Pogosta vprašanja - NLB Pay / Google Pay

NLB Pay / Google Pay

NLB Pay je mobilna denarnica, ki omogoča brezstično plačevanje s pametnimi mobilnimi telefoni opremljenimi z NFC tehnologijo. Plačujete lahko na vseh terminalih POS, ki omogočajo brezstično plačevanje ter dvigujete gotovino na brezstičnih bančnih avtomatih.

Glavne prednosti so:

 • brezstično plačevanje na terminalih POS z mobilnim telefonom, ki ima omogočeno NFC (Near Field Communication) tehnologijo.
 • odlična uporabniška izkušnja plačevanja z mobilnim telefonom, ki povzema način plačevanja z brezstično kartico (vnos PIN le za nakupe nad 50 EUR).
 • varnost, saj mobilnega telefona ne predate prodajnemu osebju

Mobilno denarnico NLB Pay lahko uporabljate vsi imetniki NLB kartic Maestro/Mastercard (Klasična, World, World Elite, Poslovna), NLB Plačilnih kartic Mastercard (Klasična, Posojilna, Zlata in Poslovna) in Visa (Klasična, Premium). Dodatni pogoj za uporabo je mobilna naprava z operacijskim sistemom Android, najmanj verzije 7.00. in višje, operacijskim sistemom iOS, najmanj verzija 15  in višje. Uporaba mobilne denarnice NLB Pay ni odvisna od izbire mobilnega operaterja, pogoj je le, da telefon ima trgovino Google Play Google Play ali App Store.

Mobilna denarnica NLB Pay, zaradi varnostnih zahtev kartičnih sistemov, ne deluje na mobilnih telefonih s spremenjenimi tovarniškimi nastavitvami oziroma mobilnih telefonih, ki imajo spremenjeno prednastavljeno programsko kodo (zlom zaščite - »rootani« mobilni telefoni). Ravno tako ne deluje, če mobilnega telefona nimate zavarovanega / zaklenjenega z vsaj enim varnostnim elementov – PIN, vzorec, prstni odtis, prepoznava obraza …

 

 • Za aktivacijo mobilne denarnice NLB Pay potrebujete dostop do interneta, bodisi prek mobilnega omrežja (Mobile Data oz. prenos podatkov), bodisi prek WiFi povezave v Sloveniji in v tujini.
 • NLB Pay aplikacijo lahko prevzamete v Google Play ali APP Store trgovini. Ob aktivaciji aplikacije morate vnesti svojo davčno številko in telefonsko številko.
 • Po potrditvi vnosa, bo posredovano SMS sporočilo z enkratnim geslom, ki je sestavljeno iz 6 številk. V kolikor telefonska številka ni pravilna, postopka ni mogoče nadaljevati. Spremembo telefonske številke lahko sporočite prek NLB Klika, v NLB Poslovalnici ali prek ostalih poti, ki jih ponuja banka.
 • Prejeto enkratno geslo je potrebno prepisati v aplikacijo ter nadaljevati postopek. Po vpisu enkratnega gesla, ste pozvani k izbiri svoje bančne kartice, kjer vpišete PIN kodo izbrane kartice (PIN kodo izbrane kartice, ki jo uporabljate npr. za dvig gotovine na bankomatu). Po vnosu PIN kode sledi vstop v aplikacijo z vnosom 4-mestnega gesla ali kolikor mobilni telefon podpira uporabo prstnega odtisa, prepoznavo obraza ali šarenice, se lahko uporabi tudi ta način.
 • Po nastavitvi gesla, prstnega odtisa, prepoznavo obraza ali šarenice je aktivacija in registracija uporabnika NLB Pay zaključena.
 • Aktivacija mobilne denarnice NLB Pay ni mogoča v državah, v katerih velja prepoved oziroma omejitev poslovanja s karticami Mastercard ali Visa. Seznam držav oziroma regij je objavljen na spletnih straneh mednarodnih kartičnih

Če imate novo kartico jo je potrebno predhodno aktivirati (debetno kartico z dvigom na bankomatu ali nakupom na POS terminalu, kartico Mastercard ali Visa pa z nakupom na POS terminalu, in sicer tako, da kartico vstavite v režo bankomata ali POS terminala in vpišete PIN številko).

