Okvir pomoči    

Z letošnjim projektom Okvir pomoči dajemo priložnost podjetjem v regiji, ki delate za dobro ljudi. 

Spoznajte 3 zmagovalce in 10 slovenskih finalistov. 

          

        

       

Regija velikih src in idej

V NLB Skupini verjamemo, da lahko ključne izzive, s katerimi se spoprijemamo v družbi, naslovimo zgolj skupaj. Vsakdo od nas mora sodelovati in aktivno prispevati k njihovemu reševanju. Toda če želimo to doseči, moramo najprej ustvariti družbene pogoje, v katerih lahko vsakdo v popolnosti razvije svoj potencial. Zato je letošnji projekt Okvir pomoči še posebej iskal inovativna podjetja in projekte, ki izboljšujejo in bogatijo našo družbo ter rešujejo izzive, kot so denimo pretirana uporaba digitalnih tehnologij med mladimi, medvrstniško nasilje, kršenje človekovih pravic, enakost spolov, revščina, pa tudi izzive, ki jih povzročajo demenca in druge bolezni starajoče se družbe.

V današnjem času, ko sta se družba in gospodarstvo znašla sredi okoljskih problemov, pogosto pozabljamo na pomen družbene komponente trajnosti. Je pa enako pomembna, saj oba, okoljski in družbeni vidik, intenzivno sodelujeta ter sta hkrati vzrok in posledica drug drugega.

Priložnost za vse, ki delate za dobro ljudi

Razpis je potekal do 10. marca 2024. Prvostopenjske komisije na vsakem posameznem trgu, kjer posluje NLB Skupina, so izbrale 55 finalistov. V Sloveniji so to:

 • Zaposlitveni center Škorc
 • Zavod Zlata mreža
 • GeniusX - Inštitut za raziskovanje in razvoj nadarjenosti
 • Krožnik 
 • Škrateljc, zavod za kulturo, izobraževanje in šport
 • Marija Radović s.p.
 • Rifuzl
 • Zaposlitveni center Zarja
 • KNOF zavod za kreativni razvoj – socialno podjetje
 • Jazon podjetje za turizem, proizvodnjo in storitev 

Njihove ideje, storitve in izdelke, ki izboljšujejo svet okoli nas, boste spoznali v kratkem.

   

Kdo so 3 regijski zmagovalci?

Izmed 55 finalistov iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije in Srbije je mednarodna žirija izbrala 3 regijske zmagovalce projekta, katerim bomo omogočili še, da z našo finančno pomočjo lažje uresničijo svojo vizijo ter začnejo spreminjati družbo in svet na bolje.

 1. mesto: nagrada 50.000 EUR
 2. mesto: nagrada 30.000 EUR
 3. mesto: nagrada 20.000 EUR

1. mesto: Krožnik

Prvo mesto je osvojila ekipa iz Slovenije, ki je razvila aplikacijo Krožnik. Ta povezuje potrošnike z restavracijami, kavarnami, pekarnami in drugimi gostinskimi obrati, ki imajo ob koncu dneva presežek hrane. Odvečna hrana je pogosto popolnoma užitna, vendar lahko ostane neprodana in zavržena, kar prispeva k globalnemu problemu zavržene hrane. Aplikacija prikazuje sezname razpoložljivih viškov živil podjetij v bližini po tudi do 50 % znižanih cenah, kar socialno ogroženim olajša dostop do živil. Uporabniki lahko raziskujejo te sezname in izberejo skupino izdelkov po svojih željah. 

Spoznajte jih

   

2. mesto: Inclusio

Drugo mesto je osvojilo podjetje Inclusio iz Srbije, ki je razvilo aplikacijo za pomoč osebam s posebnimi potrebami. Aplikacija ima dve komponenti, eno za invalide in drugo za zaposlene pri ponudniku storitev. Ko invalid vstopi v prostor, aplikacija obvesti ponudnika storitev in njihovo osebje že ve, kakšno pomoč potrebuje njihova stranka. Aplikacija se že uporablja na več kot 250 lokacijah v Srbiji, načrtujejo pa širitev na regijske trge in trge EU.

