V denarnicah novi bankovci za 20 evrov

Menjava bankovcev je standardni ukrep Evropske centralne banke (ECB) za ohranjanje kakovosti denarja v obtoku, da ga splošna javnost sprejema kot plačilno sredstvo in ga je mogoče brez težav uporabiti v avtomatih na gotovino. Ker kakovost bankovcev z uporabo upada, je izrabljene ali poškodovane bankovce treba zamenjati z novimi.
Naslednji je na vrsti novi bankovec za 20 evrov. Tretji bankovec iz serije Evropa s podobo grške boginje bo v obtoku od 25. novembra 2015.


Danes 228 milijonov Evropejcev v 19 držav v Evropi deli isto denarno valuto. V obtoku so tako že novi bankovci za 5 evrov (od 2. maja 2013) in 10 evrov (od 23. septembra 2014). Uvajajo se postopoma v naslednjih nekaj letih po naraščajočem vrstnem redu. Tako bo druga serija z leti nadomestila prvo, ki pa bo še nekaj časa ostala zakonito plačilno sredstvo v obtoku. Podoba boginje Evrope, po kateri je dobil ime naš kontinent, je bila kopirana iz več kot 2000 let stare vaze, najdene v južni Italiji, ki je razstavljena v Louvru v Parizu.

Novi dvajsetak bo bolj varen in trpežnejši od predhodnika. Tako bo dlje zdržal v obtoku.

Izboljšani zaščitni elementi, nov dizajn

Novi bankovci izkoriščajo napredek na področju tehnologije izdelave bankovcev in so zato še varnejši pred ponarejanjem od prve serije. Novi »dvajsetak« ima tudi posebnost in še dodatno varovalo; portretno okno v hologramu – če ga pogledamo proti svetlobi postane okno transparentno, v njem pa se prikaže portret mitološke Evrope, ki je viden iz obeh strani bankovca. Potret vsebuje tudi vodni znak. Prav tako kot novi bankovci za 5 in 10 evrov, 20 evrov vključuje smaragdne številke, ki ob pregibu spreminjajo barvo in je tiskan na bombažni papir.

Novi 20 evrski bankovec ohranja prevladujočo turkizno modro barvo prve serije. Neodvisni oblikovalec Reinhold Gerstetter iz Berlina je bil izbran, da osveži grafično podobo bankovca, upoštevajoč tudi države, ki so postale članice EU od leta 2002. Na zemljevidu sta tako vidna tudi Malta in Ciper, beseda evro je po novem zapisana še v cirilici, začetnice ECB pa se pojavljajo v devetih jezikovnih različicah.

Izgled novega bankovca spredaj in zadaj:

 

Vir: ECB

Oglejte si, katere značilnosti so še značilne zanj.


Evrski bankovec preverite v treh korakih

1. Otip:

Bankovec je čvrst in šelesteč.
Občuti se reliefni tisk – kratke rahlo izbočene črtice ob levem in desnem robu bankovca, nekoliko izbočene so tudi glavna podoba, črke in velika številka vrednosti.

2. Pogled:

Bankovec poglejte proti svetlobi: vidni postanejo portret Evrope, številka vrednosti in okno. Če bankovec položite na temno podlago, svetli deli postanejo temnejši, varnostna nit postane vidna kot temen trak.
Novost: vodni znak portreta in portretno okno v hologramu, ki ob pogledu proti svetlobi izstopita.

3.   Nagib:

Bankovec nagibajte naprej in nazaj. Na srebrnem traku postanejo vidni portret Evrope, okno in številka vrednosti.
Zlatorumeni trak je na hrbtni strani bankovcev za 5 €, 10 € in 20 €.
Novost: smaragdna številka: številka 20 ob pregibu spreminja barvo od zelene do modre. Portretno okno v hologramu prikaže mavrične linije okoli številke in se prav tako pojavi na hrbtni strani.
 

Če sprejmete ponaredek, vam škoda ne bo povrnjena.

Sumljiv bankovec?


Če imate pri svojem delu vsak dan opravka z večjimi količinami gotovine, se lahko zgodi, da naletite na sumljiv bankovec. Ker so ponarejeni bankovci popolnoma brez vrednosti, bodite pozorni – če sprejmete ponaredek, vam namreč škoda ne bo povrnjena.

Če s poskusom otip-pregled-nagib ugotovite oziroma sumite, da bankovec ni pristen, je možno, da je ponarejen in ga zato ne sprejmite. Če pa ste bankovec, ki se vam zdi sumljiv, že sprejeli, takoj obvestite policijo. Prav tako se lahko prepričate, ali je bankovec pristen ali ne tako, da ga odnesete v najbližjo banko. Vse banke imajo posebno opremo, s katero lahko preverijo, ali je bankovec pristen. Skušajte si zapomniti, kdaj, kje in od koga ste prejeli bankovec. Te informacije so pogosto zelo koristne pri iskanju ponarejevalcev, pojasnjuje policija.

