Pasti nebančnih bankomatov

V Sloveniji smo do pred kratkim imeli le bančne bankomate, na izkušnjo katerih smo se navadili in vemo, kaj lahko pričakujemo. Ko dvigujemo gotovino, vemo, koliko nas bo dvig stal in kako bo potekal. Ker so se tudi pri nas začeli pojavljati nebančni bankomati, ki imajo nekoliko drugačne vzorce uporabe, smo preverili enega takih, da lahko opozorimo na morebitne pasti.


V Ljubljani smo preizkusili enega od bankomatov mreže Euronet, s katerimi ste se morda srečali že tudi sami, saj so pogosti v turističnih središčih v Evropi. Poleg Euroneta na potovanjih lahko vidimo tudi bankomate drugih neodvisnih mrež, kot so Auro Domus, Travelex, Moneybox, Your Cash, Cardpoint in Cashzone.

Če na nebančnem bankomatu dvigujemo gotovino s kartico, izdano v Sloveniji, uporaba ne bo dosti drugačna od bančnega bankomata. Drugače pa je v tujini, predvsem v državah z neevrskimi valutami. Če nismo dovolj pozorni, nas dvig zaradi neugodnih menjalnih tečajev in provizij lahko stane precej več, kot bi pričakovali. Spoznajmo nekatere pasti nebančnih bankomatov in trike, ki jih uporabljajo, da od nič hudega slutečih turistov iztržijo več.

  

Prednastavljeni so višji zneski dvigov

Na bankomatih navadno ne dvigujemo večjih zneskov, saj zaradi razširjenosti prodajnih mest, na katerih lahko plačujemo s karticami, potrebujemo vse manj gotovine. Na bančnih bankomatih so prednastavljeni zneski prilagojeni vsakdanjim potrebam. Turisti slabše poznajo vrednosti lokalne valute, zato jih nebančni bankomati lažje premamijo v dvig višjih zneskov tako, da jim sami ponudijo nerazumno visoke zneske. Za Euronetove bankomate na Češkem so na primer uporabniki poročali, da so prednastavljeni zneski od 10.000 do 20.000 čeških kron (približno od 390 do 780 EUR). Vendar le, kadar se uporablja tuja kartica – ob dvigu s češko kartico so prednastavljeni zneski nižji. Podobno je tudi na Madžarskem. V Sloveniji nam je Euronetov bankomat sicer ponudil nekoliko nižje prednastavljene zneske (od 50 do 250 EUR), je pa to še vedno več od bančnih bankomatov.

Priporočilo: ne pustimo se zavesti prednastavljenim zneskom. V državah z neevrskimi valutami si vnaprej izračunajmo, koliko lokalne gotovine bomo potrebovali.

   

Priročnost lokacij

Nebančni bankomati premišljeno izbirajo lokacije. So tam, kjer jih predvsem turisti najbolj verjetno iščejo – na letališčih, glavnih železniških postajah, na poti na plažo, ob restavracijah, turističnih znamenitostih, pogosto tudi z neustreznimi posegi v kulturno dediščino. Ker so pri roki, jih marsikdo tudi doma izbere tudi takrat, ko bančni bankomati niso prav daleč. Vendar je bolje, če poiščemo bančni bankomat. Prednost bančnih bankomatov se pokaže tudi takrat, ko gre na bankomatu kar koli narobe. Če nam kartico »požre« bančni bankomat, pa tudi druge težave lahko hitro uredimo v najbližji bančni poslovalnici. Z upravljavci nebančnih bankomatov bo to težje. Uporabniki so na primer poročali o težavah, ki so jih imeli z upravljavci nebančnih bankomatov, v primerih, ko so prekinili transakcijo in denarja niso dobili, bankomat pa jim je kartico obremenil, kot bi bil dvig izveden.

Priporočilo: poglejmo okoli sebe ali poiščimo najbližji bančni bankomat v mobilni aplikaciji (NLB Bankomate najdemo na spletu ali v mobilni banki Klikin). Na brezstičnih bančnih bankomatih je tudi skrb, da bi nam bankomat »požrl« kartico, odveč. Raje naredimo nekaj korakov več do zanesljivega bankomata, po uporabi katerega ne bomo neprijetno presenečeni.

  

Mobilni bankomat

Na njem lahko prav tako varno dvigujete gotovino, kot na katerem koli drugem bankomatu. Prvi mobilni bankomat smo marca 2016 vzpostavili na Sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču, od takrat pa je obiskal tudi prireditve kot so Metaldays, Kmetijsko obrtni sejem, Pikin festival, Lent, Škisova tržnica, Zlata lisica, Kurentovanje na Ptuju in druge.

      

Bančni bankomati so varnejši in prijaznejši uporabnikom

Tako kot pri vsaki storitvi, povezani z denarjem, je tudi pri bankomatih zelo pomembna varnost. Seveda tudi upravljavci nebančnih bankomatov skrbijo za njihovo varnost, vendar so varnostni standardi bank, vsaj evropskih, gotovo višji. Bankomate v zaprtih prostorih znotraj poslovalnic ali zunaj njih banke lahko varujemo tako kot poslovalnice same, dodatni varnostni elementi pa so uporabljeni tudi na drugih lokacijah (enako velja tudi za mobilni bankomat NLB). Banke zaradi notranjih varnostnih sistemov lahko tudi hitreje zaznamo morebitne zlorabe na bankomatih in stranke na to opozorimo (če imamo njihove kontaktne podatke). Še varnejši so brezstični bankomati, saj na takih kartice ni treba vstaviti v režo bankomata (zato ni nevarnosti zlorab s skimmingom), ampak jo le prislonimo. S tem je postopek dviga tudi preprostejši, na njih pa lahko gotovino dvigujemo tudi s telefonom z nameščeno mobilno denarnico.