Spoznajte jih

   

3. mesto: ZUNO 

Tretje mesto pa je osvojila črnogorska digitalna agencija Alicorn, s svojo rešitvijo Zuno Games. Gre za aplikacijo, namenjeno učiteljem in učencem. Platforma uporablja moč iger za motivacijo študentov in jih spodbuja k aktivnemu učenju skozi zabavo. S platformo se izboljšuje kakovost izobraževanja v lokalnih skupnostih in omogoča dostop do kakovostnega izobraževanja tudi na podeželskih območjih, kjer pogosto ni na voljo. Obstaja tudi različica, prilagojena slabovidnim, ki jim omogoča, da se učijo kot njihovi vrstniki.

Spoznajte jih

   

Vrhunska mednarodna žirija


Mojca Markizeti

Mojca Markizeti je priznana strokovnjakinja na področju trajnosti in ESG v regiji in ima več kot 20 let izkušenj pri uvajanju načel trajnosti in krožnega gospodarstva v korporativne in skupnostne strategije. Je gonilna sila sprememb, ki je za svoje delo in inovacije s podjetji prejela 7 nagrad. Danes Mojca deluje kot neodvisna svetovalka za podjetja na presečišču trajnosti, strategije in poslovnega razvoja.

Biljana Braithwaite

Biljana Braithwaite je izvršna direktorica podjetja Sustineri Partners, svetovalne družbe za ESG, ki podjetjem in organizacijam nudi strateške nasvete o vključevanju standardov ESG v njihove odločitve. Poleg tega je kot ustanoviteljica vrhunskega regionalnega dogodka ESG Adria Summit zagovornica trajnostnega razvoja v tej regiji. Prav tako je predsednica združenja Women on Boards Adria, regionalne krovne organizacije, ki se posveča spodbujanju enakosti spolov v korporativnem vodstvu.

Dr. Biljana Gjozinska

Dr. Biljana Gjozinska je izredna profesorica za mednarodno trgovinsko pravo in pravo EU, s poudarkom na projektih EU, namenjenih spodbujanju trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva, z več kot 10 leti strokovnega znanja na področju raziskav in vodenja projektov na teh področjih. Biljana prinaša obilo izkušenj kot profesorica, svetovalka in vodja, kar dopolnjuje njeno močno ozadje na področju raziskav, poučevanja in vodenja projektov.

Indira Kartallozi

Indira Kartallozi je direktorica pri Kaleidoscope Futures in ustanoviteljica Sustainability Leadership Kosova. Indirino strokovno znanje sega od trajnosti, socialnega podjetništva, človekovih pravic do transformativnega voditeljstva. Njeno delo na področju trajnosti jo je pripeljalo v različne države v Afriki, Aziji, Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Latinski Ameriki. Trenutno deluje kot neodvisna ocenjevalka in tutorica na Inštitutu za trajnostno vodstvo Univerze v Cambridgeu v Veliki Britaniji. Prepoznana kot ena izmed 100 CSR vodji.

Masa Njegovan

Masa Njegovan je strokovnjakinja za trajnostni razvoj z več kot desetletjem globalnih izkušenj na vodstvenih in svetovalnih položajih. V svoji karieri je sodelovala s podjetji, SME, startupi, vladami in mednarodnimi institucijami na področjih, kot so ESG, podnebna politika, obnovljivi viri energije, dekarbonizacija in inovacije. Njena strast je izkoriščanje inovacij za ustvarjanje trajnega vpliva na ljudi in planet.


Partnerja projekta:


Izkušnje sodelujočih iz predpreteklih sezon


Pogosta vprašanja


Kakšni so kriteriji za izbor?

