#OkvirPomoči: Ste že poskusili nagrajeno slovensko bučno olje, ki ga pridelujejo v središču Pomurja?

Tako kot marsikomu drugemu je, zlasti na področju turizma, zastavljene načrte tudi Camplinovim, ki so usmerjeni v poljedelstvo in vinogradništvo, nekoliko podrla epidemija. Čeprav njenih posledic še niso povsem premostili, pa Igor Camplin v prihodnost gleda pozitivno. K blažitvi težav zaradi posledic koronakrize jim bo v pomoč tudi projekt #OkvirPomoči, ki smo ga v NLB zasnovali, da bi malim podjetnikom in kmetovalcem priskočili na pomoč.


V središču Pomurja, le streljaj od Moravskih Toplic, leži naselje Bogojina. Tam na pobočju vzpetine, kjer Bogojinske gorice prehajajo v Goričko se bohoti znamenita Plečnikova mojstrovina, cerkev Gospodovega vnebohoda, eden najbolj zanimivih arhitekturnih dosežkov 20. stoletja in najbolj znamenito svetišče Pomurja. Dodelana do potankosti vas v svojo notranjost povabi skozi star glavni vhod, nad katerim bdi zvonik z značilnimi Plečnikovimi oblikami, v notranjosti pa vas sprejme starokrščanska arhitektura s kamnitimi stebri in lesenim stropom, ki ga krasijo izdelki prekmurskih lončarjev.

Vendar pa to še zdaleč ni edina stvar, ki jo lahko v tamkajšnjih krajih vidite in doživite. Bogojina je znana po svojih naravnih danosti, prečudoviti mirni pokrajini, vinogradništvu, sadjarstvu in kmetijstvu. Obiskovalec, ki si v teh krajih privošči oddih, ne odide lačen in žejen.

Nadaljuje poslanstvo dedkov in babic

Iz Bogojine prihaja tudi podjeten kmetovalec Igor Camplin, sicer univerzitetni diplomirani inženir kmetijstva, ki se je pred leti odločil, da bo nadaljeval poslanstvo svojih prednikov in prevzel družinsko kmetijo. Njena tradicija sega že desetletja nazaj, »v čas naših dedkov in babic, ko je imel vsak doma malo kmetijo,« pravi Igor. A družina Camplinovih je svojo obrt negovala in se ji posvetila z vsem srcem in dušo, tako kot to delajo še danes.

Danes so specializirani za pridelavo bučnih semen, pri čemer se poslužujejo skrbno načrtovanih agrotehničnih ukrepov, ki zagotavljajo najboljše pridelke. Za svoje vrhunsko bučno olje so dobili že številna priznanja, postregli pa vam bodo tudi s kakovostnim domačim vinom, v katerem so skrita dolgoletna znanja in izkušnje iz vinogradništva in kletarjenja, ki se prenašajo iz roda v rod. »Skozi leta se je naša kmetija razvila v srednje veliko kmetijo. Ko sem prevzel kmetijo, smo se osredotočili tudi na neposredno prodajo in zasnovali štiri produkte, s katerimi se kmetija predstavlja: bučno olje, krompir, vino in jajca,« razloži Igor, ki je perfekcionist tako, kar se tiče kakovosti samih izdelkov, kot celostne podobe kmetije. Tudi ta je namreč dovršena in skrbno načrtovana do zadnjega milimetra, s svojim pristnim rustikalnim slogom pa bo zagotovo privabila vsakega mimoidočega.

Na kmetiji Camplin vedno gledajo korak naprej

Pred slabimi desetimi leti so se pri Camplinovih odločili za nov korak s širitvijo dejavnosti in bolj na široko ter ciljno zastavili neposredno prodajo na kmetiji, kar se jim je hitro obrestovalo. »V začetku so bili kupci naključni tranzitni turisti, ki so se zaradi obveščevalnih tabel o ponudbi naše kmetije, ustavili pri nas. Čez čas pa so ti naključni kupci postali stalne stranke,« Igor razkrije recept, ki se je obrestoval.

Trenutno pa intenzivno razmišljajo tudi v smeri turizma, kjer želijo za goste oblikovati posebno doživetje v obliki počitnic na kmetiji. Kot pravi Igor, njihovo občino obiskujejo številni turisti, predvsem zaradi termalno kopaliških kompleksov v Moravskih Toplicah, Bogojina pa pritegne pozornost z znamenito Plečnikovo cerkvijo: »Ponudba naše kmetije je tako v sekundarnem planu. Ker so naši ključni kupci turisti, smo se tako v imenu zagotavljanja široke ponudbe odločili vzpostaviti demonstracijski prostor za degustacije in prikaze, razvijamo vzorčni nasad jedilnih in okrasnih buč, preuredili pa smo tudi nastanitve.«

Novi časi, nove priložnosti

Tako kot marsikomu drugemu, zlasti na področju turizma, pa je zastavljene načrte tudi Camplinovim nekoliko podrla epidemija. »Mlajše generacije ne pomnimo takega dogajanja. Zaprtje regijskih in občinskih mej je v trenutku presekalo prodajo. Stalnim strankam smo bučno olje po naročilu pošiljali po pošti. Izpad prodaje bučnega olja v času epidemije v letu 2020 je sicer nadoknadila prodaja v poletnih mesecih, ko je spet več turistov naključno potovalo po Sloveniji. Največji izpad smo utrpeli pri prodaji krompirja, saj prodaje dejansko ni bilo. Kasneje smo tako krompir ponujali po nizki ceni, predvsem za krmljenje.«

Čeprav epidemije še nismo povsem premostili, pa Igor v prihodnost gleda pozitivno. Pri Camplinovih nikoli niso počivali na lovorikah, saj se dobro zavedajo, da si tega v tej dejavnosti ne morejo privoščiti, če želijo ohranjati svoje dobro ime in so se morali že velikokrat znajti ter prilagoditi različnim okoliščinam. 

