To delam. To sem: Rudi Planinšek

»Pozdravljen, Rudi! Kako si, Rudi? O, poglej ga, Rudi!« Tako nekako je slišati pozdrave na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu v bližini številke 30 in poslovalnice NLB, če tam za minuto ali dve postojite z Rudijem Planinškom, osebnim finančnim svetovalcem. Z nasmehom odzdravi vsakemu. »Imam več kot petsto strank, a lahko rečem, da sem z večino stkal zelo pristne vezi. Če bi moral dati hitro oceno, bi rekel, da se tikamo z več kot dvestotimi,« nam pojasni.

Rudi dela v bančništvu že 29 let. Začel je za bančnim okencem, takrat še v Koroški banki. Ko se je ta leta 2008 priključila NLB, je sprejel izziv in se lotil finančnega svetovanja. »Ko sem dobil to delo, sem na novo zaživel. Lahko rečem, da sem bil prej, vsaj po ocenah sodeč, kvečjemu povprečen delavec. Danes pa se lahko pohvalim z rezultati, ki me uvrščajo med boljše svetovalce,« opiše prelomni trenutek.

Uspeh se skriva v zaupanju

Z bogatimi izkušnjami, pridobljenimi pri delu z ljudmi, se zaveda, da je skrivnost uspeha v zaupanju: »Posel se sklepa med ljudmi. Zavedam se, da sem tisti, ki mora pridobiti in upravičiti zaupanje strank. Njih ne zanima, kdo je lastnik banke in kdo sedi v upravnem odboru. Posel so sklenili z menoj in jaz sem odgovoren zanj.« Kot  poudarja, je bistveno, da znaš ljudem prisluhniti, jih spoznati ter razumeti njihove želje in težave.

Sanje postanejo resničnost

»Včasih so pričakovanja ljudi previsoka. A nikogar ne pošljem skozi vrata, preden ne preverimo vseh možnosti.« Spomni se družine, ki se je pri njem oglasila z željo po hipotekarnem kreditu. »Ko sem pogledal njihove prihodke, možna zavarovanja in želje, sem si mislil, da ne bo šlo. Nato pa smo začeli delati skupaj. Uspelo jim je znižati ceno želene nepremičnine, poskrbeli so za dodatna zavarovanja, in ko se je ugodno razpletla še cenitev, je naredila svoje še banka in na videz nemogoče je postalo mogoče,« razloži z nasmehom. Družina ga še danes vabi na obisk v novi dom, da bi mu pokazala, kako so sanje postale resničnost, pove.

Širjenje obzorij

Na steni v njegovi pisarni visi več potrdil o opravljenih izobraževanjih, najpomembnejše mesto med njimi pa imata licenca za prodajo vzajemnih skladov in licenca za posrednika zavarovalniških produktov. »Če želiš biti res pravi svetovalec in ne zgolj komercialist, moraš imeti širino in poznati celoten spekter produktov. Stranki, ki bo na primer najela hipotekarni kredit, moraš razložiti tudi tveganja in predstaviti načine, na katere se lahko pred njimi zaščiti. Življenjsko zavarovanje je v takem primeru skoraj nuja.« A kot pravi, nikoli nikomur ničesar ne vsiljuje. Skozi pogovor poskuša začutiti človeka, se mu približati in ugotoviti, česa si v resnici želi. Ob tem pa si šteje tudi za dolžnost, da vsakogar opozori na življenjske dogodke, ki lahko čez noč spremenijo posameznikovo finančno sposobnost, in ob tem na načine, kako se pred finančnimi pretresi zavarovati. 

Posel se sklepa med ljudmi. Zavedam se, da sem tisti, ki mora pridobiti in upravičiti zaupanje strank.


Prelepo, da bi bilo res

Na podlagi svoje prakse ugotavlja, da Slovenci produktov, ki jih ponuja finančni trg, včasih ne poznamo dovolj dobro. Zato kot eno svojih najpomembnejših nalog vidi izobraževanje in informiranje strank. »Pričakovanja strank so včasih nerealna. K meni je pred dnevi prišel nekdo, ki je trdil, da mu v sosednji Avstriji ponujajo produkt, vezan na vlaganje v vzajemne sklade, ki ima zajamčeno petodstotno obrestno mero. A ko je nekaj prelepo, da bi bilo res, običajno pač ni res.«

Zatiskanje oči

Slaba informiranost je po mnenju Rudija Planinška tudi razlog za to, da si Slovenci zatiskamo oči pred pokojninsko problematiko. »Premalo se zavedamo, kaj nas čaka čez 20, 25 let, ko se bo upokojevala generacija, ki je danes stara med 40 in 50 let. Če ne bomo sami poskrbeli za zadostno pokojninsko rezervo, nas čaka velik šok, saj se bodo ob koncu delovne dobe dohodki vseh čez noč znižali za 30 odstotkov ali več. Na splošno premalo razmišljamo o finančni varnosti. Le redkokdo ima rezervni sklad, denar, s katerim bi lažje prebrodil težavno situacijo, kot je izguba zaposlitve.« Ob tem se spomni časov, ko je šel v stečaj Prevent, v katerem je delalo veliko njegovih sokrajanov. »Tisti, ki so imeli neko rezervo, so prehodno obdobje do nove zaposlitve lažje prebrodili, za tiste brez prihrankov pa so prišli težki časi.« 

Naložena odgovornost

Zaveda se, da so dohodki v njegovem domačem kraju nižji kot kje drugje, a meni, da to ne more biti izgovor za to, da ljudje ne upravljajo svojih financ. »Nižje niso le plače, ampak tudi življenjski stroški. Najemnine v Slovenj Gradcu in Ljubljani se ne dajo primerjati,« je nazoren. Velika večina njegovih strank ne sodi v premožnejši sloj prebivalstva, ampak so povprečni ljudje s povprečnimi dohodki. Ljudje, ki mu ob iskanju poti za uresničitev svojih želja pogosto zaupajo najbolj osebne podatke. 

