Zakaj se ni dobro zanašati na informativne izračune?

Kredit ni nekaj, kar bi človek vzel vsak dan. Morda ob nakupu nepremičnine, ko potrebuje nov avto, ko načrtuje večji nakup ali ko zmanjka za posebne želje. Pomembno je kredit vzeti pri banki, ki ne bo poskrbela le za kreditiranje glede na želje, ampak bo skozi celoten proces najema kredita ustrezno svetovala.


To je še pomembnejše pri najemu stanovanjskega kredita, ki je ena od največjih življenjskih finančnih odločitev. Kreditojemalci so ravno zaradi tega zelo cenovno občutljivi in radi primerjajo vse stroške in obrestne mere. Pri tem si pomagajo z informativnimi izračuni na spletu, ob čemer se velikokrat ne zavedajo pomembnega dejstva.

Informativni izračuni so informativne narave in končni znesek kredita, mesečni obrok in obrestna mera lahko precej odstopajo od prvotnega izračuna na spletu. Izračuni so namreč prilagojeni za najširši spekter povpraševanj in ne morejo upoštevati poslovnega sodelovanja z vsako posamezno stranko.

Morda v banki dobite nižjo obrestno mero

Obisk banke se marsikomu zdi odveč, zato se raje zateka k primerjavi informativnih kreditnih izračunov na spletu. A pot v banko se vam splača. Kreditni svetovalec pregleda vaše celotno poslovanje z banko in če imate pri banki več storitev (osebni račun, kartico, nakazilo plače), je obrestna mera lahko nižja. Spletni informativni izračun teh podatkov o vas ne ve. Na višino obrestne mere pa poleg poslovnega sodelovanja vplivata tudi doba kredita (krajša kot je, nižja je obrestna mera) in način zavarovanja kredita. Tudi pri izbiri teh dveh parametrov vam svetuje kreditni svetovalec.

Kreditni svetovalec lahko v določenih primerih še malo zniža obrestno mero, informativni izračun na spletu pa je za vse enak.

  

Načrtujete nakup novega stanovanja?

Odgovore na vsa vprašanja, ki se vam lahko pojavijo pri nakupu nepremičnine - od izbire do nakupa in tudi tega, kako živeti v lastni nepremičnini s stroški, ki jih ta prinaša - najdete v našem priročniku.

Prenesite priročnik

    

Rana ura, zlata ura

Pri obisku poslovalnice svetovalec pregleda vaše poslovanje in vam pomaga izbrati ustrezno obliko zadolževanja. To ne pomeni samo, da morda dobite nižjo obrestno mero, ampak da vam svetovalec svetuje izbrati kredit, ki je najbolj primeren za vaš cilj, proračun in finančne navade.  

Mojca in Miha sta iskala svoje prvo stanovanje. Za začetek sta seštela svoje prihranke. Potem sta ocenila, koliko od svojih prihodkov bi lahko vsak mesec namenila za plačevanje kreditnega obroka. Poleg tega zneska sta v informativni izračun na spletu vnesla še dobo odplačevanja kredita in informativni izračun jima je izračunal znesek kredita. Ko sta k prihrankom prištela znesek kredita, sta začela iskati nepremičnino v tem cenovnem razredu. Po dveh mesecih sta jo našla in odšla v izbrano banko. Tam pa ni šlo vse po njunih načrtih.

Glede na njune prihodke sta izvedela, da je njuna kreditna sposobnost nižja, kot sta jo ocenila sama. Določila sta si namreč previsoko mesečno anuiteto glede na njuni plači. Sledilo je seveda razočaranje in nov krog iskanja primernega stanovanja.  

Spletni informativni izračun ne pozna kreditne sposobnosti kreditojemalcev, zato je pomembno, da kreditojemalci po individualni informativni izračun čim prej pridejo v poslovalnico.

Mojca in Miha sta torej ugotovila, da je bolje, če ju kreditni svetovalec vodi skozi celoten proces najema kredita ter jima predstavi vsa dejstva kreditnega procesa in lastnosti storitve. Svetoval jima je nižjo anuiteto, kot bi jo dobila glede na svojo kreditno sposobnost, in daljšo dobo odplačevanja. Kmalu sta pričakovala tudi naraščaj in ta bo čez čas precej povečal njune izdatke ter vplival na njun mesečni proračun.

Poleg svoje kreditne sposobnosti sta Mojca in Miha pri kreditnemu svetovalcu ugotovila tudi, da sta si prvotno izračunala previsoko vrednost kredita glede na obliko zavarovanja, ki sta ga bila pripravljena skleniti.

Pot do kreditnega svetovalca se obrestuje tudi zato, ker stranki predstavi obrestno tveganje ter prednosti in slabosti nespremenljive in spremenljive obrestne mere.

Kaj je zajeto v izračune?

Informativne izračune težko primerjamo med različnimi bankami, saj stroški odobritve kredita vključujejo različne storitve. V EOM namreč niso zajeti stroški, ki kreditojemalcu nastanejo pri nakupu blaga ali storitev ali za zavarovanje blaga, katerega nakup se financira ter notarski stroški in stroški zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz kreditne pogodbe.
    

Želite individualno ponudbo?

Ker informativni izračun kredita na spletu temelji na splošni ponudbi si pridobite individualno ponudbo. 

Naročite individualno ponudbo

april, 2016
2021 09 nlb stanovanjski kredit landing 2560x1600

Stanovanjski kredit

Za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Mladi do 40 let ob sklenitvi do 30. 11. sodelujete v nagradni igri za vračilo 3 obrokov kredita.

2023 06 nlb osebni kredit cover 851x315

Osebni kredit

Potrošniški kredit do 35.000 € s fiksno ali spremenljivo obrestno mero. Sklenite ga v digitalni banki NLB Klik ali v poslovalnici.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Skrita vsebina

Naročite individualno kreditno ponudbo

Informativni izračuni kredita na spletnih straneh temeljijo na splošni ponudbi, ponudba za vsakega posameznika pa je odvisna od več dejavnikov. Izpolnite spodnji obrazec in vas bomo kontaktirali.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
** - vnesite enega od spodnjih kontaktnih podatkov
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.

Na oddani e-naslov vam bomo poslali kreditno ponudbo.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!