Evropska centralna banka (ECB) v primeru suma na ponarejeni denar svetuje, da:
٭ stranki povejte, da morate na hitro govoriti z vodjo oddelka ali varnostnikom, vendar poskrbite, da stranka ves čas vidi sumljiv bankovec;
٭ skušajte si čim bolje zapomniti videz stranke;
٭ zavlačujte postopek, da bi stranka odšla čim kasneje;
٭ pokličite policijo;
٭ zapišite si registrsko številko ter znamko in model avtomobila (če je stranka z avtom);
٭ sumljiv bankovec nemudoma predajte nadrejeni osebi ali varnostniku, ki ga bo predal policiji;
٭ ves čas skrbite za lastno varnost.

Ne dovolite pa, da bi prišlo do konflikta s stranko in ne preprečujte ji, da bi odšla, če je le mogoče pa ji bankovca ne vrnite.

Kaj storiti, če je bankovec poškodovan?

Evrobankovce, ki so poškodovani ali obrabljeni (npr. delno ožgani, odrezani ali prepereli) in izpolnjujejo določene pogoje, zamenjajo nacionalne centralne banke evro območja, torej Banka Slovenije, v načelu je zamenjava brezplačna.  Zamenjate jih lahko z izpolnjeno vlogo za zamenjavo, ki je na voljo na www.bsi.si , in jo pošljete na naslov:

BANKA SLOVENIJE
Gotovinsko poslovanje
Slovenska cesta 35
1505 Ljubljana

Odgovor boste prejeli najkasneje v roku 30 dni. Provizije in poštnine pri zamenjavi ne zaračunavajo. Lahko pa zamenjavo opravite tudi osebno na blagajni Banke Slovenije. Uradne ure so: pon., tor., čet., pet.: 09:00–13:00; sre.: 09:00–13:00, 14:00–15:30


Kako prilagoditi opremo za preverjanje pristnosti bankovcev?

Če ste uporabniki naprav za obdelavo bankovcev in instrumentov za preverjanje pristnosti morate kontaktirati svoje dobavitelje oz. proizvajalce, da vas seznanijo, ali so naprave prilagojene novi seriji. Priporočeno je, da pred morebitnim nakupom novih naprav ali instrumentov pri dobavitelju preverite, ali jih je mogoče prilagoditi tako, da sprejemajo nove bankovce, saj bodo 20 evrskemu sledili še bankovci drugih nominalnih vrednosti. 

Svoje testirne naprave lahko preverite na tej povezavi.

Če želite slediti svojim bankovcem

Ste se kdaj spraševali, kje vse je že bil bankovec, ki ste ga na primer prejeli v vaši trgovini? Koliko sveta je prepotoval? Kaj vse so z njim že plačali? Koliko je pomenil tistemu, ki ga je držal v roki? Verjeli ali ne, bankovcem lahko sledite na njihovi poti po svetu!

To omogoča EuroBillTracker . Vse, kar mora uporabnik storiti, je, da v bazo podatkov vpiše serijsko številko svojih bankovcev. Ko enako serijsko številko vpiše kak drug uporabnik, izvemo, kje se bankovec po novem nahaja in kako hitro je do tja pripotoval. Trenutno na portalu sledijo več kot 149 milijonom bankovcev, tudi slovenskim. Ti iz naše države najpogosteje potujejo v Avstrijo in Nemčijo.

Poglejmo primer: 20-evrski bankovec, ki ga je dala v Nemčiji natisniti Slovaška, je prvič vpisal slovenski uporabnik julija letos v Dobrni, v začetku oktobra pa se je ta isti bankovec pojavil v 800 kilometrov oddaljenem mestu Prato v Italiji. Evrskim bankovcem so uporabniki portala sledili že vse do Savdske Arabije, Afganistana in Dominikanske republike.

Kako dobro poznate svoj denar? Preverite!

november, 2015

portal poslovnez

Nakupi na obroke za podjetja

Z NLB Poslovno kartico Mastercard nakupujte na 2–60 obrokov, brez dodatnih obresti in dokumentacije.

2021 08 nlb poslovni paketi splosno 1920x468

NLB Poslovni paketi

Izberite poslovni paket po svoji meri in imejte dober pregled nad stroški vsakodnevnega poslovanja.

Ne zamudite dobrega poslovnega nasveta

Pridružite se več kot 24.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre poslovne finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!