Prenova doma: kako sta Petra in Marko uresničila svoj projekt

Prenova stanovanja je časovni in finančni zalogaj, ki se mu mnogi raje izognejo. Tudi Petra in Marko, par iz Domžal, sta se dolgo prepričevala, da je njun dom še vedno dovolj funkcionalen za njun slog življenja. Ko pa sta postala starša dvojčkoma, sta ugotovila, da so nekatere pomanjkljivosti stanovanja vendarle prevelike.


Odločila sta se osvežiti stanovanje v bloku, ki sta ga odkupila od Markove mame. V prvi vrsti sta želela, da bi bilo bolj praktično, saj sta malčka že začela delati prve korake. »Kuhinjo in dnevno sobo bi lahko združila v en prostor,« je razmišljala Petra. Steno, ki je ti dve sobi ločevala, bi lahko porušila, saj ni bila nosilna. »Tudi parket bi bilo treba zamenjati. Na hodnik pa bi lahko postavila večje omare z drsnim pomikom. Kuhinja pa je potrebna zamenjave,« je dodala. Marko se je strinjal z njo. Odločila sta tudi za osvežitev dnevne sobe.

1. korak: Izris tlorisa in vnos idej

Pregledala sta ponudbo iz kataloga in dobila ideje za prenovo. Premerila sta stanovanje, narisala tloris, vanj vnesla obstoječe predmete in se pogovorila, kakšna bo razporeditev pohištva in prostora po osvežitvi. Pohištvo, ki sta ga želela zamenjati, sta pregledala. Tisto, ki je bilo dotrajano, sta označila in se pozanimala za kosovni odvoz, tisto, za katerega sta ocenila, da po prenovi ne bo več spadalo zraven, pa podarila tistim, ki si ga ne morejo privoščiti.

Pohištvo sta pri nekaterih trgovcih kupila ugodneje, če sta ga naročila prek spleta. Ker je trgovec nad določenim zneskom omogočal tudi brezplačen prevoz, sta se rešila skrbi, kako pretovoriti novo pohištvo do doma. Izbrano pohištvo sta si pred nakupom prek spleta ogledala v fizični prodajalni, pri tem pa imela v mislih, da bo do njunih vrat priromalo nekaj tednov pozneje. Zato sta si skrbno ogledala tudi dobavne roke.

2. korak: Koliko ju bo stala prenova?

Vse od začetka projekta obnove sta imela v mislih tudi finančni vidik. Sama sta prenovo ocenila na 5 tisoč evrov, toliko, kolikor sta imela privarčevanega denarja. Ker s prenovami nista imela izkušenj, si sicer nista najbolje predstavljala, kakšne stroške predstavljajo njuni načrti, zato sta se odločila, da najprej zbereta ponudbe in se nato odločita o obsegu prenove.

3. korak: Kako sta izbrala primerne izvajalce

Na spletu sta pregledala izvajalce, njihove reference in jim poslala povpraševanje. Zbrane ponudbe sta pregledala in jih primerjala med seboj. Pri izvajalcu, ki jima je zasteklil balkon, sta se dodatno pogajala glede cene, saj je bila ena od postavk zelo visoka. Našli so skupno pot in tako sta privarčevala približno 10 odstotkov glede na prvi predračun. Pri izbranih izvajalcih sta se pozanimala še, ali pričakujejo kakšna nepredvidena dela zaradi stanja v stanovanju. To bi lahko bistveno podražilo njun projekt ter podaljšalo obnovitvena dela. Vrednost predračunov sta seštela in ugotovila, da bodo obnovitvena dela bistveno dražja, kot sta ocenila.

Obnovitvena dela (Izpogajana) cena pri ponudniku storitve (v evrih)
  • Polaganje parketa (cena za dobavo, lepljenje, polaganje)
2.100,00
  • Pleskanje

137,50

  • Zasteklitev balkona                       

1.000,00

  • Omara za na hodnik                                            

700,00

  • Kuhinja z belo tehniko (akcija)

2.000,00

  • Ploščice v kuhinji (nakup in polaganje)

120,00

  • Kavč (višji cenovni razred, akcija)

1.750,00

  • Klubska mizica, regali

500,00

  • Rušenje stene, odvoz materiala, fina izravnalna dela, statik

800,00

Skupaj strošek

9.107,50

    

4. korak: Nekatera dela sta opravila sama

Izračun ju je presenetil, zato sta razmislila, katera obnovitvena dela lahko opravita sama in tako privarčujeta čim več. »Parketa še ni nujno menjati, lahko ga pobrusiva in bo videti kot nov,« je Marko predlagal Petri in dodal: »Stroj za brušenje si lahko izposodiva v trgovinah. Rezerviram ga lahko prek telefona, parket pa pobrusim za vikend. Strošek bo precej manjši.« Tudi pleskala bosta sama. Polaganje ploščic, delo, ki bi se ga sicer lahko lotila sama, sta raje prepustila usposobljenim in izkušenim rokam. Nov izračun stroškov se je že bolj približal njunemu proračunu.

