Da se vam ne zvrti od idej za decembrska darila – nekaj napotkov

December je mesec, ko tradicionalno kupujemo največ. Letos bo zaradi epidemije covid-19 nekoliko drugače. Večina neživilskih trgovin je zaprtih, omejitve pa imajo tudi večje trgovine, ki poleg nujnih življenjskih potrebščin prodajajo tudi izdelke, primerne za darila. Ni treba, da zato prostor pod prazničnimi drevesi ostane brez daril, le prilagoditi se je treba. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko letošnje praznične nakupe opravimo varno in obdarimo svoje bližnje, kot smo načrtovali.


Na spletu lahko nakupujete varno

Ker so morale nekatere trgovine zaradi preprečevanja širjenja bolezni covid-19 zapreti vrata, so trgovci letos močno pospešili razvoj spletne prodaje. Marsikateri trgovec, ki pred pojavom novega koronavirusa še ni imel spletne trgovine, danes to omogoča. Spletni nakupi so varni nakupi, saj ne prihaja do stikov, zato ni tveganja za prenos okužbe. Preverimo torej svoje najljubše trgovine, če lahko nakup opravimo prek spleta. Posebno pozornost posvetimo varnosti in vedno upoštevajmo osnovna pravila varnega spletnega nakupovanja.

Najbolj priročen način plačevanja v spletnih trgovinah je kartično plačilo. Z NLB Plačilnimi karticami lahko na spletu plačujete varno. Z biometričnim potrjevanjem spletnih nakupov, ki ga omogoča mobilna denarnica NLB Pay, pa je to še lažje in hitreje, predvsem pa varno.

Kako potrdite spletni nakup z NLB Pay?

  • Po vnosu podatkov o kartici in potrditvi plačila v spletni trgovini na vaš mobilni telefon prejmete obvestilo, da potrdite plačilo s kartico.
  • Nato odprete mobilno denarnico NLB Pay.
  • Preverite podatke o plačilu in ga potrdite z vnosom številčnega gesla za vstop v mobilno denarnico NLB Pay ali prepoznavo prstnega odtisa, obraza ali šarenice.

   

Podprite male lokalne podjetnike

Koronakriza je najbolj prizadela male lokalne podjetnike. Preden se zaženemo po nakupih v tuje spletne trgovine, preverimo, kaj ponujajo manjše lokalne trgovine in ustvarjalci. Za ideje vprašajmo znance ali jih poiščimo na spletu. Pri lokalnih podjetnikih bomo našli unikatne, avtentične izdelke, z nakupom pa bomo pomagali tudi njim, da bodo lahko poslovali še naprej.

Preverite tudi, kaj ponujajo podjetniki v pobudi #OkvirPomoči, ki smo jih v NLB podprli, da bi lažje premagali posledice koronakrize. Verjamemo, da bo katera od več kot 83 podjetniških zgodb lokalnih ponudnikov, tako kot je nas, prepričala tudi vas.

  

Naredite načrt decembrskih nakupov

V predprazničnem času si velikokrat pustimo nekaj več svobode pri zapravljanju. Prav je tako, vendar naj to ne bo čisto brez nadzora. Decembrski nakupi skrivajo nekatere pasti in z impulzivnimi nakupi hitro zapravimo preveč. Ko kupujemo na spletu, so te vabe še bolj mamljive, saj so spletne trgovine na dosegu roke, trgovci pa nas z oglasi vabijo s prazničnimi popusti. Poleg tega pri spletnih nakupih ne čutimo takojšnjega zadoščenja, saj moramo na dostavo izdelkov še počakati in lahko hitro pozabimo, kaj smo že naročili.

Določite si proračun za decembrsko porabo ter na podlagi tega naredite seznam daril in nakupov. Držite se seznama in omejitve porabe, kot ste si določili, tako bo skušnjav za prekomerno zapravljanje manj. Za decembrski proračun lahko uporabite spletni pripomoček za načrtovanje mesečnega proračuna.

  

Na plačilne kartice si nastavite varovalke

Letos se je uporaba plačilnih kartic zelo povečala, saj je pri kartičnem plačevanju manj tveganj prenosa okužb kot pri gotovinskem. Zlasti to velja za mobilne denarnice in brezstične kartice, pri katerih telefona oz. kartice ne predajamo v druge roke, le približamo jih brezstičnim čitalnikom. Nastavimo pa si lahko še dodatne varovalke, ki jih omogočajo finančne storitve.

