7 pravil varne uporabe mobilnih naprav

Kadar prebirate elektronsko pošto ali po spletu brskate na službenem računalniku, zagotovo veste, da je za varnost podatkov, ki jih prenašate, dobro poskrbljeno. Na mestu so protivirusni programi, skrbniki računalnikov pa so gotovo poskrbeli tudi, da je programska oprema, ki jo uporabljate, posodobljena in neoporečna. Kaj pa vaš telefon ali tablica? Tudi kadar so mobilne naprave službene, se pogosto zgodi, da njihovi varnosti ne posvečamo take pozornosti kot računalnikom.


Mobilne naprave, kot so tablični računalniki in mobilni telefoni, prevzemajo funkcionalnosti in tudi varnostna tveganja domačih računalnikov. Virusi, škodljivi programi, zlonamerne kode in goljufije postajajo vsakdanjik tudi na mobilnih napravah. Varnost in posledično zasebnost podatkov na mobilnih napravah zagotavljamo z nadzorovano uporabo aplikacij, ki so nameščene na telefonu oziroma jih nameravamo prenesti/namestiti in uporabljati. Pri tem je pomembno, da varno uporabljamo in hranimo podatke, uporabljamo močna gesla in se varno povezujemo na internet.

1. Ste edini, ki lahko odklene vaš telefon ali tablico, ali pozna vašo številko PIN še tajnica ali celo žena?

Koliko različnih ljudi pa ima ključ do vaše pisarne? Varovanje podatkov na pametnih telefonih in tablicah omogočite z vklopom kode za zaklepanje zaslona. Izkoristite možnosti, ki vam jih nudi vaša naprava, naj bo to številka PIN, vzorec ali geslo ali celo prstni odtis, kjer lahko v napravo shranite odtise več prstov in jo tako odklepate z levo ali desno roko.

Vse te varnostne spremembe lahko uveljavite v nastavitvah telefona, za dodatno varnost pa lahko uporabite tudi šifriranje podatkov telefona in zaklepanje SIM-kartice. Zaščita dostopa do podatkov temelji na moči gesla. Uporaba močnih gesel pomeni, da je geslo sestavljeno iz malih in velikih črk, številk in drugih znakov, pri tem pa dolžina gesla ne presega števila dovoljenih znakov.

2. Ste že kdaj namestili program mimo uradne trgovine, ker ste nekje na spletu prebrali, kako koristen je?

S tem ste svojo napravo in svoje podatke izpostavili možnosti zlorabe. Nameščajte in uporabljajte samo namenske programe iz uradnih trgovin, pri čemer bodite pozorni na ocene in komentarje drugih uporabnikov oziroma si prej oglejte veljavno spletno stran ponudnika. Ne zaupajte povezavam do namenskih programov, ki vam jih ponujajo neznanci prek elektronske pošte ali družbenih omrežij.

3. Se zanašate na to, da so aplikacije, prenesene iz uradnih spletnih trgovin za vašo mobilno napravo, varne?

Potem se lahko hitro opečete. Primeri okuženih oziroma zlonamernih aplikacij tudi v uradnih trgovinah so vse pogostejši, zato je pomembno, da pametni telefon ali računalniško tablico opremite z ustreznim protivirusnim programom. Večina ponudnikov protivirusnih programov ponuja zaščito, ki je specializirana za mobilne naprave. Na voljo so plačljive in brezplačne različice.

4. Ali preverite, kakšna pooblastila dajete programu, ki ga nameščate?

Vaši podatki so zlato za oglaševalce in platina za zlikovce. Pred namestitvijo izbranega programa preverite dovoljenja, ki jih želi. Mobilni namenski programi zbirajo podatke o našem položaju, shranjujejo internetno zgodovino in tudi sporočila. Brezplačni namenski programi v zameno za brezplačno uporabo zahtevajo več podatkov, s katerimi se izvaja personalizirano oglaševanje. Na trgu je velika izbira podobnih namenskih programov, zato izberite tistega, kjer so zahtevana pooblastila smiselna in čim bolj omejena. Zelo nenavadno bi bilo, da bi ob namestitvi programa za prikaz vremena privolili v pooblastila za dostop do e-pošte ali celo pogovorov. V primeru suma, da namenski program zlorablja vaše osebne podatke, oddajte prijavo informacijskemu pooblaščencu Republike Slovenije. Prav tako pomembno je, da redno posodabljate operacijski sistem in namenske programe, saj na ta način odpravljate na novo odkrite varnostne ranljivosti.

