Kako je Živa ukrotila svoje stroške

30-letna Živa je že 6 let finančno samostojna. Po zaključenem študiju je hitro našla redno zaposlitev v zasebnem podjetju in s fantom Aljažem najela stanovanje. Vsak mesec sta nekaj prisluženega denarja privarčevala, po poroki pa sta začela razmišljati o nakupu najetega stanovanja. Odločila sta se, da morata privarčevati več, zato sta se lotila optimizacije mesečnega proračuna.


Živa in Aljaž imata srečo. Njuni prihodki niso tako nizki, poleg tega pa ju zaenkrat ne obremenjujejo krediti, in ker sta še mlada, lahko v svojem proračunu naredita veliko, kar bo jima koristilo v kasnejših letih. Poglejmo, kaj sta ugotovila ob pregledu mesečnih izpiskov in kako sta spremenila svoje finančne navade.

Optimizacija mesečnega proračuna

Najprej sta se lotila popisa mesečnih izdatkov. Čeprav nikoli nista brezglavo zapravljala, sta vedela, da imata precej sproščen pristop do financ in lahko z optimizacijo marsikaj spremenita. Uporabila sta pripomoček za urejanje osebnega proračuna in se o vsaki postavki na mesečnem izpisku pogovorila. Prvi popis je pokazal dober začetek – vsak mesec privarčujeta dobrih 10 % skupnih prihodkov. Čeprav namensko ne varčujeta za varnostno rezervo ali kaj podobnega, je to vseeno dobro izhodišče v primeru nepričakovanih izdatkov.

A če sta v prvi kategoriji potrošila manj od priporočenega, sta predvidenih 30 % za osnovne življenjske izdatke (hrana, oblačila, higiena) krepko presegala. V povprečju sta za te izdatke namenila dobrih 50 % prihodkov mesečno. Pri drugih izdatkih, za prosti čas, počitnice in hobije, sta potrošila skoraj točno 30 % prihodkov, torej znotraj priporočenih okvirov. Odločila sta se, da se bosta prilagoditev, ki bodo posegle tudi v njun življenjski slog, lotila postopno in sproti spremljala, kaj jima odgovarja in kaj ne.

Mesečni proračun Živa & Aljaž
Prihodki: 3.722,00 €
Trenutna poraba Cilj
Osnovni življenjski izdatki: 2.088,50 € 56,6 % 45,6 %
Najemnina in stroški 752 € 20 %
Hrana in pijača 869 € 24 % 18 %
Pasja hrana 135 € 3,6 %
Oblačila in obutev 230 € 6 % 2 %
Mobilna telefonija 75 € 2 % 1 %
Lekarna 36,50 € 1 %
Drugi izdatki: 1.106,54 € 29,9 % 26,3 %
Izleti/počitnice 219,13 € 5,9 %
Druženje s prijatelji 129,25 € 3,5 %
Kozmetika 268,16 € 7,2 % 5 %
Frizer in nakit 150 € 4,2 %
Bencin 200 € 5,4 % 4 %
Bankomat 140 € 3,7 %

Kako lahko zmanjšata osnovne življenjske izdatke

Stroški bivanja. Pri osnovnih življenjskih izdatkih je bila največji strošek najemnina – kar ju je tudi pripravilo do premisleka o bivanju v najemu. Z enakim zneskom bi lahko odplačevala kredit. Glede na to, da jima je življenje v središču Ljubljane ustrezalo, se tako ali tako nista imela namena seliti.

Hrana in pijača. Drugi največji delež te postavke je bila prehrana. Čeprav je normalno, da je hrana pomemben delež družinskega proračuna, pa je izpisek porabe pokazal, da velik delež tega zneska zakrivijo restavracije, saj si večino kosil v službenem času in marsikatero večerjo privoščita zunaj domače kuhinje. Živa se je spomnila, da je v času, ko še nista imela tako visokih prihodkov, rada kuhala, nato pa sta se nekako razvadila. Hitro sta preračunala in ugotovila, da bi namesto 23 % osebnega proračuna, ki sta ga za hrano potrošila sedaj, lahko potrošila le 15 %, če bi se malce bolje zorganizirala. Zvečer bi večerjo pripravila skupaj in hkrati poskrbela še za kosilo naslednji dan. Tako bi osnovne življenjske izdatke že močno znižala.

