4 razlogi, zakaj imeti POS terminal

Bliža se čas počitnic. Temu primerno se polnijo tudi kozmetični saloni. Kozmetičarka Helena Miranda iz Kozmetičnega salona HM se že od leta 2008 trudi po najboljših močeh ustreči svojim strankam, zato se je kmalu po odprtju kozmetičnega salona odločila tudi za namestitev NLB POS-terminala. Kot je dejala, je "takoj opazila povpraševanje po plačevanju storitev s plačilnimi karticami in v tem hitrem času razumela, da se ljudem ne da čakati v vrstah za dvig gotovine v bankah ali iskati najbližjih bankomatov. Živimo v času plačevanja s plastičnim denarjem in za dober poslovni odnos s strankami je treba razumeti duh časa in jim vedno priti nasproti".

Brez iskanja najbližjega bankomata

Naša sogovornica iz izkušenj pove, da POS-terminal obrtnikom in podjetnikom prinaša veliko prednosti, saj "ljudje danes pogosteje uporabljajo plačilne kartice kot gotovino in si na tak način privoščijo oziroma kupijo več stvari, kot bi si jih sicer". Ob tem pa se spomni časov, ko še ni imela POS-terminala: "Takrat so si stranke privoščile samo eno stvar in to tisto, po katero so prišle k meni. Zdaj pa si brez skrbi privoščijo še kakšno drugo nenačrtovano lepotilno-terapevtsko storitev mojega kozmetičnega salona. Zadovoljstvo ob tem je seveda obojestransko."
Dandanes je vsaka minuta dragocena, zato je iskanje bankomata, milo rečeno, zoprno. "Večina žensk, ki je na dogovorjen termin zamudila, je imela podoben izgovor. Morala sem še skočiti na bankomat. Stranka je imela zaradi zamude slabo vest, jaz pa porušen urnik. Ko sem pri banki najela POS-terminal, je bil odziv pozitiven, ker strankam ni bilo več treba misliti, koliko gotovine morajo imeti seboj, ali iskati najbližji bankomat," pravi Helena Miranda.

Najemnina se obračunava individualno

Neposredni strošek kartičnega poslovanja sta najemnina POS-terminala in plačilo provizije po posamezni transakciji ponudniku teh storitev. Najemnina se obračunava individualno. Višje tarife se navadno uporabljajo za mobilne terminale, saj je tudi POS-terminal nekoliko dražji, sočasno pa omogoča, da stranka opravi plačilo udobno in ji ni treba plačati pri blagajniškem pultu. Prav tako so provizije različne. Odvisne so od tega, s katero kartico je plačilo izvedeno, saj je na to vezana tudi višina medbančnih provizij. Poleg tega so še posredni stroški. Če je terminal povezan prek interneta, pri transakciji ni dodatnih stroškov, pri povezavi prek analogne linije pa se plačuje ponudniku telekomunikacijskega omrežja še stroške telefonskega impulza.

Kar 80 odstotkov strank pri naši sogovornici plačuje s karticami

Heleno, ki je stranka NLB, je njena banka prepričala z zanesljivostjo in konkurenčno ceno za najem POS-terminala. Kot pravi "je bila tudi cena namestitve POS-terminala v tedanjem času zelo konkurenčna". Seveda se spomni tudi na pogubne podatke o sivi ekonomiji in z veseljem pove, da sta POS-terminal in kartično plačevanje učinkovito sredstvo v boju zoper njo. Vsak znesek, ki je opravljen s POS-terminalom, je namreč zabeležen, viden tudi davčni upravi.

4 razlogi, zakaj imeti POS-terminal

  1. Večja prodaja: Dokazano je, da se povprečna vrednost nakupa poveča, kadar nakup ni odvisen od zneska gotovine v denarnici.
  2. Varnost: Negotovinske transakcije prek POS-terminalov so varne. Pred izvršitvijo transakcije se plačila s plačilnimi karticami avtorizirajo. Obenem pa procesni center spremlja plačila in v realnem času opozarja na morebitne sumljive vzorce plačevanja na prodajnih mestih ali terminalih.
  3. Različni tipi POS terminalov: mobilni (delovanje prek GSM-povezave), standardni fiksni (digitalna, analogna ali mrežna linija), podaljšek s tipkovnico (t. i. PIN PAD), v katero stranka vtipka PIN.
  4. Povezave: Možnost povezave POS-terminalov z elektronsko blagajno, kar zmanjšuje verjetnost napak pri vnosu zneska za plačilo na POS-terminalu. Pri NLB vam ponujamo možnost povezave POS-terminala z blagajno ob predhodno izvedenem razvoju programske opreme na blagajni s strani vašega dobavitelja blagajne. Znesek transakcije, ki ga boste vtipkali v blagajno, se bo tako samodejno prenesel v POS-terminal.

Point of Sale Terminal (POS-terminal)

POS-terminal ali Point of Sale Terminal je naprava, ki omogoča izvedbo plačilne transakcije z uporabo plačilne kartice. POS-terminali so namenjeni podjetjem in zasebnikom, ki želijo svojim strankam na prodajnih mestih omogočiti hiter, varen in enostaven nakup z uporabo plačilnih kartic ter na ta način vplivati na večjo prodajo in zadovoljstvo svojih kupcev.

Leta 2000 je bilo v Sloveniji 2345 POS-terminalov, danes jih je okoli 16.676.                   
Vir: Bankart

maj, 2014

nlb pay kv junij 1920x470

Sprejemanje kartic na prodajnem mestu

Ponudite svojim strankam hitro, varno in enostavno plačevanje.

obroki2017

Nakupi na obroke

S karticami z odloženim plačilom Mastercard/Visa/Karanta nakupujte na do 60 obrokov - na prodajnih mestih, ki to omogočajo, brez dodatnih obresti in stroškov.

Ne zamudite dobrega poslovnega nasveta

Pridružite se več kot 24.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre poslovne finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!