Katero obliko bančnega računa izbrati, ko odprete s.p.?

Tisti, ki jim redna zaposlitev ne prinaša dovolj izzivov, primernega plačila ali pa si želijo ustvarjati na svojem, popoldneve preživljajo za delovno mizo. Tako delata tudi Jure in Marko iz Maribora, oba redno zaposlena pri večjih podjetjih. 28-letni Jure ob popoldnevih pomaga pri upravljanju spletne trgovine, 45-letnega Marka pa zaradi bogatih izkušenj iz programiranja v popoldanskem času najemajo različna podjetja. Njuna znanka, 35-letna Petra, pa ima izdelovanje naravne kozmetike za svojo osnovno in edino dejavnost.


Jure in Marko lahko v popoldanskem času delo opravljata prek popoldanskega s.p., Petra pa ima status samostojnega podjetnika, ki predstavlja njen edini vir prihodkov, saj druge redne zaposlitve nima. Tudi to, ali so redno zaposleni ali ne, vpliva na njihovo obliko s.p.-ja. Poglejmo podrobneje.

S.p. ali popoldanski s.p.?

Bistvena razlika med obema pravnoorganizacijskima oblikama je, da s.p. odpre podjetnik, za katerega je to edini vir dohodka, popoldanski s.p. pa tisti, ki ima plačilo prispevkov urejeno z drugo obliko zaposlitve, oziroma je že redno zaposlen za polni delovni čas. Tisti, ki ima odprt popoldanski s.p., ne plačuje prispevkov za socialno zavarovanje, temveč je zavarovan iz drugega naslova.

Pri občasnih delih, ki prinašajo manjši finančni zaslužek, se delavec namesto popoldanskega s.p. lahko odloči tudi za avtorsko ali podjemno pogodbo. S posameznim podjetjem, s katerim sodeluje, sklene avtorsko ali podjemno pogodbo v kateri je natančno določen obseg dela, način in višina plačila ter ostale podrobnosti. V tem primeru mu denar podjetje nakaže na njegov osebni račun. 

Primeren bančni račun za opravljanje dejavnosti

Marko je popoldanski s.p. odprl na eni od SPOT točk, kjer so pripravili dokumente za AJPES in Finančno upravo RS. Predložil je še osebni dokument in davčno številko ter registriral sedež podjetja, nato pa na banki odprl še NLB Osnovni račun, ki je na voljo tudi za osebno poslovni namen. Omogoča upravljanje tako osebnih kot tudi poslovnih financ in je namenjen samostojnim podjetnikom in zasebnikom z manjšim obsegom poslovanja. Na njegov novi račun se tako poleg plače mesečno iz popoldanske dejavnosti zlije tudi približno 600 evrov. Bančni račun mu omogoča natančno tisto, kar potrebuje: nemoteno lahko dviguje gotovino na bankomatih, poleg tega pa lahko določi pooblaščenca na računu. Uporablja lahko vse storitve, ki so na voljo za fizične osebe: posluje lahko tudi prek NLB Klika, Klikina in NLB Teledoma ter ima tako vse storitve vedno na dlani.

Na njegovo odločitev za izbiro bančnega računa pa je vplivala še ena ugodnost: najem kredita, ki ga bo vzel za osebni namen in si končno kupil motor, o katerem sanja že od najstniških let.

Juretu sicer tudi ne bi bilo treba odpreti ločenega bančnega računa, a je želel imeti svoje popoldansko delo jasno ločeno od družinskih financ, saj s tem lažje nadzoruje, koliko zasluži in kakšne odlive ima iz naslova svoje popoldanske dejavnosti. Hkrati družino rad preseneti z izleti, ki jih financira s popoldanskim prihodkom. Zato je odprl NLB Poslovni račun, s katerim lahko uporablja tudi mobilno banko Klikpro. Ta poslovnim uporabnikom nudi dostop do prometa na poslovnem računu, enostavno in hitro izvajanje plačil v okviru SEPA in naročanje storitev. S Klikpro lahko posluje vedno in povsod, saj lahko nemoteno dostopa do vseh podatkov poslovnega računa, plačuje obveznosti in naroča nove storitve. Zadovoljen je, da je poslovanje prek mobilne banke zaščiteno po najvišjih tehničnih standardih.

Njuna prijateljica Petra pa je status samostojnega podjetnika v celoti uredila na partnerski SPOT točki OZS v Centru inovativnega podjetništva v NLB in hkrati odprla tudi NLB Poslovni račun. Zanj se je odločila, ker načrtuje še mnogo novih vrst izdelkov ter z njimi razširitev poslovanja. Po nasvetu računovodkinje se je odločila za uporabo elektronske banke NLB Proklik. Z NLB Proklikom bo računovodkinja laže upravljala s poslovnimi financami, Petra pa jo bo lahko pooblastila tudi za plačevanje računov. Poslovni račun ji namreč omogoča gotovinsko in negotovinsko poslovanje z različnimi nivoji pooblastil. Petra se lahko medtem popolnoma posveti svojemu delu in razvoju kozmetičnih izdelkov. Ker vseeno želi imeti podatke o poslovanju vedno pri roki, se je odločila tudi za uporabo mobilne banke Klikpro. Ker potrebuje denar za nakup novega, zmogljivejšega računalnika, si bo povečala limit. Spremembo limita bo naročila kar prek mobilne banke.

Ne zamudite naslednjega dobrega nasveta

Naročite se na najbolj sveže nasvete za dobre finančno poslovne odločitve.

Naročite se

  

oktober, 2020

Novoustanovljena podjetja

Začnite svojo poslovno pot s pravo banko.

Poslovni račun

Za vse, ki si želite preprosto in varno vsakodnevno bančno finančno poslovanje v domači in tuji valuti.

NLB Poslovni paketi

Izberite poslovni paket po svoji meri in imejte dober pregled nad stroški vsakodnevnega poslovanja.

Osnovni račun

Za vse, ki si želite preprosto in varno urejanje vsakodnevnih denarnih zadev. Podjetniki in zasebniki z manjšim obsegom poslovanja, pa ga lahko uporabljate za poslovni in osebni namen.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!