  • NLB Plačilne kartice lahko zavarujete pred izgubo ali krajo, dodana pa so tudi druga zavarovalna kritja, vključno s stroški menjave ključev in izdaje novih osebnih dokumentov, nakup nove torbice, denarnice ali mobilnega telefona (če je bil ukraden skupaj s kartico).
  • Glede na to, koliko nakupov z NLB Plačilnimi karticami pričakujete v tekočem plačilnem obdobju, si nastavite limit porabe. Limit porabe lahko kadarkoli spremenite kar v mobilni banki Klikin, saj omogoča tudi oddaljeno podpisovanje dokumentacije.
  • Za večjo varnost kartic lahko varnostne nastavitve kartic upravljate hitro in preprosto v mobilni denarnici NLB Pay. Z enim klikom lahko začasno ali trajno zaklenete kartico za vse nakupe ali pa samo za določena plačila: za spletno plačevanje, za dvige na bankomatih ali za nakupe v tujini. Ko boste želeli plačila spet omogočiti, blokado preprosto odstranite.
  • Naročite SMS Alarm o uporabi NLB Plačilnih kartic. Ob vsakem plačilu s kartico boste prejeli SMS-sporočilo, zato se boste lahko hitro odzvali, če bi prišlo do zlorab. Obenem boste imeli tako bolj pod nadzorom lastno porabo.

  

Novoletna darila bodo pravočasno pri obdarjencih

Zaradi omejevanja širjenja okužb bo letos tudi prazničnega druženja nekoliko manj. To ne pomeni, da moramo čakati na sprostitev ukrepov, da bomo lahko predali darila svojim bližnjim. Dostavne storitve neomejeno poslujejo tudi v času omejitev, izkoristimo jih.

Pri nakupih v spletnih trgovinah lahko izberete tudi drug naslov dostave, kot je vaš domači naslov, in v večini trgovin tudi darilno pakiranje, lahko tudi s posvetilom. Tako lahko bližnjim pripravite prijetno presenečenje. Poskrbite le, da darila pravočasno naročite, saj decembra zaradi povečanega števila nakupov lahko prihaja do zamud pri dostavah.

   

Bodite dobrodelni

Posledice epidemije novega koronavirusa smo občutili vsi, najhuje pa je v ranljivih skupinah. Omogočimo praznično veselje tudi tistim, ki si tega morda ne morejo privoščiti: socialno šibkim družinam, dobrodelnim organizacijam in podobno.

Banke smo se odpovedale provizijam pri nakazilih v dobrodelne namene izbranim prejemnikom. V spletni banki NLB Klik lahko preprosto donirate denar – izberite želeno dobrodelno organizacijo s seznama in le še vpišite znesek, ki ga želite donirati, brez prepisovanja podatkov.

  

Ne pozabite nase

Za nami je težko leto, ki nam ni prizanašalo. Vendar ne pustimo, da nas to spravi v slabo voljo. Poiščimo posebno darilo tudi zase, doma pa ustvarimo praznično vzdušje tudi, če bo gostov manj. Okrasimo svoj dom in ustvarimo pogostitev v krogu ožje družine. Pri tem bodimo kreativni, na spletu je veliko idej. Splet pa lahko izkoristimo tudi za to, da se »v živo« poveselimo ter nazdravimo s širšo družino in prijatelji. Na spletu so dostopne številne aplikacije za video konference, ki so brezplačne in preproste za uporabo. Zaključimo leto z veselimi mislimi in v novo leto vstopimo z radostnimi pričakovanji. Srečno!

  

Nasveti v vašem e-poštnem nabiralniku

Redno pripravljamo uporabne nasvete, s katerimi želimo deliti znanje o osebnih financah in ki vam bodo v pomoč pri boljših življenjskih odločitvah. Naročite se na naše e-novice in tekoče jih boste prejemali v e-poštni nabiralnik.

Želim prejemati novice  

december 2020

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

2023 05 nlb google pay kv landing 1827x468px

Mobilna denarnica NLB Pay

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!