Priporočilo: pri izbiri bankomata upoštevajte tudi varnost. Uporabljajte bankomate, ki so dobro osvetljeni in so nameščeni na obljudenem kraju. Izberite bankomat v lasti institucije, ki ji zaupate (kdo je lastnik, je napisano na bankomatu) in ki tudi na pogled deluje varno. Prednost dajmo bančnim brezstičnim bankomatom.

  

   

Postavitev bolj ugodnih izbir na levo stran zaslona

Desničarjem, kakšnih je večina uporabnikov, je bolj naravno uporabljati gumbe na desni strani zaslona, zato so možnosti, ki jih pogosteje izbiramo, na bančnih bankomatih na desni. Nebančni bankomati pa izbiro, ki je za uporabnika boljša, postavijo na levo stran zaslona. Tako je na njihovi levi strani gumb za znesek po izbiri, prav tako za dvig gotovine brez konverzije.

Priporočilo: v naglici in ker smo navajeni postavitev, ki jih uporabljajo domači bančni bankomati, se nam lahko zgodi, da prsti »prehitijo« naše misli. Zato pozorno sledimo informacijam na zaslonu in se prepričajmo, da res izberemo želeno možnost.

   

Visoke provizije za uporabo bankomatov

Za uporabo bankomata lahko plačamo dodatno provizijo, t. i. »Surcharge Fee« ali »Access Fee«. Pomembno je, da vemo, da to ni provizija za dvig gotovine, ki nam jo zaračuna naša banka in jo poznamo vnaprej, ampak provizija, ki si jo odreže lastnik bankomata. Na bančnih bankomatih v Sloveniji take provizije ni, tudi nebančni Euronet nam za dvig ni zaračunal dodatne provizije (ni pa nujno, da bo tako tudi ostalo), kar ne velja za vse države. Višino provizije bankomata izvemo ob njegovi uporabi in so različne, praviloma so provizije neodvisnih bankomatov višje od bančnih. Euronetovi bankomati naj bi imeli okoli 2,5-odstotne provizije.

Priporočilo: bankomati morajo stranke o stroških uporabe bankomata obvestiti pred dvigom, zato pozorno sledimo informacijam na zaslonu. Če vidimo, da nam želi zaračunati provizijo, poskusimo še drug, najboljše bančni bankomat. V Veliki Britaniji na primer na bankomatih večjih bank ne bomo plačali provizije, sicer je provizija bankomatov okoli 2 do 3 funte, kot poročajo uporabniki.

    

Neugodni menjalni tečaji ob dvigu s konverzijo

Še bolj kot provizije turiste lahko po žepu udari menjava valut na nebančnih bankomatih. Menjalni tečaji, ki jih uporabljajo nebančni bankomati (tega uporabijo, kadar izberemo dvig s konverzijo), so namreč precej slabši od povprečnih. Če na nebančnem bankomatu izberemo dvig s konverzijo v lokalno valuto, bomo lahko plačali tudi 15 % več kot ob menjavi v bankah.

Priporočilo: pozanimajmo se, kakšni so menjalni tečaji v državi, kamor potujemo. Tako bomo lažje zaznali, kdaj je menjalni tečaj izrazito neugoden. Na bankomatih pa vedno izberimo dvig brez konverzije, saj so tečaji kartičnih sistemov ugodnejši od teh, ki jih ponudi bankomat.

   

Spodbujanje k dvigu brez konverzije

Poleg premišljene postavitve gumbov nebančni bankomati uporabljajo tudi druge trike. Sicer nam dajo vse informacije, ki jih po zakonskih zahtevah morajo, nas pa bolj subtilno napeljejo k manj ugodni izbiri za nas. Tak trik je na primer barva gumbov za potrditev izbire brez ali s konverzijo: gumb za dvig brez konverzije je v rdeči barvi, gumb za dvig s konverzijo pa v zeleni. Podzavestno se nam zdi zelena barva pravilnejša od rdeče, čeprav je seveda boljša izbira brez konverzije (rdeča). Ko že izberemo dvig brez konverzije, nam bankomat skuša z dodatnim korakom zbuditi dvom o pravilnosti odločitve. Vpraša nas, ali smo prepričani, saj pri dvigu brez konverzije ne more zagotoviti menjalnega tečaja. To drži, ker menjalnega tečaja kartičnega sistema, ki se bo uporabil pri dvigu brez konverzije, nebančni bankomat ne pozna, v vsakem primeru pa je ugodnejši od tega, ki ga ponudi sam.

Priporočilo: ne pustimo se zavesti sugestijam bankomata, ampak se prepričajmo, da res izberemo dvig brez konverzije. 

   

Izbirajte napredne, varne in uporabnikom prijazne NLB Bankomate

V Sloveniji in v državah NLB Skupine (v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Makedoniji in na Kosovem) imate na voljo široko mrežo NLB Bankomatov, na katerih lahko z bančno kartico NLB Maestro gotovino dvigujete brezplačno.

V mreži deluje že več kot 300 najsodobnejših brezstičnih bankomatov, na nekaterih izmed njih pa lahko gotovino dvigujete tudi z mobilno denarnico NLB Pay. Izkoristite tudi prednosti NLB Paketov, ki vključujejo določeno število brezplačnih dvigov gotovine na bankomatih drugih bank.

NLB Bankomati

november, 2019

NLB Bankomati

Bankomati

Bankomati so najpreprostejša pot do gotovine, na njih pa lahko opravite številne uporabne bančne storitve. V pomoč vam je lahko zemljevid NLB bankomatov.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!