Mobilni telefon. Za dodatno nalogo sta si zadala, da raziščeta ponudbo mobilnih operaterjev in preverita, kako bi lahko prihranila pri mesečni naročnini za mobilni telefon. Skupaj sta sedaj porabila 75 € mesečno, kar se jima je zdelo odločno preveč.

Osnovni in nekoliko manj osnovni izdatki. Edina postavka, v katero nista posegala, je bila pasja hrana. Njun štirinožec Kal je del družine, in zato so tudi vsi stroški, povezani z njim, osnovni življenjski izdatki. Za razliko od tega pa sta se precej pogovarjala o Živini ljubezni do novih čevljev in oblačil, saj je na račun te ljubezni mesečno odteklo slabih 10 % družinskih prihodkov. Živa je sama pri sebi sklenila, da bo v prihodnjih mesecih poskusila dvakrat premisliti, preden si privošči nov par čevljev, za katere tako ali tako nima več prostora v omari.

Delež porabljenega mesečnega proračuna bi tako zmanjšala na dobrih 45 %, kar se jima je zdelo dobro izhodišče.

Pregled drugih izdatkov

Čeprav sta bila pri drugih izdatkih s porabo znotraj priporočenih 30 % prihodkov, sta se vseeno odločila, da pregledata še te postavke in prihranita kak odstotek, ki ga pri osnovnih življenjskih izdatkih nista mogla. Tu je bila naloga razmeroma lahka.

Osebne razvade. Kljub temu da sta si v obdobju, ki sta ga pregledovala, privoščila vikend izlet, je bil izdatek v drogeriji večji. Živa je namreč tudi ljubiteljica ličil in negovalnih izdelkov in pri tem običajno posega po dražjih izdelkih. Če bi svojo porabo malce omejila, bi se hitro pokazal prihranek.

Druženje. O znesku, ki ga potrošita, kadar se dobita s prijatelji, nista razpravljala. Zdelo se jima je, da je 130 €, ki jih porabita za druženje s prijatelji iz svojega aktivnega družbenega življenja, sprejemljiv znesek.

Bencin. Ker živita v središču Ljubljane, sta vseeno dvakrat pogledala strošek za gorivo. Znesek 200 € mesečno bi lahko zmanjšala, če bi se v službo pogosteje zapeljala s kolesom, kar bi bila tudi bolj zdrava izbira, zato sta se odločila, da bosta v prihodnje več kolesarila.

Dvigi na bankomatih. Za 140 €, dvignjenih na bankomatih, nista prav dobro vedela, kam gredo. Dvigov na bankomatih je bilo sicer več, a za dobro polovico sta bila prepričana, da odpade na nakupe sadja in zelenjave na tržnici. Kaj pa ostalo? Sklenila sta, da bosta v prihodnje uporabljala mobilno aplikacijo, s katero bosta beležila plačila z gotovino, in tako ugotovila, kako porabita teh dodatnih nekaj odstotkov prihodkov.

Kam s prihrankom?

Če se bosta Aljaž in Živa držala načrtovanih prilagoditev proračuna, jima bo mesečno ostalo slabih 15 % več sredstev kot doslej. Kam z njimi? Odgovor ponuja postavka redni finančni izdatki. Poleg dodatnega zdravstvenega zavarovanja, ki si ga plačujeta oba, in nekaterih stroškov vodenja računa drugih izdatkov tukaj nimata, zato sta sklenila, da se pozanimata o ustreznem varčevanju, ki bi podprlo njun načrt nakupa stanovanja. Že sedaj sta mesečno prihranila dobrih 500 €, z ukrepi, ki sta si jih zadala, pa bi prihranila še enkrat toliko. V naslednjih 5 letih bi tako lahko prihranila 60.000 € in na koncu tega obdobja ob pomoči kredita na 15 let kupila stanovanje.

Pripomoček za enostavno spremljanje prihodkov in stroškov

Če boste stroške raje spremljali ročno, smo za lažji začetek pripravili pripomoček, v katerega začnete vpisovati mesečno porabo, si določite limite in na koncu še potrebne spremembe. Pripomoček si najprej prenesete in natisnete ter potem že takoj lahko začnete vpisovati svoje stroške.

Prenesite pripomoček   

september, 2017

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!