Kaj narediti z nepremičnino in kreditom ob ločitvi?

Pred desetimi leti sta si Anja in Arne izrekla poročne zaobljube in kot mladoporočenca kupila svojo sanjsko hišo. Večji del kupnine sta poravnala s hipotekarnim kreditom, ki sta ga skupaj najela pri banki, nekaj pa sta dodala vsak iz svojih prihrankov. 10 let kasneje sta se odtujila in se odločila za ločitev. Otrok nista imela, razdeliti pa sta morala skupno premoženje in se odločiti, kaj ukreniti s kreditom, ki bi ga morala odplačevati še 10 let.


Ločitev je zagotovo ena izmed težavnejših izkušenj, ki lahko doletijo posameznika. Čeprav je postopek tudi zelo čustven, je najpomembneje, da partnerja poskusita najti skupni jezik in se o svojih željah temeljito pogovorita. Vsaka ločitev namreč zahteva delitev vsega premoženja, ki je bilo ustvarjeno v zakonu. Zakonca si s sporazumno delitvijo, o kateri se pogovorita vnaprej, lahko prihranita mnogo stroškov in še več živcev.

Pri iskanju možnosti lahko pomaga tudi banka

Tudi Anja in Arne sta se usedla za skupno mizo in razumno pogovorila o željah, ki sta jih imela. Pogovor je seveda vključeval tudi delitev premoženja. Hiše, ki sta jo skupaj kupila in uredila, nista želela prodati, zato sta iskala druge rešitve, pri tem pa sta morala upoštevati tudi kredit, ki bi ga morala odplačevati še nadaljnjih 10 let.

Ker sta želela pretehtati vse možnosti in se o njih tudi čim bolj razumno pogovoriti, sta se oglasila pri svojem bančnem svetovalcu. Ta si je vzel čas in prisluhnil njuni situaciji, nato pa predlagal več možnosti.

Damir Susman, upravljalec ponudbe v NLB: »Ko sta oba zakonca pri banki najela hipotekarni kredit za hišo, imata prav tako več možnosti in so primarno odvisne od njunega dogovora. V banki vedno prisluhnemo strankinim željam in potrebam, zato želimo skupaj poiskati ustrezne rešitve. Razumemo, da je vsaka ločitev specifična, zato tudi posamezne primere rešujemo z individualnim pristopom.«

Kakšne možnosti sta imela na voljo Anja in Arne?

1.možnost: Lahko bi še naprej oba prebivala v hiši in hipotekarna kredita odplačevala kot doslej do nujnega poplačila.

2. možnost: Arne bi se lahko odselil, saj ga je še vedno čakalo manjše stanovanje pri starših, hkrati pa še vedno ostal delni lastnik hiše in še naprej plačeval tudi svoj del kredita.

3.možnost: Anja bi izplačala Arneja, prevzela njegov kredit in postala samostojna lastnica hiše. V tem primeru bi seveda potrebovala nov hipotekarni kredit, s katerim bi poplačala tudi svoj in Arnejev delež obstoječega kredita.

4. možnost: Anji bi lahko na pomoč priskočili starši, ki bi prevzeli odplačevanje Arnejevega kredita. V tem primeru bi se dogovorili tudi o prepisu lastništva hiše v celoti. Lastnica hiše bi lahko v celoti postala Anja ali pa bi do 1/2 postala lastnika njena starša.

  

Vam je članek všeč? Ne zamudite naslednjega dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000 bralcem, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.

Naročite se

Med možnostmi je bila tudi ta, da bi zakonca ob ločitvi hišo prodala in iz tega denarja poplačala hipotekarne kredite pri banki ter morebitno razliko sporazumno razdelila. A v primeru Arneja in Anje to ni prišlo v poštev, saj sta želela, da bi eden od njiju hišo obdržal.

Odločitev mora biti sporazumna in pravočasna

Po tem, ko so bile vse možnosti na mizi, sta se morala Anja in Arne temeljito pogovoriti. Odločila sta se, da se Arne iz hiše umakne in se vrne v stanovanje pri starših, Anja pa obdrži hišo. Za Anjo je to pomenilo, da je morala dodatno premisliti o tem, ali bi za pomoč prosila starše ali bi celoten kredit prevzela nase.

Odločila se je, da bo kredit prevzela nase in se v banki dogovorila za najem novega hipotekarnega kredita, s katerim je izplačala Arnejev dotedanji vložek ter poplačala obstoječ svoj in njegov kredit. Pri novem kreditu se je ob nasvetu bančnika odločila spremeniti višino mesečnega obroka. Ker je imela sedaj višjo plačo kot pred desetimi leti, se je odločila za nekoliko višji obrok. Podaljšala je tudi dobo odplačevanja.

Vsak primer je drugačen

Anja in Arne sta imela srečo, saj sta se o delitvi premoženja lahko razumno dogovorila, poleg tega pa sta pravočasno poiskala pomoč v banki, kjer jima je svetovalec z nasvetom pomagal do rešitve, ki je odgovarjala obema.

A vsak ločitveni postopek je drugačen in na delitev premoženja in finančnih obveznosti lahko vpliva vrsta faktorjev, zato je pomembno, da se še pred nastankov morebitnih zamud pri plačilih oglasite v banki in pogovorite o možnostih, ki jih imate na voljo v situaciji, v kateri ste se znašli. Kadar skupno premoženje vključuje nepremičnine in kredite, je ločitev nekoliko bolj zapletena, a nobena situacija ni nerešljiva, če poznate možnosti, ki so vam na voljo. Oglasite se v svoji poslovalnici.

Bi radi pripomogli k finančnemu sožitju svojih prijateljev, katerih zakon ali partnerska zveza se je znašla na preizkušnji? Pošljite jim ta članek v branje!

oktober, 2016

2021 09 nlb stanovanjski kredit landing 2560x1600

Stanovanjski kredit

Ugodni stanovanjski krediti za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Informativni izračun kredita s fiksno ali spremenljivo obrestno mero.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!