Začnite dan kot uspešni poslovneži

Ste se kdaj vprašali, kje tiči ključ do uspeha najbolj znanih podjetnikov in tistih, ki imajo največ pod palcem? Star pregovor pravi, da se po jutru dan pozna, zato boste svoj recept za uspeh morda našli prav v njihovih jutranjih navadah.


Poiskali smo nekatere navade svetovno znanih uspešnih poslovnežev in se o življenju uspešnih slovenskih poslovnežev pogovarjali tudi s prim. prof. dr. Marjanom Bilbanom, dr. med., specialistom medicine dela, prometa in športa ter predstojnika centra za medicino dela ZVD Zavoda za varstvo pri delu.

Je skrivnost v urniku?

Elon Musk, ustanovitelj in direktor uspešnih podjetij Tesla, SpaceX in SolarCity (v preteklosti je ustanovil še podjetji Zip2 in PayPal ter ju skupaj z ostalimi ustanovitelji uspešno prodal za 1,3 milijarde evrov), daje velik poudarek na urnik. Vsak večer si vzame čas in razmisli, kaj bo naredil naslednji dan. Urnik mu daje možnost, da je vedno na poti do doseganja ciljev ter pregleda opravljenih nalog, je zapisala Ashlee Vance, avtorica Muskove biografije z naslovom Elon Musk: Tesla in SpaceX – na sledi fantastične prihodnosti. Dan zaključi pozno, okoli 1. ure zjutraj, v nov dan pa zakoraka že ob 7. uri zjutraj, je 45-letnik razkril na konferenci Reddit AMA. Musk, ki ga mnogi označujejo za vizionarja, velja tudi za velikega ljubitelja sladkarij, gaziranih pijač in kav. V pogovorih z mediji je potožil, da se je svojim razvadam po priporočilu zdravnikov moral nekoliko odpovedati.

Priporočilo zdravnika slovenskim managerjem

Po besedah prim. prof. dr. Marjana Bilbana, dr. med., specialista medicine dela, prometa in športa ter predstojnika centra za medicino dela ZVD Zavoda za varstvo pri delu, je povprečen slovenski menedžer moški, redkeje ženska, srednjih do zrelih let, ki ima od 10 do 25 let delovne dobe, od tega vsaj 10 let na vodilnih ali vodstvenih delovnih mestih. »Iz ocene tveganja delovnega mesta lahko povzamemo, da gre pri njih za vrsto izjemnih obremenitev,« pri čemer sogovornik izpostavlja predvsem duševne, pogosto tudi obremenitve srčnožilnega sistema, dihal, živčevja in čutil. Ker njihovo delo običajno ne pozna osemurnega delavnika, niti ne prostih vikendov ali rednega prehranjevanja in telesne aktivnosti, se pomen teh obremenitev še poveča.

Dodaja, da je pri menedžerjih zelo pogosto ugotovljena prekomerna telesna masa, »ki je poleg neustrezne prehrane povezana tudi z nezadostno ali, kar je pogosteje, povsem prezrto telesno aktivnostjo«. Svetuje, naj podjetniki in menedžerji uživajo uravnoteženo prehrano, ki organizmu zagotovi vse potrebne hranilne snovi, in sicer v od 3 do 5 obrokih, razporejenih čez ves dan. »Dnevno je potrebno popiti vsaj 1 liter vode,« dodaja.

Ne podcenjujte pomena notranjega ravnovesja

Marissa Mayer, podjetnica in mama treh otrok, je alfa in omega podjetja Yahoo. Dan začne že pred 6. uro zjutraj, kar pomeni, da spi manj kot 6 ur dnevno. Srečo ima, da potrebuje le malo spanca. Prva stvar, ki jo naredi zjutraj, je pregled elektronske pošte, nato pa si vzame čas za telovadbo, saj šport vidi kot pomemben sestavni del dneva. Da si napolni iztrošene baterije, vsake štiri mesece počitnikuje, je še dodala v pogovoru za Guardian.