Igor Camplin

»Naša dejavnost zahteva angažiranost in iznajdljivost. Prav tako tudi nenehno spremljanje novosti. Delovnega časa v kmetijski dejavnosti si ne moremo privoščiti, v vsem je treba biti fleksibilen,« svoj pogled predstavi Igor, ki sicer vedno stremi k trajnosti: »Le tako lahko ostanemo konkurenčni, z inoviranjem. S povezovanjem kmetijstva, turizma in kulinarike vidimo trajnostni razvoj, ne samo celotne ponudbe podeželja, ampak tudi kroženja in ravnotežja gospodarstva.«

Vsakemu dobremu podjetniku ob rami stoji dobra banka

Z vidika trajnostnega razvoja so skupen imenovalec našli pri NLB-jevem projektu #OkvirPomoči, h kateremu so letos pristopili. V sklopu tega namreč NLB skupaj s partnerji ponuja odskočno desko malim podjetjem in kmetovalcem, in sicer v obliki strokovnega znanja ter oglasnega prostora, ki si ga težje privoščijo. Hkrati pa je to prvi družbeno odgovoren projekt NLB Skupine z jasno definirano trajnostno noto, ki je ena od osnovnih vodil poslovanja NLB Skupine. Tudi s spodbujanjem lokalnega gospodarstva namreč v NLB sledijo širšemu trajnostnemu cilju – podpiranju nizkoogljičnega gospodarstva in s tem izboljšanju kakovosti življenja v regiji, kjer deluje NLB Skupina.

Igor je s sodelovanjem pri projektu, ki ga je zasledil, ko je preverjal možnost kredita pri NLB, videl predvsem potencial za še boljšo pojavnost bučnega olja njegove kmetije in posledično večji obisk turistov v poletnih mesecih, kjer ponujajo pristno kmečko doživetje. Letos na kmetiji Camplin uvajajo tudi prenovljeno grafično podobo in se bodo predstavili z novimi etiketami za bučno olje, zato, tako Igor, je pomoč pri oglaševanju več kot dobrodošla. »Izkušnja v projektu je do sedaj izvrstna, ogromno so mi ponudili. Organizirali so promocijsko fotografiranje, intervjuje, naredili oglase in tako naprej,« zadovoljno pove Igor.

Poslovna skrbnica kmetije Camplin pri NLB, Natalija Fras, pa je k temu dodala še vpogled v stanje slovenskega kmetijstva:

»Najpomembnejši izzivi, s katerimi se trenutno sooča naše kmetijstvo, so modernizacija, digitalizacija kmetijskega gospodarstva in uvajanje sodobnih tehnologij, prenos kmetij na mlajše generacije in njihov uspešen prehod iz samooskrbnega na tržno usmerjeno kmetijstvo, ki bo tudi trajnostno naravnano. Za digitalizacijo se vsekakor v večji meri odločajo mlajši, napredni kmetovalci na večjih kmetijah, predvsem zato, da maksimalno izkoristijo obstoječe in morebitne nove kapacitete. Z vlaganjem v digitalizacijo dosegajo predvsem boljšo stroškovno učinkovitost, hitrejše postopke,  izboljšanje kvalitete izdelkov in preglednost nad poslovanjem. Banka jim lahko najbolje pomaga z individualnim svetovanjem in na način, da prilagaja ponudbo financiranja po meri kmetije. Vsaka kmetija je posebna in zahteva individualno obravnavo – tako z vidika finančnih potreb kot tudi z vidika razumevanja njenega poslovnega modela.« 

Tudi Igor sicer v banki vidi enega svojih ključnih poslovnih partnerjev: »Če želiš uspeti kot podjetnik, moraš imeti ob sebi korektno banko, ki v tebi prepozna potencial in vidi partnerja. Sam sem vesel, da sem našel takšnega s pozitivnim in razumevajočim odnosom. Projekt #OkvirPomoči pa bi priporočil vsakemu podjetniku, ki si še utira svojo pot, saj je odlična odskočna deska za prepoznavnost.«

Kako lahko vam pomagamo?

Podjetja spremljamo v vseh fazah poslovnega cikla, vse od ustanovitve dalje. Ne glede na to, v kateri fazi se vaše podjetje nahaja, vam lahko pomagamo pri odločitvah o vaših poslovnih financah, da boste karseda dobro pripravljeni na vse, kar sledi.

Preberite več 

avgust, 2021

2021 10 nlb poslovni paketi landing page 2560x1600

Novoustanovljena podjetja

Začnite svojo poslovno pot s pravo banko.

2021 08 nlb poslovni paketi splosno 1920x468

NLB Poslovni paketi

Izberite poslovni paket po svoji meri in imejte dober pregled nad stroški vsakodnevnega poslovanja.

nlb okvir2023 portal landing 2560x1600

Zaupajte nam svojo trajnostno zgodbo in sodelujte na razpisu Okvir pomoči!

Projekt Okvir pomoči je priložnost za vsa podjetja v regiji, ki delate za dobro ljudi.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!