Rudi Planinšek se zaveda odgovornosti, ki mu je s tem naložena, in je ponosen, da mu je uspelo pridobiti zaupanje toliko svojih sokrajanov. Zato se pohvali, da ima svoje delo res rad. »Pred dnevi sva imela s soprogo enega tistih sanjaških pogovorov. Vprašala me je, ali bi še opravljal svoje delo, če bi zadel milijon evrov na lotu. Malce sem pomislil in odgovoril: Seveda. To delam. To sem.«

Finančni nasvet za vsak posamičen korak

V okviru osebne obravnave bodo naši svetovalci za osebne finance analizirali vaše obstoječe stanje, izračunali za vas najboljšo situacijo in predlagali možne smeri za dosego cilja. Brezplačno!

Odprite račun

november, 2016

NLB Osebno bančništvo

Osebno bančništvo

Storitev, ki je namenjena zahtevnejšim strankam, ki od banke pričakujete svojim potrebam prilagojeno upravljanje osebnih financ.

odpiranje racuna brez poslovalnice

Osebni račun - brez obiska banke

Za vse, ki vam primanjkuje časa za obisk poslovalnice ali pa si želite več zasebnosti v domačem okolju.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Skrita vsebina

Vloga za odprtje osebnega računa

* Podatki so obvezni.

Osebni račun lahko enostavno in hitro odprete tudi preko spleta. Izpolnite vsa polja e-obrazca.

Osebni podatki

Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
moški
ženska
Podatek je obvezen.
Stalni naslov:
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Kontaktni podatki:

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.

Osebni podatki

Osebni dokument
osebna izkaznica
potni list
vozniško dovoljenje
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Rojstni podatki
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
da
ne
Podatek je obvezen.

Podatki za odprtje računa

občan
študent
upokojenec
zaposlen
Podatek je obvezen.
plačilo študentskega dela
plačilo trajnikov
prejemanje plače
prejemanje pokojnine
prejemanje socialnih transferjev
prejemanje štipendije
prejemki izven delovnega razmerja
varčevanja
vračila dohodnine
Podatek je obvezen.
od 0,00 EUR do 200,00 EUR
od 200,00 EUR do 500,00 EUR
od 500,00 EUR do 1.000,00 EUR
od 1.000,00 EUR do 2.500,00 EUR
več kot 2.500,00 EUR
Podatek je obvezen.

Izbira tipa računa ali paketa

NLB Osnovni račun več
da 

Seznanjen sem s pravico banke, da pred odobritvijo rednega limita opravi vpogled v zbirko osebnih podatkov SISBON, s čimer z oddajo te vloge tudi izrecno soglašam.
ne
Depoziti
Drugo
Klikin
Krediti
Naložbe
Nezgodno zavarovanje Vita Nezgoda Junior z dodatno ugodnostjo
NLB Klik
NLB Klik z OTP dostopom brez pristopnine
Plačilne kartice
SMS alarmi in opomniki
Varčevanja
Zavarovanja
Podatek je obvezen.

Izjave

Izjavljam, da odpiram račun, oziroma sklepam trajno poslovno razmerje v svoje imenu in za svoj račun, so navedeni podatki resnični, sem seznanjen, razumem in se strinjam s Splošnimi pogoji poslovanja z NLB Osebnimi računi ter Izvlečkom iz Sklepa o obrestnih merah NLB d.d. in Tarifo NLB d.d., nisem v postopku osebnega stečaja, sem seznanjen/a z »Izjavo o varstvu osebnih podatkov« in s tem s pravico banke, da bo osebne podatke, ki bodo vneseni preko spletnega obrazca obdelovala v skladu z veljavno zakonodajo.*
Izjavljam, da nimam blokiranega nobenega transakcijskega računa pri katerikoli banki v Sloveniji*
Izjavljam, da nisem v postopku osebnega stečaja*
Izjavljam, da so vsi zgoraj navedeni podatki pravilni*
Da nisem politično izpostavljena stranka
Da sem politično izpostavljena stranka
Podatek je obvezen.
bom podpisal in prevzel na bančnem okencu v izbrani poslovalnici
dostavi bančni svetovalec na dom
Podatek je obvezen.
Naš bančni svetovalec vas bo kontaktiral in se z vami dogovorili za čas obiska. Zato navedite ustrezen termin za kontakt. Ob obisku svetovalca boste morali predložiti tudi kopijo potrdila o študentskem statusu.
Želim, da me bančni svetovalec pokliče:
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Vloga je bila uspešno oddana.

Naš bančni svetovalec vas bo kontaktiral in se z vami dogovoril za čas obiska.

Zahvaljujemo se vam za zaupanje.

Za dodatne informacije in pojasnila pokličite kontaktni center na številko (01) 477 20 00, ali nam pišite na info@nlb.si.