Katero obliko bančnega računa izbrati, ko odprete s.p.?

Razlogov za samostojno podjetništvo je več, prevladujeta dva in sicer priložnost ter nuja. Tisti, ki jim redna zaposlitev ne prinaša dovolj izzivov, primernega plačila ali pa si želijo ustvarjati na svojem, popoldneve preživljajo za delovno mizo. Za dodatne podjetniške aktivnosti sta se odločila tudi Jure in Marko iz Maribora, oba redno zaposlena pri večjih podjetjih. 28-letni Jure ob popoldnevih pomaga pri upravljanju spletne trgovine, 45-letnega Marka pa zaradi bogatih izkušenj iz programiranja v popoldanskem času najemajo različna podjetja. Njuna znanka, 35-letna Petra, pa ima izdelovanje naravne kozmetike za svojo osnovno in edino dejavnost.


Jure in Marko lahko v popoldanskem času delo opravljata prek popoldanskega s.p., Petra pa ima status samostojnega podjetnika, ki predstavlja njen edini vir prihodkov, saj druge redne zaposlitve nima. Poglejmo podrobneje.

S.p. ali popoldanski s.p.?

Bistvena razlika med obema pravnoorganizacijskima oblikama je, da s.p. odpre podjetnik, za katerega je to edini vir dohodka, za popoldanski s.p. pa se odločijo tisti, ki že imajo redno zaposlitev drugje oz. so zaposleni za polni delovni čas. Dejavnost je potrebno registrirati pri registrskem organu (AJPES).

Pri občasnih delih, ki prinašajo manjši finančni zaslužek, se delavec namesto popoldanskega s.p. lahko v skladu z zakonodajo odloči tudi za avtorsko ali podjemno pogodbo. S posameznim podjetjem, s katerim sodeluje, sklene avtorsko ali podjemno pogodbo, v kateri so natančno določeni obseg dela, način in višina plačila ter ostale podrobnosti. V tem primeru mu denar podjetje nakaže na njegov osebni račun, saj nima registrirane dejavnosti poslovnega subjekta.

Primeren bančni račun za opravljanje dejavnosti

Marko je popoldanski s.p. odprl na eni od SPOT točk, kjer so pripravili dokumente za registrski organ (AJPES) in Finančno upravo RS (FURS). Predložil je še osebni dokument in davčno številko ter registriral sedež podjetja, nato pa na banki odprl še NLB Osnovni račun, ki je na voljo tudi za osebno poslovni namen. Osebno poslovni račun omogoča upravljanje tako osebnih kot tudi poslovnih financ in je namenjen samostojnim podjetnikom in zasebnikom z manjšim obsegom poslovanja. Na njegovem novem računu tako poleg plače mesečno iz popoldanske dejavnosti realizira tudi približno 600 evrov priliva. Bančni račun mu omogoča natančno tisto, kar potrebuje: nemoteno dviguje gotovino na bankomatih, poleg tega pa lahko tudi določi pooblaščenca na računu. Uporablja vse storitve, ki so na voljo za fizične osebe: posluje tudi prek NLB Klika, Klikina in NLB Teledoma ter ima tako vse storitve vedno na dlani. Na njegovo odločitev za izbiro bančnega računa pa je vplivala še ena ugodnost: najem kredita, ki ga bo vzel za osebni namen in si končno kupil motor, o katerem sanja že od najstniških let.

Juretu sicer tudi ne bi bilo treba odpreti ločenega bančnega računa, a je želel imeti svoje popoldansko delo jasno ločeno od družinskih financ, saj s tem lažje nadzoruje, koliko zasluži in kakšne odlive ima iz naslova svoje popoldanske dejavnosti. Hkrati družino rad preseneti z izleti, ki jih financira s popoldanskim prihodkom. Zato je odprl NLB Poslovni račun, s katerim lahko uporablja tudi mobilno banko Klikpro. Ta poslovnim uporabnikom nudi dostop do prometa na poslovnem računu, enostavno in hitro izvajanje plačil v okviru SEPA in naročanje storitev. S Klikpro lahko posluje vedno in povsod, saj lahko nemoteno dostopa do vseh podatkov poslovnega računa, plačuje obveznosti in naroča nove storitve, v nekaj minutah pa lahko sklene tudi hitri kredit ali hitri limit na poslovnem računu do 30.000 EUR. Zadovoljen je, da je poslovanje prek mobilne banke zaščiteno po najvišjih tehničnih standardih.

Njuna prijateljica Petra pa je status samostojnega podjetnika v celoti uredila na SPOT točki, NLB Poslovni račun pa odprla v bližnji poslovalnici NLB. Zanj se je odločila, ker načrtuje še mnogo novih izdelkov ter z njimi razširitev poslovanja. Po nasvetu računovodkinje se je odločila za uporabo elektronske banke NLB Proklik. Z NLB Proklikom bo računovodkinja lažje upravljala s Petrinimi poslovnimi financami, Petra pa jo bo lahko pooblastila tudi za plačevanje računov. Poslovni račun ji namreč omogoča gotovinsko in negotovinsko poslovanje z različnimi nivoji pooblastil. Petra se lahko medtem popolnoma posveti svojemu delu in razvoju kozmetičnih izdelkov. Ker vseeno želi imeti podatke o poslovanju vedno pri roki, se je odločila tudi za uporabo mobilne banke Klikpro. Ker potrebuje denar za nakup novega, zmogljivejšega računalnika, si bo povečala limit. Spremembo limita bo naročila kar prek mobilne banke.

Ne zamudite naslednjega dobrega nasveta

Naročite se na najbolj sveže nasvete za dobre finančno poslovne odločitve.

Naročite se

  

maj, 2022

Novoustanovljena podjetja

Začnite svojo poslovno pot s pravo banko.

Poslovni račun

Za vse, ki si želite preprosto in varno vsakodnevno bančno finančno poslovanje v domači in tuji valuti.

NLB Poslovni paketi

Izberite poslovni paket po svoji meri in imejte dober pregled nad stroški vsakodnevnega poslovanja.

Osnovni račun

Za vse, ki si želite preprosto in varno urejanje vsakodnevnih denarnih zadev. Podjetniki in zasebniki z manjšim obsegom poslovanja, pa ga lahko uporabljate za poslovni in osebni namen.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!