Kartice lahko v Google Pay ali Apple Pay dodajate neposredno iz povezavnih denarnic Google Wallet in Apple Wallet.

Kartico lahko dodate po nadgradnji NLB Pay aplikacije na verzijo 7.2.0 ali višje zgolj s pritiskom na gumb »Dodaj v GPay«, nato vas proces na telefonu vodi skozi potrditev Splošnih pogojev poslovanja. Ko je kartica uspešno dodana v Google Pay, je pod njeno sliko komentar G Pay/ Kartica dodana v Google Wallet. Za uspešno dodajanje kartice v Google Pay je potrebno:

 • na kartici začasno omogočiti plačila na spletu in plačila v tujini, da se dodajane kartice lahko uspešno zaključi
 • po uspešnem dodajanju kartice v Google Pay v nastavitvah telefona omogočili Google Pay kot privzeto NFC aplikacijo za plačevanje s telefonom.

V Google Pay ali Apple Pay imate lahko shranjenih več digitaliziranih kartic Mastercard ali Visa, ki jih izdaja NLB d.d.

Pogoj za izvedbo plačila je vklopljen NFC na mobilni napravi ter možnost zaklepanja naprave. Plačilo oziroma aktivacija aplikacije na mobilnih telefonih, ki niso zaklenjeni, ni mogoče.

Plačevanje z NLB Mastercard ali Visa shranjenimi v mobilni denarnici Google Pay ali Apple Pay, poteka enako kot plačevanje z brezstičnimi plačilnimi karticami. Za nakupe nad 50 evrov vnos številke PIN ni več potreben. Številka PIN posamezne digitalizirane kartice je enaka številki PIN izbrane kartice v fizični obliki, ter se vnese na terminalu POS.

Plačilo je mogoče izvesti na dva načina:

V aplikaciji: na mobilnem telefonu poiščite mobilno denarnico NLB Pay, vnesite geslo ali prstni odtis, ki ste ga izbrali ob aktivaciji, izberite kartico s katero želite plačati ter izberite gumb »Plačaj«. Napravo približajte terminalu POS in počakajte na zvočni in/ali svetlobni signal, ki opozori, da je plačilo posredovano v obdelavo.

Izven aplikacije: odklenite mobilni telefon in ga prislonite k terminalu POS. Plačilo bo izvedeno s privzeto (»default«) izbrano kartico. V tem primeru morate imetiGoogle Pay ali Apple Pay izbran kot privzeto (»default«) mobilno denarnico (če imate več mobilnih denarnic).

Izvajanje plačil z mobilno denarnico Google Pay ali Apple Pay se lahko izvaja tudi v tujini, če je prodajno mesto opremljeno s terminalom POS za  brezstično plačevanje.

Povezava z internetom za plačevanje ni potrebna

V NLB Pay so vidne vse transakcije opravljene z mobilno denarnico Google Pay ali Apple Pay in transakcije opravljene s fizično kartico. Transakcije za Flik plačila so prav tako vidna v NLB Pay.

Prenos in uporaba mobilne denarnice NLB Pay je brezplačna. 

Plačevanje z NLB Pay je varno, saj podatki o karticah niso shranjeni v mobilnem telefonu, ampak se prenašajo izključno v trenutku plačevanja. Transakcije potekajo na enak način, kot transakcije opravljene z obstoječimi brezstičnimi karticami. Prav tako se podatki o kartici posredujejo le obstoječim deležnikom v procesu plačevanja z brezstičnimi karticami. Mobilni operaterji ter dobavitelji mobilnih telefonov ne prejemajo podatkov o kartici ali opravljenih transakcijah.

