Financiranje izobraževanja za odrasle

Sara in Robert sta vložila skoraj vse prihranke, da sta se lahko udeležila elitnega izobraževalnega programa; ta jima je nato prinesel izjemen poslovni uspeh. Začetno tveganje je bilo veliko, vendar se jima je naložba v lastno znanje bogato obrestovala.


Sara in Robert sta z  dvema velikima vložkoma v lastno izobraževanje naredila posel svojega življenja. »Prva takšna investicija je bila, ko sva se udeležila elitnega poslovnega programa v tujini in tako postala prva certificirana coacha Briana Tracyja (poslovni coaching). Program je trajal eno leto in za najine finančne razmere je bilo takrat to izobraževanje izjemno drago – vložila sva praktično vse, kar sva imela. A rezultat je upravičil tveganje,« pripoveduje Sara.

Ko sta nato s partnerjem sama razvijala izobraževalni produkt za globalni trg, sta v lastno izobraževanje in s tem razvoj produkta vložila še prek sto tisočakov. »Tudi tokrat se je izkazalo, da je bila odločitev prava, saj smo že po dveh letih s tem produktom prodrli na več zahodnih trgov, vabijo pa nas tudi na druge kontinente, vse od Velike Britanije do JAR.«

Rezultati naložbe v lastno znanje

Robert in Sara sta zelo hitro opazila rezultate vlaganja v lastno znanje. Postala sta poznavalca svojega področja, pridobila sta ugled, razširila mrežo poznanstev ter se osebno in strokovno razvila. Svoje prihranke sta tako odlično vložila v kakovostni izobraževalni program.

Razlogi za stalno izobraževanje

 1. Znanja in veščine hitro zastarajo.
 2. Spremembe so stalnica na delovnem mestu.
 3. Varnih zaposlitev ni.

Matej je v srednjih letih in je doslej zagovarjal stališče, da se je z diplomo njegovo izobraževanje končalo. Niti pomisliti ni hotel, da bi mu bilo treba varčevati za izobraževanje.

Zelo na hitro pa se mu je življenje spremenilo in boljše delovno mesto je pogojeno z določenimi znanji in veščinami, ki jih nima. Izobraževanje, s katerim bi dobil to bolje plačano delovno mesto, stane 3.000 evrov. Njegov mesečni prihodek znaša 1.500 evrov. Prihrankov nima, novo znanje pa nujno potrebuje.

Možnosti financiranja izobraževanja

Matej se je odločil, da bo na podlagi podatkov, ki jih je dobil na spletu, izbiral med tremi možnostmi financiranja:

Osebni kredit

Na spletni strani je Matej naredil hitri izračun osebnega kredita. Informativni izračun je pokazal, da bi za znesek 3.000 evrov z odplačilno dobo 24 mesecev njegov mesečni obrok znašal približno 130 evrov. Ker Matej ne mara tveganja, bi izbral nespremenljivo obrestno mero.

Da bi laže sprejel končno odločitev o obliki financiranja, je naredil tabelo, ki mu bo pomagala pri izbiri pravega financiranja.

Plusi

Minusi

Znižana nespremenljiva obrestna mera

Višji stroški odobritve kot pri izrednem limitu

Odobritev v eni uri

Mesečni obrok: okoli 130 EUR/dve leti

Le osebni dokument

   

Izredni limit na osebnem računu

Banka odobri izredni limit največ v višini 2,5-kratnika plače. Torej bi lahko Matej dobil limit v znesku 3.750 evrov.

Plusi

Minusi

Nižji stroški odobritve kot pri osebnem kreditu

Višja obrestna mera kot pri kreditu

Ni mesečnih obrokov

Po enem letu vračilo celotnega zneska

»Stalni minus« na bančnem računu

   

Plačilo na obroke

Matej je imetnik plačilne kartice NLB MasterCard z odloženim plačilom. Izvedel je, da lahko s to kartico plačilo izobraževanja opravi na obroke. Celotni znesek izobraževanja v znesku 3.000 evrov bi tako moral poravnati v 12 obrokih po 250 evrov.

Plusi

Minusi

Ni dodatnih stroškov odobritve

Mesečni obrok: 250 EUR

Ni obresti

Prosti mesečni limit na kartici vsaj v tem znesku

Velik mesečni obrok/kratka odplačilna doba

   

Torej ...

Robert in Sara sta imela prihranke, zato ju na njuni poti do znanja in uspehov ni nič oviralo.  Matej pa je z dolgoletnim brezbrižnim odnosom do svojih financ in izobraževanja lahko prišel do kakovostnega izobraževanja le s pomočjo financiranja. Ob upoštevanju vseh prednosti in slabosti opisanih treh možnosti financiranja se je odločil za osebni kredit s fiksno obrestno mero.

In vi?

S katero zgodbo se bolj poistovetite? Ali tudi vi sanjate o napredovanju ali spremembi poklicne poti, a so vaša največja ovira omejene finance? Oglasite se pri svojem osebnem bančniku, ki vam bo najbolje svetoval, kako premagati oviro.

julij, 2015

2023 06 nlb osebni kredit cover 851x315

Osebni kredit

Potrošniški kredit do 35.000 € s fiksno ali spremenljivo obrestno mero. Sklenite ga v digitalni banki NLB Klik ali v poslovalnici.

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

NLB Dogodki

  Ne zamudite dobrega nasveta

  Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


  Prijavi se

  Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!