Uresničevanje ciljev - nadloga ali izziv?

Zagotovo izziv, saj postanejo cilji z dobrim načrtom in modrim nasvetom uresničljivi, in sicer z varčevanjem ali zadolževanjem. Varčevanje je primerno, kadar imamo za dosego cilja dovolj časa, mnogokrat pa cilje uresničujemo z najemom kredita, saj nam ta omogoča, da jih dosežemo takoj.


O uresničevanju ciljev z zadolževanjem začnemo razmišljati zlasti takrat, ko se odločamo o pomembnejših prelomnicah v življenju, kot so:

 • nakup lastnega doma, odločitev o dodatnem izobraževanju, nakup novega avtomobila, vlaganje v
  lastno zdravje in zdravje bližnjih, nakup trajnejših dobrin, ki nam olajšajo življenje;
 • cilji, katerih uresničitev v poznejšem obdobju bi pomenila večje ali dodatne stroške;
 • cilji, ki jih zaradi različnih razlogov ne moremo preložiti.

Ali je naš cilj uresničljiv?

Preden se odločimo za kredit, premislimo, koliko se lahko zadolžimo, da naš življenjski standard ne bo ogrožen in da bomo mesečne obveznosti lahko redno odplačevali. Pozorni bodimo na to, da ne presežemo razumne meje zadolževanja - kje je razumna meja, nam povesta faktor in stopnja zadolženosti:

 • Faktor zadolženosti pove, kolikokratnik letnega neto prihodka potrebujemo za poplačilo neodplačanega dela dolga. Določen je glede na zgornjo obremenitev mesečnega neto prihodka z obroki za odplačevanje kreditov v daljšem obdobju.
 • Stopnja zadolženosti (razmerje med skupnim zneskom vseh rednih mesečnih obveznosti za poplačilo dolgov in mesečnim neto prihodkom) kaže na kratkoročno sposobnost vračanja dolga (likvidnost).

Pri izračunu stopnje in faktorja zadolženosti upoštevajte tudi limit na osebnem računu in plačilnih karticah ter kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne kredite.

Izračun faktorja in stopnje zadolženosti

Korekcija priporočene ravni zadolženosti je mogoča ob upoštevanju neto premoženja posameznika.
Koliko dolga si lahko privoščite, je povezano ne le z vašo starostjo, temveč tudi z vašimi rednimi prihodki in vrednostjo vašega neto premoženja.

Mesečni izdatki za uresničevanje ciljev naj ne presežejo 40 % mesečnega neto prihodka

januar, 2014

Ne zamudite najboljše ponudbe stanovanjskih kreditov ter ponudbe potrošniških, gotovinskih, premostitvenih, hitrih in ostalih kreditov.

Krediti

Podobne vsebine

Mala šola kreditov

NLB Dogodki

  Ne zamudite dobrega nasveta

  Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


  Prijavi se

  Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!