Zakaj je treba razmišljati o varčevanju za pokojnino?

Na podlagi študije, ki jo je leta 2010 opravila Ekonomska Fakulteta Univerze v Ljubljani, je bilo ugotovljeno, da bo zaposleni, ki prejema 1000 enot plače, leta 2025 prejemal pokojnino le v višini 546 enot plače (54,6 %).

Analize kažejo, da za ohranitev življenjskega standarda v pokoju potrebujemo vsaj 80 % zadnjih mesečnih neto prihodkov. To pomeni, da boste morali za dodatno pokojnino, ki bo nadomestila ta izpad prejemkov, poskrbeti sami - z lastnim pokojninskim varčevanjem.

Pokojninska rezerva so sredstva, ki vam bodo omogočala črpanje rente v višini 30 % zadnjih mesečnih neto prihodkov v 30 letih po upokojitvi. Priporočena pokojninska rezerva pri 65 letih znaša 6-kratnik vaših letnih neto prihodkov.

Najnižja stopnja pokojninskega varčevanja, ki vam bo omogočila doseči ta cilj, je glede na mesečne neto prihodke in dolžino varčevanja za vsakega posameznika različna: 

stopnja pokojninskega varčevanja

V vsakem primeru velja, da prej boste začeli varčevati, manj boste finančno obremenjeni, saj se z odlašanjem veča tudi mesečni obrok za pokojninsko varčevanje.

Ste na pravi poti do ustrezne pokojninske rezerve ob upokojitvi?

januar, 2014

Varčevanje je pogosto prvi korak k uresničitvi osebnih ciljev in želja. Morda pa si želite le ustvariti finančno rezervo za vsak primer?

Varčevanja in depoziti

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!