Poslovne kartice: katera je prava za vaše podjetje?

Za uspešno opravljanje dela je potrebno poznati orodja, ki jih uporabljate: od preprostega kladiva do zapletenih računalniških programov. Enako velja tudi za uspešno poslovanje, kjer so najpogostejše orodje bančne kartice – teh pa marsikateri podjetnik na pozna dovolj dobro.

Poslovne kartice ločimo na kartice poslovnega računa (t. i. debetne kartice) in kartice z odloženim plačilom (pogovorno imenovane tudi »kreditne« kartice).

Debetne kartice – vsakodnevni spremljevalci pri poslovnih nakupih

Debetne kartice so plačilne kartice, ki ob nakupu ali dvigu na bankomatu denar v trenutku prenesejo z vašega poslovnega računa. Pogovorno jim rečemo tudi »navadne« bančne kartice ali kartice poslovnega računa BA Maestro in poslovna debetna Mastercard.

So najboljši približek gotovinskega plačila, le da je ravnanje s kartico zavarovano z osebno identifikacijsko številko PIN. To morate skrbno varovati, saj je vaš prvi varnostni mehanizem.

Ker z njo zato ne morete porabiti več od razpoložljivega stanja na svojem računu, imate popoln nadzor nad porabo. S temi karticami lahko na bankomatih tudi preverjate stanje, položite denar in plačujete položnice.

Z debetno kartico oziroma kartico poslovnega računa torej:

  • plačujete na prodajnih mestih doma in v tujini,
  • dvigate denar na bankomatu,
  • preverjate stanje na bankomatu,
  • polagate denar na bankomatu,
  • plačujete položnice na bankomatu,
  • plačujete na številnih prodajnih mestih v tujini (priporočamo, da predhodno preverite, ali prodajno mesto sprejema Maestro kartice).

Debetne kartice se, razumljivo, najpogosteje uporabljajo za vsakodnevne potrebe iz naslova poslovanja. Plačevanje manjših nakupov z njimi praviloma ni povezano z dodatnimi stroški, tudi dvigi na več kot 1.400 bankomatih NLB Skupine so brezplačni.

"Kreditne kartice" - pa so res kreditne?

Karticam z odloženim plačilom pogovorno pogosto rečemo »kreditne kartice«. Delno je pogovorno poimenovanje kartic z odloženim plačilom ustrezno, saj vas od plačila s »kreditno« kartico do odtegljaja »kreditira« izdajatelj kartice. 

Kartice z odloženim plačilom (Mastercard) omogočajo takojšen nakup v višini predhodno določenega limita. Porabljeni denar banki vrnete v celoti, in sicer na dan, ki ga izmed ponujenih izberete sami (8., 18. ali 28. v naslednjem mesecu). 

Tudi te kartice so izjemno praktične, saj jih – s podpisom ali vnosom številke PIN – enostavno uporabljate na fizičnih in spletnih prodajnih mestih, tako doma kot tudi v tujini. Dobro pa je vedeti, da le kartice z odloženim plačilom omogočajo tudi nakup na obroke.

Nakup na obroke brez obresti je uporaben vir kratkoročnega financiranja, predvsem takrat, ko ne razpolagate s prostim denarnim tokom ali želite uravnavati likvidnost poslovanja. 

NLB Poslovna kartica Mastercard omogoča nakupe nad 40 EUR na od 2 do 60 obrokov, brez obresti in brez dodatne dokumentacije. Število obrokov si lahko določite sami prek SMS sporočila. Nadomestilo za vsak obrok znaša 1,50 EUR.

Kaj je razlika med debetno in »kreditno« kartico?

Razlika med debetno in kartico z odloženim plačilom je v tem, da se pri nakupu ali dvigu gotovine z debetno kartico znesek takoj odšteje z vašega poslovnega računa, pri uporabi kartice z odloženim plačilom pa prejmete mesečni obračun vseh opravljenih plačil, ki se nato odtegnejo z vašega računa na izbrani datum. Prav tako lahko znesek plačate tudi prek položnice.

Katere kartice omogočajo brezstično plačevanje in dvigovanje na bankomatih?

V začetku uporabe kartic so se uporabniki kot lastniki lahko identificirali le s podpisom, saj poslovanje še ni bilo elektronsko. Z vzpostavitvijo sistemov bankomatov in POS terminalov pa je postala ključna identifikacija s številko PIN. Oba načina identifikacije sta še vedno v uporabi, ob tem pa v zadnjem času v ospredje vse bolj stopa brezstično plačevanje z različnimi karticami.

To ne preseneča, saj je brezstično plačevanje na prodajnih mestih mogoče tako s plačilno kartico Mastercard, kot debetno kartico BA Maestro / poslovno debetno Mastercard, ki sta opremljeni s posebnim znakom  .

Kartice vam pri brezstičnem plačevanju ni treba vstavljati v POS terminal, ampak jo nanj le prislonite, drobna antena v kartici pa izmenja podatke s terminalom. Če opravite nakup do 25 evrov, vam nato številke PIN ni treba vnesti, nakupe nad 25 evrov pa potrdite s številko PIN.

Katere kartice omogočajo spletne nakupe?

S karticami z odloženim plačilom ter tudi z debetnimi karticami Mastercard in v nekaterih primerih tudi z debetnimi karticami BA Maestro brez težav in predvsem varno plačujete tudi prek spleta, doma in v tujini.

Že veste, katera kartica je prava za vas?

Z učinkovitim in preglednim upravljanjem denarja, ki ga omogočajo storitve NLB, lahko svoja sredstva zavarujete, porabo pa ustrezno nadzorujete. S skrbno ter svojim željam in potrebam primerno izbiro poslovnih kartic lahko bistveno poenostavite potrošniško izkušnjo, sebi in svojemu podjetju pa zagotovite dostopnost sredstev takrat, ko jih nujno potrebujete.

Poslovna kartica je naložba v vaš uspeh. Za podrobnejši pregled poslovnih kartic in pomoč, katero izbrati, si oglejte primerjalnik plačilnih kartic ali pa se pogovorite s svojim poslovnim skrbnikom.

Primerjalnik plačilnih kartic

junij, 2021

Preverite lastnosti poslovnih kartic BA Maestro in Mastercard.

Primerjava kartic

sms alarm o uporabi kartice

SMS-Alarm o uporabi kartice

Ob vsakem dvigu gotovine ali nakupu s poslovno kartico boste prejeli SMS-sporočilo in se lahko hitro odzvali, če bi vašo kartico kdo zlorabil. Sporočila pošiljamo 24/7, vsak dan.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!