5 prednosti e-izpiskov

Ste se kdaj vprašali, ali zares potrebujete vse dokumente, ki jih hranite še v papirnati obliki? So med njimi tudi bančni izpiski? Izpiski so pomembni, toda odkar so dostopni v elektronski obliki, papirnatih ne potrebujete več. Zmanjšajte količino papirja v svojem domu in naročite elektronske izpiske. E-izpiske vam bomo pošiljali po e-pošti, z enakimi informacijami, izgledom in enako pogosto, kot ste jih navajeni prejemati v papirnati obliki. S tem ne boste pomagali le okolju, poslovanje boste olajšali tudi sebi.


Brezpapirno poslovanje prinaša številne prednosti. Preverite jih in naročite elektronske bančne izpiske, če tega še niste storili.

1. Ko se odpoveste papirju, pomagate okolju

Pridelava papirja močno vpliva na okolje. Za eno tono papirja je potrebnih 24 dreves, v proizvodnji se porabljata voda, energija, onesnažuje se zrak. Čeprav je papir mogoče reciklirati, je krog recikliranja omejen, saj se z vsakim krogom izgublja kakovost. Tako se papir lahko reciklira do 7-krat.

Povprečen Slovenec na leto porabi 185 kg papirja, to je več kot 4 drevesa, če se osredotočimo le na en škodljivi vpliv na okolje. Zato je pomembno, da vsi skrbimo za to, da papirja porabimo čim manj. S sodobnim elektronskim načinom poslovanja to ni težko, saj vse informacije, ki bi bile sicer na papirju, enako ali še bolje hranijo dokumenti v elektronski obliki. En list papirja z izpiskom res ne pomeni veliko, pomislite pa, koliko papirja obsega vaš celoten arhiv bančnih izpiskov. Štiričlanska družina lahko na leto v papirnatih bančnih izpiskih nabere več kot 100 listov papirja. Če papirnate izpiske nadomestite z elektronskimi, boste še vedno lahko hranili celoten arhiv, vpliv na okolje pa bo manjši.

2. Shranjevanje dokumentov v elektronski obliki je lažje

Kaj je prva stvar, ki jo naredite, ko prejmete papirnati izpisek po pošti? Pismo odprete, morda preletite in odložite na kup »za urejanje kasneje« (kuverto pa odvržete v zabojnik za papir, še en odpadek več)? Ali pa že takoj skrbno preverite vse postavke in skrbno shranite v fascikel ali drug način hranjenja dokumentov? Kupi papirjev se nabirajo in zanje morate rezervirati poseben prostor v stanovanju. Kljub skrbnosti se lahko zgodi, da kak papir založite, izgubite ali pa se pri hranjenju poškoduje tako ali drugače.

Shranjevanje izpiskov v elektronski obliki je lažje. Prejmete jih po e-pošti kot priponke, ki si jih shranite v urejene mape na računalniku ali na drugih nosilcih podatkov. Verjetnost, da bi tako shranjene e-izpiske izgubili ali poškodovali, je majhna, razen če bi jih pomotoma izbrisali.

3. Dokumenti v elektronski obliki so lažje dostopni in preglednejši

Včasih želite preveriti, kdaj in koliko ste plačali za nek račun pred nekaj meseci. Če se zanašate na papirnati arhiv, morate najprej poiskati pravi izpisek in potem preveriti transakcijo. Če je vaš arhiv dobro organiziran, bo to še nekako šlo, če pa se morate znajti v kupu papirja na mizi, bo to opravilo težje.

Dokumenti v elektronski odliki so lažje dostopnejši, arhiv pa je preglednejši, tudi če sami niste preveč organizirana oseba. E-izpiski, ki vam jih pošiljamo po elektronski pošti, so poimenovani na tak način, da se v mapo zlagajo tako, da jih hitro najdete in oblikujejo pregleden arhiv. Tudi po samem dokumentu lažje iščete, saj lahko uporabite sistemski iskalnik.

4. Boljši nadzor nad finančnih stanjem ter prilivi in odlivi

Prvi korak do urejenih osebnih financ je dober pregled nad finančnim stanjem in tokom. Ker je dostop do podatkov v elektronski obliki lažji, bo tudi vaš nadzor osebnih financ boljši in preprostejši. Bolje boste poznali svoje trenutno finančno stanje in hitreje prepoznali glavne krivce za nepričakovan minus na računu.

5. Manj tveganj, da bi bančni izpiski pristali v napačnih rokah

Papirnati izpiski lahko pridejo v neprave roke. Morda ste ob selitvi pozabili banki sporočiti menjavo naslova, morda ste izpisek izgubili, ko ste ga nosili v torbici, ali pa izpiske hranite na prostoru, kjer jih vsak lahko vidi. Morda se vam to ne zdi nič spornega, vendar pa gre za občutljive informacije, ki bi jih nepridipravi lahko izkoristili.

Če se odpoveste papirnatim izpiskom, bo teh tveganj manj. Izpiske vam bomo v elektronski obliki pošiljali po e-pošti na naslov, do katerega imate dostop le vi. Tako se ne bo moglo zgoditi, da bi kdo zlorabil podatke iz vaših izpiskov. Pomembno pa je, da imamo vedno vaš pravi elektronski naslov, zato nam sporočite svoj trenutni e-naslov, ki ga redno pregledujete.

Brez papirja, brez sledi v okolju

Zamenjajte papirnate izpiske z elektronskimi za manjšo obremenjenost okolja in lažje shranjevanje izpiskov. Tako boste še lažje nadzorovali prilive in odlive, skrb za to, da bi izpiske izgubili ali založili, pa bo odveč.

Naročite e-izpiske

avgust, 2018

Bi izpiske raje prejemali po e-pošti? Če raje prejemate e-pošto in ste hkrati naveličani papirnih dokumentov, se naročite na e-izpiske.

Elektronski izpiski

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!