5. Ste že kdaj poslovne dokumente pošiljali prek javnega brezžičnega omrežja?

V takih omrežjih lahko marsikdo prestreže podatke, ki jih prenašate nezaščiteno. V nezaščitenih javnih omrežjih, kot so na primer hoteli, letališča in konferenčni prostori, zato ne izvajajte finančnih transakcij ali pošiljajte zaupnih poslovnih dokumentov. Nekateri mobilni namenski programi s šifriranjem ščitijo podatke med prenosom, v brskalniku pa boste tako povezavo prepoznali po znaku zaklenjene ključavnice. Prav tako je pomembno, da izklapljate oddajanje svoje geolokacije ter povezavo WiFi ali Bluetooth, ko je ne potrebujete.

6. Ali tudi vaš službeni telefon pride kdaj v roke vaših otrok?

Če ste odgovorili pritrdilno, upamo, da ste poskrbeli tudi za varnost. Igranje igric na telefonih staršev je dokaj razširjen pojav, žal pa s tem pogosto pride tudi do nepredvidenih stroškov nakupov ali nameščanja nepooblaščenih namenskih programov. Temu se lahko izognete tako, da zaklenete nepredvidene prenose s številko PIN (npr. v »Trgovini Play« med nastavitvami poiščite Starševski nadzor in s tem zaščitite prenos uporabniških programov, iger in glasbe).
 

7. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste telefon pustili nenadzorovan?

Morda ste ga pozabili v stranišču, na mizi v polni pisarni ali v taksiju, kjer ste pozabili plašč? Za primere kraje in izgube mobilnih naprav svetujemo, da ustvarjate varnostne kopije in uporabljate namenske programe, ki omogočajo dostop do naprave prek osebnega računalnika. Na ta način lahko preprosto obnovite svoje osebne podatke, če napravo izgubite, vam jo ukradejo ali se poškoduje. Določeni namenski programi (npr. Googlov račun) vam omogočajo tudi določitev lokacije izgubljenega telefona, brisanje podatkov na daljavo ali celo vklop gesla do internetnih storitev, s čimer onemogočite nadaljnje samodejne prijave ali zlorabo podatkov. Vsekakor je vsako krajo pametno prijaviti policiji in operaterju, za kar potrebujete številko telefona IMEI (International Mobile Equipment Identity). Številko najdete na garancijskem listu ali z vnosom ukaza *#06# v polje za klicanje. IMEI zapišite in shranite na varno mesto.

Ne pozabite, vaš telefon in podatki na njem so varni toliko, kolikor ste previdni pri njihovi uporabi. Če se boste držali enakih smernic in navad, kakršnih ste vajeni tudi na svojem osebnem računalniku, boste že na odlični poti, da se bodo nepridipravi zaman trudili dokopati se do vaših podatkov.

Pričnite uporabljati mobilno banko Klikpro in si olajšajte vsakodnevne finančne posle!

 Naročilo na Klikpro

september, 2017

nlb klik pro kv 1920x468

Mobilna banka Klikpro

Do svojih poslovnih financ lahko dostopate hitro, varno in udobno, kar prek svoje mobilne naprave. Za izvajanje enostavnih bančnih poslov 24/7.

2021 08 nlb poslovni paketi splosno 1920x468

NLB Poslovni paketi

Izberite poslovni paket po svoji meri in imejte dober pregled nad stroški vsakodnevnega poslovanja.

Ne zamudite dobrega poslovnega nasveta

Pridružite se več kot 24.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre poslovne finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!