   

Kandidat, ki se prijavi na razpis:

 • je stranka NLB d.d. ali postane stranka NLB d.d. pred dodelitvijo podpore tako, da odpre v NLB d.d. poslovni transakcijski račun ali sklene pogodbo o odprtju kateregakoli paketa za poslovni namen;
 • je pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, pri čemer njegova pravnoorganizacijska oblika ni opredeljena;
 • ima sedež podjetja oziroma stalno bivališče v Republiki Sloveniji;
 • posluje najmanj 24 mesecev;
 • se ne ukvarja z dejavnostjo, za katero obstaja sum, da vsebuje kršitve veljavnih  pravnih, davčnih ali drugih regulatornih pravil in okvirjev, ter financiranje katere je prepovedano z internimi pravili NLB d.d.;
 • podjetje oziroma projekt, s katerim poslovni subjekt kandidira na razpisu, je trajnostno naravnan, če:
  • prispeva k doseganju in podpira vsaj enega od sedemnajstih ciljev trajnostnega razvoja (Sustainable Development Goals – SDG), ki jih je oblikovala Organizacija združenih narodov,
  • sledi smernicam Okvirja trajnostnega razvoja NLB Skupine, v okviru katerega povečuje svoj pozitiven vpliv na družbo in okolje ter omejuje negativen vpliv;
  • ima lahko tudi zelo dobro razdelano trajnostno idejo, pri čemer ni nujno, da je že prisotno na trgu s konkretnim trajnostnim produktom/storitvijo,
  • pozitivno, razumljivo in merljivo vpliva na izboljšanje kakovosti življenja v Sloveniji ali na enem izmed lokalnih področij.

Katero dejavnost moram opravljati, da se lahko prijavim na razpis?

   

Podjetje ne omejujemo z dejavnostjo, ključno je, da je trajnostno naravnano oz. da daje priložnost trajnostnim idejam in projektom za lepši jutri ter pozitivno vpliva na družbo in okolje. Sicer pa v NLB ne podpiramo dejavnosti, za katere obstaja sum, da vsebuje kršitve veljavnih pravnih, davčnih ali drugih regulatornih pravil in okvirjev, ter financiranje katere je prepovedano z internimi pravili NLB d.d.


Poslovni račun imam odprt pri drugi banki, se lahko vseeno prijavim na razpis?

   

Seveda. Če boste izbrani na razpisu, boste pred dodelitvijo/pridobitvijo podpore v NLB d.d. odprli poslovni transakcijski račun ali sklenili pogodbo o odprtju kateregakoli od paketov za poslovni namen. V NLB d.d. boste morali imeti odprt poslovni transakcijski račun ali sklenjen katerikoli paket za poslovni namen, biti imetnik NLB d.d. Poslovne kartice Mastercard in sprejemati plačilne kartice na klasičnem ali virtualnem POS terminalu oz. na NLB Smart POS mobilnem POS terminalu še 24 mesecev po zaključku izbora. V primeru, da prej odpoveste pogodbo, ste dolžni povrniti stroške popusta, ki ste jih v okviru projekta prejeli za posamezne storitve.

Če boste postali regijski zmagovalec projekta, boste prenesli na NLB d.d. vsaj 50 % letnega plačilnega prometa.Spremljajte nas                 

O novicah, povezanih s projektom Okvir pomoči, vas bomo obveščali na naši spletni strani in prek naših družbenih omrežij – LinkedIn, Facebook in Instagram. Spremljajte tudi naša sporočila za javnost. Če pa želite novice prejemati na vaš e-poštni naslov, vas vabimo, da se naročite na e-sporočila.


Naročite se na e-sporočila

Naročite se na novice in nas spremljajte.


Imate dodatna vprašanja?

Dodatna vprašanja v zvezi z razpisom lahko zainteresirana podjetja najpozneje do zaključka razpisa pošljete na e-naslov okvir.pomoci@nlb.si