Mayerjeva je medijem zaupala tudi, da njena poslovna in zasebna vloga zahtevata veliko osredotočenosti. »Poskrbeti je treba, da stvari prioritiziraš, saj veliko prostora in časa za druge stvari ni,« je bila jasna v oddaji. Na ta račun ne trpi nobena od njenih vlog.

Stres je reden spremljevalec dela podjetnikov, ki ga prim. prof. dr. Marjan Bilban opiše kot odziv duše in telesa na neko dogajanje, ki utegne biti človeku nevarno oziroma zmoti normalno ravnovesje. Med znake stresa prištevamo utrujenost, težave pri koncentraciji ali sprejemanju odločitev, glavobole, pogostejše pitje in hranjenje, čeprav nismo lačni, temačne misli ter pomanjkanje delovnega elana. »Stresu se vsekakor ne moremo izogniti, prav tako pa mu tudi ne smemo dovoliti, da bi nas zanesel v obup ali nelagodnost. Zato moramo znati prisluhniti samemu sebi in najti svoj duševni mir,« pravi sogovornik, ki svetuje tehnike sproščanja, upoštevanje načel zdravega načina življenja in seznanitev z osnovnimi načeli povečanja obrambnih sposobnosti.

Kako pomemben je dober spanec?

»V več kot 50-letni karieri sem se naučil, da če vstanem zgodaj, lahko precej več naredim čez dan in s tem skozi življenje,« je Richard Branson, obraz in soustanovitelj britanskega imperija Virgin, ki danes šteje okoli 400 podjetij in zaposluje okoli 71 tisoč ljudi, zaupal v intervjuju za Virgin. Spanje je izredno pomembno, zato spi vedno in kadarkoli je to možno. Še posebej na letalu, kjer preživi kar precej ur.

»Ne glede na to, kje sem, se poskušam zbuditi in vstati ob 5. uri zjutraj,« je zapisal na svojem blogu. Če vstane dovolj zgodaj, ima dovolj časa za telovadbo in družino. Prepričan je, da mu vsakodnevna telovadba dvigne produktivnost za vsaj 4 dodatne ure. Ali gre za partijo tenisa ali pa adrenalinske skoke pri kajtanju, 66-letnik je zaprisežen jutranji rekreaciji in adrenalinu. Jutranja telovadba mu pomaga pri zmanjševanju stresa skozi dan. Kot je zapisal, mu pomaga tudi pri boljšem spancu.

»Jutranji ritual je uvod v uspešen dan, zato je vsekakor dobro, da vstajamo spočiti in naspani,« poudarja prim. prof. dr. Marjan Bilban, ki svetuje od 6 do 8 ur mirnega spanca. Priporoča, da zjutraj opravimo vsaj nekaj oblikovalnih vaj, saj bomo čez dan pretežno sedeli. »Vsakdo naj bi bil telesno aktiven, tako da se preznoji, po možnosti vsaj pol ure vsak dan v tednu. Če gremo na neko telesno aktivno vadbo, je dobro, da se najprej ogrejemo, in sicer vsaj 15 minut, na koncu pa ohladimo in sprostimo. Osrednji del vadbe naj bi bil tako aktiven, da se preznojimo ali da jo izvajamo na nivoju srčne frekvence, ko se še lahko pogovarjamo s partnerjem zaradi zadihanosti,« svetuje sogovornik.

