Ali so obrestne mere že na dnu?

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je izpolnil pričakovanja o zvišanju obrestnih mer in konec minulega leta zvišal ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar. Ključno obrestno mero so zvišali za 0,25 odstotne točke, na razpon od 0,50 do 0,75 odstotka.


Amerika

FOMC je leta 2008 ključno obrestno mero sredi velike finančne krize in recesije spustil v razponu od 0 do 0,25 odstotka, s čimer je izčrpal možnost stimuliranja gospodarske rasti s pomočjo obrestne politike. V prihodnje je centralna banka spodbujala gospodarstvo s povečevanjem denarne mase v obtoku, ker kongres na fiskalni strani ni storil dovolj. FOMC je tako ključno obrestno mero prvič po letu 2008 za 0,25 odstotne točke zvišal šele decembra 2015. Ob tem so napovedali, da naj bi se zvišanje ponovilo tudi v prihodnje.

Kaj pa Evropa?

V Evropi pa je Svet Evropske centralne banke prav tako na decembrski seji med drugim podaljšal program odkupovanja obveznic, in sicer za najmanj devet mesecev, do decembra 2017. Obseg odkupovanja bo sicer od aprila naprej manjši in bo znašal 60 milijard evrov mesečno, obrestne mere pa bodo medtem ostale nespremenjene, so še sporočili iz ECB. Ključna obrestna mera za območje evra tako ostaja pri nič odstotkih, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank pri –0,40 odstotka in obrestna mera za mejno posojanje pri 0,25 odstotka.

Spomnimo, da je ECB program kvantitativnega sproščanja zagnala marca 2015, trenutno pa centralne banke evrskega območja v njegovem okviru mesečno odkupujejo za 80 milijard evrov obveznic. Tako bo veljalo vse do marca letos, od aprila naprej pa se bo torej obseg zmanjšal za 20 milijard evrov mesečno. Cilj programa kvantitativnega sproščanja je spodbuditi inflacijo in gospodarsko rast s povečanjem količine denarja v obtoku.

Od marca 2015, ko je program zagnala, je ECB vanj že večkrat posegla. Potem ko je evropskemu gospodarstvu še lani grozila deflacija, so se razmere nepričakovano hitro spremenile. Cene življenjskih potrebščin so bile januarja za 1,8 odstotka višje kot januarja 2016, potem ko je bila decembra inflacija na letni ravni še 1,1-odstotna. Gre za najvišjo stopnjo inflacije v območju evra v skoraj štirih letih. Analitiki so pričakovali, da bo inflacija 1,5-odstotna. V primeru nadaljevanja rasti inflacije bodo temu sledila tudi pričakovanja o postopnih dvigih obrestnih mer.

marec, 2017

Primož Jagarinec​

Sektor za privatno bančništvo

menu prosti cas

Privatno bančništvo

NLB Privatno bančništvo je ekskluzivna ponudba finančnih in s financami povezanih storitev, ki ustrezajo potrebam premožnih posameznikov in družin.

Ponujamo vam številne naložbene priložnosti ter kakovostno obveščanje in pomoč pri zasledovanju vaših investicijskih ciljev.

Naložbe

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!