 • V primeru izgube ali kraje mobilnega telefona, ki ima naloženo mobilno denarnico NLB Pay, je to treba nemudoma sporočiti banki na 01 477 2000 – kadarkoli 24/7 ali v NLB Poslovalnici. Banka bo takoj izvedla postopke za onemogočanje delovanja mobilne denarnice NLB Pay. Plačila je v nadaljevanju možno opravljati z obstoječimi plačilnimi karticami v fizični obliki.
 • Ob zamenjavi mobilnega telefona je treba ponovno opraviti celoten proces aktivacije NLB Pay in digitalizacije izbranih kartic.
 • V primeru izgube ali kraje kartice v fizični obliki in posledični  blokaciji le-te, se onemogoči tudi uporaba pripadajočih digitaliziranih kartic na vseh mobilnih telefonih. Po pridobitvi nove kartice (fizične) se bo le-ta uvrstila tudi v seznam primernih kartic za digitalizacijo.

Po tretjem napačnem vnosu gesla se vsi podatki v mobilni denarnici NLB Pay samodejno izbrišejo. Potrebna je ponovna aktivacija denarnice, z registracijo uporabnika.

Potrebno je imeti vklopljen NFC za brezstično poslovanje, ter v nastavitvah telefona omogočiti Google Pay kot privzeto NFC aplikacijo za plačevanje s telefonom.

V kolikor kartica ob plačilu ni zaznana preverite ali imate na mobilnem telefonu vklopljen NFC. Priporočamo, da je NFC vedno vklopljen, saj se vmesnik za izmenjavo podatkov vklopi šele v trenutku, ko mobilni telefon odklenemo in ga približamo k terminalu POS.

 

V nastavitvah mobilnega telefona je treba izbrisati nastavitve za posredniški strežnik. Proxy nastavitve niso več nujno potrebne za delovanje mobilnega telefona in storitev, zato priporočamo, da jih iz mobilnega telefona v celoti odstranite. Po izbrisu bo mobilni telefon deloval nemoteno.

Postopek izbrisa nastavitev:

 • v osnovnem meniju mobilnega telefona izberite »Nastavitve«;
 • nato izberite »Omrežja/Posredovanje in omrežja/Komunikacija/Mobilna omrežja«;
 • znotraj tega izberite »Mobilna omrežja« in nato »Imena dostopnih točk«;
 • v »Imena dostopnih točk« izberite točko vašega mobilnega operaterja.

Po vnosu nastavitev izklopite in ponovno vklopite vaš mobilni telefon, da se ponastavi in ponovno prijavi v omrežje.

Poimenovanja menijev se lahko razlikujejo glede na proizvajalca ter model mobilnega telefona.

Mobilna denarnica NLB Pay, zaradi varnostnih zahtev kartičnih sistemov, ne deluje na mobilnih telefonih s spremenjenimi tovarniškimi nastavitvami oziroma mobilnih telefonih, ki imajo spremenjeno prednastavljeno programsko kodo (zlom zaščite - »rootani« mobilni telefoni).

Ko boste v spletno košarico dodali vse želene produkte in na spletno stran vnesli podatke kartice, bo postopek potrjevanja spletnega plačila potekal tako:

 1. Na ekranu vašega mobilnika se bo prikazalo obvestilo, da morate potrditi spletno plačilo.
 2. Za potrditev nakupa v NLB Pay boste najprej vnesli geslo ali se identificirali s prstnim odtisom / prepoznavo obraza / šarenice.
 3. Nato boste podrobno preverili podatke o plačilu.
 4. Nakup le še potrdite ali zavrnete v roku 5 minut od prejema obvestila in nakup je uspešno zaključen.

Če to želite, lahko kartico v Apple Pay dodate prek mobilne aplikacije Apple Wallet, ki jo lahko na svojo napravo prenesete iz trgovine App Store.

