Resnice in zmote o plačevanju s karticami

Plačilne kartice uporablja vedno več ljudi. Njihova uporaba se je povečala predvsem v času koronavirusa, saj v primerjavi z gotovino omogočajo brezstično plačevanje in zmanjšajo možnost prenosa virusa. A vprašanja, predvsem o brezstičnih karticah, so še vedno prisotna v vsakodnevnih pogovorih. Poglejmo, kaj so resnice o plačevanju s karticami in katere govorice so povsem preprosto – neresnice.


Uporaba plačilnih kartic je res preprosta in primerna za vsakogar. Razblinjanje prvega izmed mitov, da s plačilnimi karticami plačujejo samo mladih, lahko opazimo vsakodnevno. Katere pa so še druge izmed resnic o plačilnih karticah, ki bodo navdušile nove uporabnike?

  

Resnica št. 1: Pri plačevanju s karticami imamo dober pregled nad porabo

Ljudi, ki ne uporabljajo pogosto kartic, včasih skrbi, da bodo s karticami porabili več in da ne bodo imeli pregleda nad porabo. Vsi, ki ste vajeni uporabe mobilnega telefona in želite porabo spremljati bolj pogosto kot enkrat na mesec, si lahko naložite mobilno denarnico NLB Pay ali mobilno banko Klikin, v kateri boste imeli vsak trenutek dober pregled stanja in prometa na kartici.

Pregled porabe plačilne kartice v vsakem primeru prejmete enkrat na mesec na izpisku, ki si ga lahko naročite tudi na svoj e-naslov, tako da ga ne boste založili med drugo pošto. Na ta način boste prispevali k ohranitvi dreves in imeli bolj urejen arhiv.

Resnica št. 2: Plačevanje s plačilnimi karticami je varnejše

Pogost zadržek pri uporabi kartic je tudi mit, da lahko nepridipravi iz brezstične kartice ukradejo večje vsote denarja kar v mimohodu ali na avtobusu. A brezstične kartice delujejo največ na razdalji 4 cm od bralnika, podatke s kartice pa lahko prebere le pravi bančni terminal. To pa ni edina varovalka. Po seriji več zaporednih brezstičnih transakcij brez vnosa številke PIN (se pravi v Sloveniji za nakup pod 25 evrov) bo naslednja tovrstna transakcija zavrnjena, kartico pa bo treba uporabiti z vstavljanjem v terminal POS in vnesti številko PIN.

Odveč je tudi skrb, da vam bo kdo prek spleta zlorabil kartico. Z mobilno denarnico NLB Pay lahko uporabljate številne dodatne funkcionalnosti, ki vam jih fizične kartice in gotovina ne omogočajo. Ena izmed njih je tudi, da si v njej kartico lahko enostavno zaklenete za spletne nakupe . Kadarkoli pa lahko v aplikaciji uporabo kartice preprosto spet odklenete in z odklenjeno kartico že takoj plačujete.

Omogočajo pa brezstične kartice, v primeru nakupa do 25 evrov, popolnoma brezstično plačilo, saj kartice ne date iz rok, niti se vam ni treba dotaknili tipkovnice POS terminala za vnos številke PIN. V časih koronavirusa je to veliko varnejše plačevanje kot z gotovino, ki prehaja skozi veliko rok in se je, za razliko od plačilnih kartic, ne da razkužiti.

  

Resnica št. 3: Pozabljena številka PIN ne pomeni konca sveta

Digitalna varnost postaja vedno pomembnejša. Vsak dan vnesemo kar nekaj različnih gesel: za odklepanje telefona, odklepanje računalnika, vstope v različna družbena omrežja, registracije v spletne trgovine, v mobilno ali spletno banko, različne aplikacije … Med kopico vseh teh pa je seveda tudi geslo za uporabo plačilnih kartic t. i. številka PIN. Zadržki pred uporabo plačilne kartice, ker se bojite, da boste pozabili svojo številko PIN, so odveč.

Če mislite, da si svoje nove številke PIN ne boste zapomnili, si jo na bankomatu spremenite v drugo, ki si jo boste lažje zapomnili. Številko si lahko brezplačno zamenjate tako za kartico osebnega računa kot tudi za Mastercard in Visa kartico. Priporočamo pa, da se izogibate isti številki PIN za vse svoje kartice.

Ne pozabite: Ko izbirate številko PIN, ki si jo boste lažje zapomnili, izberite takšno, ki je vam enostavna, drugi pa je ne morejo hitro uganiti. Številka PIN, tako kot ostala gesla, naj ne bo sestavljena iz enakih cifer (npr. 7777), predvidljivih zaporedji (npr. 1234), vašega rojstnega dneva, letnice rojstva ipd.

Včasih pa se zgodi, da se kar naenkrat, ponavadi ravno na blagajni, ne spomnimo številke PIN. Dobra novica je, da tudi po treh zaporednih napakah pri vnosu PIN-a, kartica še ni izgubljena. Če bi v trgovini ali restavraciji trikrat vtipkali napačno številko PIN, predvsem ohranite mirne živce. Kartica se je sicer blokirala, a za plačilo lahko uporabite drugo NLB Plačilno kartico, če jo seveda imate. Nato doma v miru premislite, kakšna je vaša številka PIN. Ko se je boste spomnili, se odpravite na NLB Bankomat. Po vnosu pravilne številke in vpogleda v stanje ali dvigu gotovine, bo blokada kartice sproščena in spet jo boste lahko uporabljali.

Če se številke PIN tudi doma ne morete spomniti, si naročite novo – lahko tudi prek SMS sporočila . S pošiljanjem prek SMS sporočila številko PIN dobite precej hitreje kot s pošiljanjem prek klasične pošte. Hkrati pa jo lahko naročite, tudi ko ste dlje časa zdoma ali v tujini, saj vam ni treba doma čakati pisemske pošiljke. Nikakor pa ne smemo zanemariti vpliva na okolje, saj je tudi to en izmed delčkov, ki jih lahko skupaj prispevamo k zmanjševanju porabe papirja.

  

Kaj pa, če pogrešate svojo kartico?

Če se vam zgodi, da pogrešate svojo kartico, predvsem ostanite mirni. Morda ste samo pozabili, kam ste jo pospravili, ni nujno, da vam jo je kdo ukradel. V mobilni banki Klikin ali mobilni denarnici NLB Pay jo lahko v istem trenutku blokirate sami, lahko pa pokličete banko na 01 477 20 00. Namesto, da vas skrbi, poskrbite za dodatno varnost. To lahko storite z naročilom varnostnih SMS-sporočil, ki vas seznanijo s transakcijami, opravljenimi s kartico. O morebitni nepooblaščeni uporabi kartice boste tako nemudoma obveščeni in boste lahko takoj ustrezno postopali.

  

Nasveti v vašem e-poštnem nabiralniku

Redno pripravljamo uporabne nasvete, s katerimi želimo deliti znanje o osebnih financah in ki vam bodo v pomoč pri boljših življenjskih odločitvah. Naročite se na naše e-novice in tekoče jih boste prejemali v svoj e-poštni nabiralnik.

Želim prejemati nasvete

september 2020

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

Mobilna denarnica NLB Pay

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!