Novo leto, nova gesla

Kdaj ste nazadnje zamenjali gesla za e-pošto, spletno banko, spletne trgovine ali spletne knjižnice, ki jih uporabljate? Ali uporabljate enako geslo za različne storitve? Če se ne spomnite, kdaj ste jih nazadnje zamenjali, oziroma res uporabljate enaka gesla, je čas, da jih kar najhitreje zamenjate.


Novo leto je čas, ko si zadamo najrazličnejše obljube. Živeli bomo bolj zdravo, izgubili par kil, več telovadili in si vzeli več časa zase ... Ob letošnjem prehodu v novo leto si obljubite tudi, da boste poskrbeli za kondicijo svoje digitalne varnosti. Naredite to, kar že dolgo časa odlašate, in končno zamenjajte svoja gesla: za spletno banko, pa tudi druge digitalne storitve, ki jih uporabljate.

   

Geslo spletne banke

Geslo za vstop v spletno banko verjetno ni med tistimi, ki jih uporabljate dnevno, zato si ga verjetno nekoliko težje zapomnite kot ostala gesla. A vseeno ga je priporočljivo vsaj enkrat letno zamenjati. Postopek je preprost. Ne glede na to, ali do spletne banke dostopate s kvalificiranim digitalnim potrdilom (certifikatom) ali enkratnim geslom (OTP), geslo za vstop v NLB Klik preprosto spremenite v nastavitvah NLB Klika.

Novo geslo mora biti dolgo najmanj 4 znake, sestavljajo pa ga lahko le številke in črke. Vseeno priporočamo, da izberete geslo, ki ima najmanj 8 znakov, predvsem pa naj ne predstavlja kakšnega imena, rojstnega datuma ali besede, ki jo je preprosto uganiti.

Dodatnega varnostnega gesla vam ni treba menjati, če ga niste izgubili oziroma ne sumite, da ga je kdo videl ali zabeležil. V primeru slednjega ga sicer lahko naročite, a dokler ne prejmete novega, bodo transakcije, ki zahtevajo uporabo dodatnega varnostnega gesla, onemogočene.

Ko ste ravno pri urejanju digitalne varnosti, poskrbite tudi, da imate na drugi lokaciji, na primer USB ključku, shranjeno varnostno kopijo svojega kvalificiranega digitalnega potrdila. Seveda naj bo to ključek, ki ga hranite doma in ne nosite s seboj naokrog ali ga celo posojate drugim.

   

Geslo vašega računalnika

Vsaj enkrat letno je smiselno poskrbeti tudi za dobro kondicijo svojega računalnika, še posebej, če gre za prenosnik, ki ga nosite s seboj, če občasno geslo zaupate tretjim osebam in seveda, če na njem uporabljate spletno banko ali druge občutljive storitve.

Za začetek vklopite redno nameščanje varnostnih popravkov in nadgradenj vašega operacijskega sistema in preverite ali uporabljate najnovejšo različico brskalnika. Temu dodajte še protivirusni program, ki bo redno pregledoval stanje vašega računalnika in vas opozoril na morebitne težave. Še vedno pazite, da na računalnik ne nameščate datotek ali programov, katerih izvora in delovanja ne poznate. Če spletno banko uporabljate na prenosnem računalniku še posebej pazite na njegovo varnost in to, kdo vse ga uporablja.

Vse zgoraj navedeno naj bi upoštevali tudi pri svojem službenem računalniku. Za posodobitve operacijskega sistema in programske opreme ter protivirusne programe sicer tam verjetno ne skrbite sami, menjava gesla pa je zelo verjetno vaša odgovornost, ki je ne smete zanemariti.

   

Uredite spletno pošto

Geslo naj bi redno menjali tudi na svojem e-poštnem predalu, preko katerega verjetno pošiljate več občutljivih informacij, kot bi jih smeli. Tudi pri tem geslu upoštevajte pravilo 8 znakov ali več, z mešanico črk, številk in dodatnih znakov, če vam storitev to omogoča, geslo pa naj ne bo enako tistemu, ki ga uporabljate za druge spletne storitve.

Poleg tega izkoristite čas novoletnih zaobljub tudi za to, da prevetrite tudi vsebino svojega e-poštnega predala. Če imate navado, da sodelujete v spletnih nagradnih igrah, verjetno prejemate kar nekaj elektronske pošte, ki je nikoli ne odprete. Potrudite se in se preklikajte skozi primere takih e-sporočil in se od njih odjavite – vsako bi moralo na dnu imeti povezavo, preko katere se od prejemanja sporočil lahko odjavite. Vaš nabiralnik bo tako bolj pregleden in v njem bo samo tista pošta, ki vas zanima.

Vam je članek všeč? Ne zamudite naslednjega dobrega nasveta

Po izpraznjenem nabiralniku, je priložnost tudi za nove vsebine. Pridružite se več kot 220.000 bralcem, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.

Naročite se

    

Odpovejte storitve, ki jih ne uporabljate več

Nazadnje je dobro tudi, če preverite svojo spletno prisotnost in zaprete račune za storitve in strani, ki jih ne uporabljate več. Morda imate še vedo odprt račun za spletno pošto Hotmail. Ali pa ste nehali uporabljati svoj račun za Twitter. Morda ste nekoč celo pisali blog, pa ste zaradi pomanjkanja časa obupali. Poiščite te račune in jih zbrišite, oziroma zaprite.

Vsaka storitev, ki hrani vaše podatke, čeprav je ne uporabljate več, je dodatna možnost, da se nepridipravi dokopljejo do podatkov, ki jim lahko pomagajo vdreti v račune, ki jih še vedno uporabljate.

  

Kaj pa varnost mobilnega telefona?

Prav tako, kot poskrbite za varnost svojega osebnega računalnika, poskrbite tudi za varnost mobilnega telefona – še posebej, če uporabljate mobilno banko. Tudi tu ne bo nič narobe, če zamenjate vstopno kodo, še posebej, če jo včasih delite s prijatelji. Poleg tega poskrbite, da redno posodabljate operacijski sistem, in se navadite, da mobilne banke nikoli ne uporabljate na javnih brezžičnih omrežjih, pač pa le v domačem omrežju oziroma preko podatkovnega prenosa ponudnika mobilnih storitev.

januar, 2017

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!