, enostavno in brez dodatnega zavarovanja, hkrati pa ohranite dober odnos s kupcem. S spletno aplikacijo NLB Odkup terjatev je prodaja terjatev še enostavnejša, hitrejša, preglednejša in varna.

Poskrbite za zavarovanje poslov

Obvladovanje poslovnih tveganj je pomembno v vseh gospodarskih razmerah, še bolj v času, ko je negotovost večja. Tveganja lahko zmanjšate z instrumenti trgovinskega bančništva. Veliko ste storili, če ste z njimi že zavarovali svoje posle. Poskrbite pa tudi za to, da bodo ustrezno zavarovani tudi novi posli, ki jih sklepate, saj trenutno ne vemo, kako se bodo negotove razmere nadaljevale v bližnji prihodnosti.

Kar se da, opravite na daljavo

 • Plačujte brezgotovinsko

Bankovci in kovanci izmenjajo veliko rok, zato raje plačujte brezstično s karticami in z uporabo mobilne denarnice NLB Pay, za zneske do 25 evrov celo brez vnosa številke PIN. Če skrbimo za higieno mobilnega telefona in denarnice, je brezgotovinsko plačevanje tako vsekakor veliko boljša izbira.

Kadar pa brez gotovine vseeno ne gre, se lahko vedno zanesete na široko mrežo bankomatov po Sloveniji. Poskrbeli bomo, da bo v njih ves čas na razpolago dovolj gotovine. A pozor: tudi po uporabi bankomatov ne gre pozabiti na razkuževanje rok.  

 • Poslujte digitalno

Veliko stvari lahko opravite kar iz udobja vašega doma, lahko pa tudi iz pisarne oziroma kjerkoli že boste. Nakupujete lahko prek spletnih trgovin, po novem še bolj enostavno, hitreje in bolj varno, saj smo mobilno denarnico NLB Pay nadgradili z možnostjo biometričnega potrjevanja spletnih nakupov. Položnice in ostala plačila pa lahko uredite prek elektronske banke NLB Proklik ali prek mobilne banke Klikpro.

- Veliko bančnih opravkov lahko uredite tudi prek NLB video klica – in to kjerkoli in kadarkoli. Preverite lahko stanje na računu, uredite plačilo in potrdila o plačilih, naročite nove kode za aktivacijo mobilne banke, razrešite tehnične težave in še marsikaj. Poleg naštetega lahko tudi oddate reklamacije o stanju in prometu na svojih računih in tudi tistih, na katerih ste pooblaščeni, ter o karticah.

Če boste delali od doma ali to omogočili tudi svojim zaposlenim, ne pozabite na računalniško varnost, saj so tveganja kibernetskih napadov pri delu zunaj zaprtih računalniških omrežij podjetij večja.

 • Podpisujte dokumentacijo na daljavo

Negotovi časi terjajo tudi večjo prilagodljivost in ustrezno odzivanje na spreminjajoče se potrebe in želje poslovnih strank. Z namenom hitre in enostavnejše obravnave smo pred kratkim uvedli možnost elektronskega podpisovanja dokumentacije, tako da vam zaradi podpisovanja dokumentov za nekatere bančne storitve odslej ni več treba v banko. 

Za oddaljeno podpisovanje dokumentov se uporabljajo kvalificirana digitalna potrdila (KDP), kar pomeni, da je digitalni podpis povsem enakovreden lastnoročnemu podpisu. Elektronsko podpisovanje dokumentov je dopustno, če imate ustrezen in veljaven certifikat. Primerni so vsi certifikati, ki jih izdajajo slovenske CA agencije (npr. ACNLB, SIGEN-CA, Pošta(r)CA,…) ali tuje agencije.

 • Pokličite poslovnega skrbnika

Če se znajdete v negotovi situaciji, čimprej stopite v kontakt s poslovnim skrbnikom. S svojimi izkušnjami in znanjem bo ocenil vašo situacijo, pomagal pogledati na posel tudi z drugih zornih kotov in razmislil o pomembnih okoliščinah, da skupaj najdeta ustrezno rešitev za vaše poslovanje.

Ob obisku poslovalnice

Tako kot spomladi tudi zdaj, ko število okužb znova strmo raste, svetujemo, da stranke obiščete poslovalnico le, ko je to res nujno, če pa že, pa ne pozabite na preventivne ukrepe in napotke:

 • V poslovalnici je lahko hkrati le toliko strank, kot je delujočih bančnih okenc.
 • Vstop v poslovalnice je omejen na posamično vstopanje.
 • Vstop je dovoljen le strankam z zaščitno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega dela obraza. Teh zaščitnih elementov stranka med opravljanjem bančne storitve ne sme odstraniti, razen toliko, kot je nujno potrebno za identifikacijo.
 • V poslovalnicah je kot v vseh zaprtih javnih prostorih obvezno razkuževanje rok.

Poleg tega stranke prosimo, naj spoštujejo osebni prostor zaposlenih in ostalih strank (vsaj 1,5 metra) tako pred poslovalnicami, ko čakate na vstop, kot seveda v njih.

Tu smo za vas 24/7

Če potrebujete nasvet ali pomoč v zvezi z opravljanjem enostavnih bančnih storitev za vsakodnevno poslovanje, nas čimprej kontaktirajte. Kot edina banka smo prek NLB Kontaktnega centra strankam na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu. Lahko nas pokličete na 01 477 20 00 ali prek NLB video klica, nam pišete na info@nlb.si oziroma svojemu poslovnemu skrbniku ali pa stopite z nami v stik prek spletnega klepeta. Skupaj bomo poiskali najboljšo rešitev za vas.

Želim, da me pokličete

november, 2020

NLB Klasični limit na poslovnem računu

Klasični limit na poslovnem računu

Za zagotavljanje tekočega poslovanja in likvidnosti.

Odkup terjatev

Odkup terjatev

Financiranje na podlagi vaših terjatev do kupcev. Po novem tudi prek spletne aplikacije.

Skrita vsebina

Naročite se na sestanek!

Z bančnim strokovnjakom boste našli najboljšo rešitev za uresničitev vaših poslovnih ciljev.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
zakonitega zastopnika/nosilca dejavnosti/pooblaščene osebe
Podatek je obvezen.
zakonitega zastopnika/nosilca dejavnosti/pooblaščene osebe
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
V najkrajšem času vas bomo poklicali za dogovor o nadaljnjih korakih.
Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.
Na oddano telefonsko številko ali e-naslov vas bomo obvestili o potrditvi sestanka.

Pošljite povpraševanje

Skupaj bomo poiskali najboljšo rešitev za uresničitev vaših poslovnih ciljev.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
zakonitega zastopnika/nosilca dejavnosti/pooblaščene osebe
Podatek je obvezen.
zakonitega zastopnika/nosilca dejavnosti/pooblaščene osebe
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.
Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.
Na oddano telefonsko številko ali e-naslov vas bomo obvestili o potrditvi sestanka.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!