Redna telesna aktivnost nima le velikega vpliva na upočasnitev procesov staranja, ohranjevanja zdravja, moči, vzdržljivosti in zmanjševanja dejavnikov tveganja za številne bolezni in poškodbe – ima tudi pozitivne učinke na čustveno stanje, posameznikovo samospoštovanje, samopodobo in zmanjšuje neugodne učinke stresa. Kot pravi sogovornik, ima redna telesna aktivnost vpliv tudi na zmanjšanje občutka tesnobe ter obenem poveča človekove sposobnosti za bolj učinkovito spoprijemanje z vzroki za nastanek tesnobnosti. »Prednost dajemo aktivnostim, ki stimulirajo funkcionalno izboljšanje delovanja srčno-žilnega in dihalnega sistema. Vaje moči in hitrosti ne bodo pomembneje stimulirale razvoja aerobne kapacitete, vaje vzdržljivosti pa bodo, nasprotno, zelo pomembne.«

V lastni telovadnici svoj dan začne tudi Bill Gates, kjer se znoji vsaj eno uro vsako jutro. A kakovosten začetek dneva je lahko posledica le kakovostnega in dovolj dolgega spanca, je prepričan. »Brez zadostnega spanca imam lahko govor, tudi določena dela lahko opravim brez spanca, vendar pa za kreativno razmišljanje potrebujem sedemurni spanec,« je za Times razkril eno od svojih skrivnosti uspeha.

Morda ni ključna ura, pač pa jutranji opravki

»Prva stvar, ki jo naredim, je, da pogledam na svoj telefon. Pregledam Facebook, da vidim, kaj se dogaja po svetu. Preverim sporočila; pregledam Messenger in WhatsApp,« je Mark Zuckerberg, ki je leta 2004 kot študent harvardske univerze ustanovil družabno omrežje Facebook, razkril med letošnjim dogodkom Q&A on Facebook. Facebook ima danes skoraj 1,8 milijarde uporabnikov, kažejo podatki portala Statista.

»Če je dan miren, mi pregled ne vzame več kot nekaj minut,« je dodal 32-letnik, ki si mora pred tem vstaviti leče, saj slabo vidi. »Nikoli nisem bil jutranji človek. Max (njegova prvorojenka) pa me vse bolj spreminja v jutranjo osebo.« Kot je razkril, jutro najraje izkoristi za tek; telovadba je po njegovem mnenju dober način za začetek dneva.

Amancio Ortego je mož, ki oblači svet. Ortego, ki je svoj posel leta 1975 zagnal s 100 dolarji v žepu, stoji za trgovinami, kot sta Zara in Pull&Bear. Je tudi dokaz, da uspeh ne izbira le mladih - star je bil skoraj 40 let, ko je s prvo ženo zasnoval prve pižame in perilo. Sin železničarja, ki je danes težak več kot 71,5 milijarde dolarjev, je prepričan, da se moramo ob jutrih spomniti, kaj nas žene naprej, razkriva opis na Forbesu. Vse prevečkrat pa se znajdemo v jutranjem vrvežu misli in nalog, ne da bi se osredotočili na doseg lastnih ciljev in sanj, pravi.

Življenje 76-letnika je sicer precej skrivnostno. Kako tudi ne, za varovanje svoje zasebnosti namenja na milijone dolarjev. Njegovi jutranji rituali niso znani, je pa znana skrivnost njegovega uspeha. Ortego pri poslu sledi dvema praviloma: potrošniku je treba dati tisto, kar si želi, in pri tem prehiteti konkuenco, piše medij Fortune.

Ne glede na to, kdo od omenjenih je vaš vzornik, ste verjetno sedaj že ugotovili, da je ključno predvsem, da najdete recept, ki ustreza vam in vašemu življenjskemu slogu.

Ne zamudite naslednjega dobrega nasveta

Naročite se na najbolj sveže nasvete za dobre finančno poslovne odločitve.

Naročite se

  

februar, 2017

Mobilna banka Klikpro

Do svojih poslovnih financ lahko dostopate hitro, varno in udobno, kar prek svoje mobilne naprave. Za izvajanje enostavnih bančnih poslov 24/7.

SMS-Alarm o plačilih prek NLB Proklika

Za večjo varnost lahko uporabniki NLB Proklika prejmete SMS-sporočilo ob vsaki izvedbi plačila v NLB Prokliku. Sporočila pošiljamo 24/7, vsak dan.

Ne zamudite dobrega poslovnega nasveta

Pridružite se več kot 24.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre poslovne finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!