Stroški prenove

Čeprav sta precej oklestila stroške prenove, je bilo jasno, da potrebujeta dodatno finančno injekcijo. To sta potrebovala kar se da hitro, sicer bi se celoten postopek prenove ustavil in bi izgubila marsikatero ugodno ponudbo, ki sta jo uspela izpogajati z izvajalci.

5. korak: Izbrala sta nenamenski kredit

Za obnovo, ne pa tudi opremo stanovanja bi lahko najela stanovanjski kredit, vendar bi morala v tem primeru predložiti dokazila o namenski porabi sredstev. Ker Petra in Marko nista želela za vsak nakup predložiti dokazila o porabi in ugotavljati, če lahko zanj črpata sredstva stanovanjskega kredita, sta se raje določila za nenamenski osebni kredit. Ker sta denar potrebovala takoj, sta se odločila sta se za osebni hitri kredit.

Za hitri kredit sta izpolnjevala vse pogoje. Potrebovala sta hitri kredit v višini 2.500 tisoč evrov (zgornji znesek hitrega kredita je 30 tisoč evrov). Za dobo odplačila sta izbrala čim krajše obdobje (doba odplačila pri hitrem kreditu ne sme biti daljša od 10 let) – 10 mesecev z mesečno anuiteto okoli 250 evrov. Izračunala sta, da višina anuitete ne bo ogrozila življenjskega sloga njune družine. Ker sta želela denar imeti še isti dan na računu, je Marko hitri kredit naročil kar v mobilni banki Klikin. Denar sta dobila šre prej kot sta pričakovala.

S hitrim kreditom sta nemoteno nadaljevala obnovitvena dela. To je bila pomembna izkušnja za oba. Naučila sta se, da lahko z dobrim raziskovanjem cen in ponudnikov storitev veliko privarčujeta. Z deli, ki sta jih opravila sama, sta privarčevala več kot 2.000 evrov, z akcijskimi cenami opreme pa kar 2.230 pri nakupu kuhinje in 790 evrov pri nakupu kavča. Skupaj torej 4.976,11 evra.

Zdaj Marko in Petra brez težav odplačujeta hitri kredit, ki ga bosta odplačala že sredi prihodnjega leta, po 10 mesecih. Vsa družina sedaj uživa v osveženem in obnovljenem stanovanju.

Bi tudi vi radi kredit sklenili kar od doma?

Uporabite mobilno banko Klikin. Če je še nimate, vas bo morda razveselilo, da sta pristop in uporaba mobilne banke Klikin za uporabnike NLB Klika brezplačna.

Naročite si mobilno banko 

november, 2017

2023 06 nlb osebni kredit cover 851x315

Osebni kredit

Potrošniški kredit do 35.000 € s fiksno ali spremenljivo obrestno mero. Sklenite ga v digitalni banki NLB Klik ali v poslovalnici.

2021 09 nlb stanovanjski kredit landing 2560x1600

Stanovanjski kredit

Ugodni stanovanjski krediti za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Informativni izračun kredita s fiksno ali spremenljivo obrestno mero.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris placerat semper erat, ut sagittis ante tristique ut. Curabitur at vestibulum lectus.

Ustvarjam dom

Nakup ali obnova nepremičnine je ena največjih življenjskih naložb. Poglejte, kako si jo lahko čim bolj olajšate!

Skrita vsebina

Naročite individualno kreditno ponudbo

Informativni izračuni kredita na spletnih straneh temeljijo na splošni ponudbi, ponudba za vsakega posameznika pa je odvisna od več dejavnikov. Izpolnite spodnji obrazec in vas bomo kontaktirali.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
** - vnesite enega od spodnjih kontaktnih podatkov
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.

Na oddani e-naslov vam bomo poslali kreditno ponudbo.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!