Pet zmot o odkupu terjatev, ki ne držijo

Prodaja terjatev banki je uveljavljena finančna storitev, ki podjetjem omogoča hiter in preprost način dostopa do likvidnostnih sredstev. Uporabljajo jo že številna podjetja, s spletno aplikacijo NLB Odkup terjatev je dostopnost in uporaba te storitve še lažja. So pa zaradi slabšega poznavanja odkupa terjatev nekatera podjetja še zadržana pri uporabi storitve. Menijo, da zaradi različnih razlogov prodaja terjatev zanje ni primerna. Vendar gre za zmote, ki ne držijo. Spoznajte jih.

Ne drži, da je odkup zadnja možnost financiranja

Nekatera, predvsem manjša podjetja, še ne poznajo dovolj dobro vseh različnih možnosti financiranja. Ko iščejo finančne vire, najpogosteje pomislijo na kredit, na prodajo terjatev pa pomislijo šele, ko izkoristijo druge možnosti financiranja. Dobro je vedeti, da je odkup terjatev uveljavljena storitev, ki je pogosto lahko najprimernejši način financiranja obratnih sredstev.

Ne drži, da bo prodaja terjatev negativno vplivala na odnos s kupcem

V resnici je ravno obratno, prodaja terjatev lahko pozitivno vpliva na odnos s kupcem. Kupec ne bo mislil, da mu zato manj zaupate, ampak se bo zavedal, da ste s prodajo terjatev bolj likvidni, s tem pa je manjše tudi tveganje, da bi bile zaradi vaših likvidnostnih težav ogrožene vaše dobave njemu. Banka v odkupu terjatev sodeluje s številnimi velikimi podjetji, ki nastopajo kot kupci.

Ne drži, da je prodaja terjatev banki draga storitev

Ko je vaš kupec podjetje z dobro boniteto, lahko s prodajo terjatev do tega kupca dobite ugodne finančne vire, lahko celo ugodneje, kot če bi najeli kredit. Dobro je vedeti tudi, da je na trgu veliko ponudnikov odkupa terjatev, pri čemer so banke bistveno cenejše.

Ne drži, da prodaja terjatev ne pride v poštev, če ste s kupcem dogovorjeni za predčasna plačila

Če ste s kupcem dogovorjeni, da vam predčasno plačuje dobavljeno blago, preverite plačilne pogoje. Navadno prodajalec kupcu za predčasno plačilo ponudi popust, ki pa ni nujno ugodnejši. Če ste, denimo, kupcu odobrili za odstotek nižjo ceno, če plača en mesec prej, bo morda za vas ugodneje, če kupcu ponudite običajen plačilni rok, sredstva pa pridobite s prodajo terjatev banki.

Ne drži, da je odkup terjatev preveč zapleten

Pri uporabi storitve vam pomaga poslovni skrbnik v NLB, v spletni aplikaciji NLB Odkup terjatev pa je postopek za uporabnike še preprostejši, saj vas aplikacija vodi po posameznih korakih.

Preverite storitev odkupa terjatev v NLB

NLB lahko terjatve do kupcev prodate po konkurenčnih cenah, hitro in preprosto, v poslovalnici ali spletni aplikaciji NLB Odkup terjatev. Kot članica mednarodne mreže ponudnikov za faktoring/odkup terjatev FCI bo NLB v prihodnje ponudila tudi mednarodni odkup terjatev v 90 državah sveta, pri članicah mreže. Več o odkupu terjatev v NLB lahko izveste na spodnji povezavi.

Več o odkupu terjatev

  

februar, 2020

Odkup terjatev

Odkup terjatev

Financiranje na podlagi vaših terjatev do kupcev. Po novem tudi prek spletne aplikacije.

NLB Dolgoročni kredit

Dolgoročni kredit

Za financiranje osnovnih in trajnih obratnih sredstev podjetja.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!