Zakaj je treba razmišljati o varčevanju za pokojnino?

Na podlagi študije, ki jo je leta 2010 opravila Ekonomska Fakulteta Univerze v Ljubljani, je bilo ugotovljeno, da bo zaposleni, ki prejema 1000 enot plače, leta 2025 prejemal pokojnino le v višini 546 enot plače (54,6 %).

Analize kažejo, da za ohranitev življenjskega standarda v pokoju potrebujemo vsaj 80 % zadnjih mesečnih neto prihodkov. To pomeni, da boste morali za dodatno pokojnino, ki bo nadomestila ta izpad prejemkov, poskrbeti sami - z lastnim pokojninskim varčevanjem.

Pokojninska rezerva so sredstva, ki vam bodo omogočala črpanje rente v višini 30 % zadnjih mesečnih neto prihodkov v 30 letih po upokojitvi. Priporočena pokojninska rezerva pri 65 letih znaša 6-kratnik vaših letnih neto prihodkov.

Najnižja stopnja pokojninskega varčevanja, ki vam bo omogočila doseči ta cilj, je glede na mesečne neto prihodke in dolžino varčevanja za vsakega posameznika različna: 

stopnja pokojninskega varčevanja

V vsakem primeru velja, da prej boste začeli varčevati, manj boste finančno obremenjeni, saj se z odlašanjem veča tudi mesečni obrok za pokojninsko varčevanje.

Ste na pravi poti do ustrezne pokojninske rezerve ob upokojitvi?

januar, 2014

Varčevanje je pogosto prvi korak k uresničitvi osebnih ciljev in želja. Morda pa si želite le ustvariti finančno rezervo za vsak primer?

Varčevanja v depozitih

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se