 1. Odprite Apple Wallet na svoji napravi z iOS operacijskim sistemom
 2. V Apple Wallet aplikaciji kliknite “Add” (Dodaj): Kliknite »Debit or Credit Card« (Debetna ali kreditna kartica), za dodajanje nove kartice ali »Previous Cards« (Prejšnje kartice), za dodajanje kartice, ki je bila v tej napravi že shranjena
 3. Klinkite »Continue« (Nadaljuj)
 4. Upoštevajte navodila na zaslonu za dodajanje nove kartice
 5. Preverjanje podatkov pri banki – prejeli boste SMS obvestilo o digitalizaciji kartice in SMS OTP, ki je nujen za odobritev kartice za uporabo storitve Apple Pay
 6. Vaša kartica je dodana v Apple Pay

*V vseh Apple napravah je za potrebe verifikacije potrebna prijava v iCloud. Nastaviti je potrebno Face ID, Touch ID ali geslo. V primeru odjave iz iCloud ali odstranitve varnostnega mehanizma (gesla) so iz te naprave posledično odstranjene vse dodane kartice.

Za uspešno dodajanje kartice v Apple Pay je potrebno:

 • na kartici začasno omogočiti plačila na spletu in plačila v tujini, da se dodajane kartice lahko uspešno zaključi,
 • po uspešnem dodajanju kartice v Apple Pay v nastavitvah telefona omogočili Apple Pay kot privzeto NFC aplikacijo za plačevanje s telefonom

Postopek dodajanja kartic zvestobe:

 • Na ekranu vašega mobilnika izberite zavihek »Zvestoba«
 • Prikaže se obvestilo »Dodaj kartico«
 • Pritisnite na znak + , da dodate kartico
 • Izberite kartico, ki jo želite dodati s seznama kartic zvestobe
 • Vnesite številko kartice in imetnika kartice
 • Pritisnite gumb »Shrani«.

Če to želite, lahko kartico v Google Pay dodate direktno, preko mobilne aplikacije Google Wallet, ki si jo lahko prenesete v trgovini Google Play. Kartico lahko dodate po nadgradnji NLB Pay aplikacije na verzijo 7.2.0 ali višje zgolj s pritiskom na gumb »Dodaj v G Pay«. V tem primeru vas bomo usmerili na podstran ponudnika Google Pay, kjer boste sprejeli splošne pogoje uporabe storitve Google Pay, če boste to želeli. Ko je kartica uspešno dodana v Google Pay,  je pod njeno sliko komentar G Pay/ Kartica dodana v Google Wallet. Za uspešno dodajanje kartice v Google Pay je potrebno:

 • na kartici začasno omogočiti plačila na spletu in plačila v tujini, da se dodajane kartice lahko uspešno zaključi,
 • po uspešnem dodajanju kartice v Google Pay v nastavitvah telefona omogočili Google Pay kot privzeto NFC aplikacijo za plačevanje s telefonom.

Za kartice morate ob digitalizaciji kartice imeti omogočena spletna plačila in plačila v tujini. Ponudnik mobilne denarnice (Google, Apple) namreč opravi avtorizacijo v znesku 0,00 EUR. Nastavitve kartic za spletna plačila in tujino  lahko po digitalizaciji kartic v NLB Pay ponovno onemogočite.

NLB Pay ne vsebuje več plačilne komponente. Namestitev plačilne komponente (Apple Pay ali Google Pay) ni pogoj za uporabo NLB Pay. NLB kot izdajatelj kartic le omogoča digitalizacijo kartice, ne nudi pa storitev digitalne denarnice, ki si jo uporabnik izbere sam. 

Če želite, lahko svojo kartico digitalizirate in za plačevanje s telefonom uporabljate Google Pay ali Apple Pay, ki sta zdaj privzeti aplikaciji za plačila (odvisno od operacijskega sistema vaše naprave). Potrebno je imeti vklopljen NFC za brezstično poslovanje, ter v nastavitvah telefona omogočili Google Pay ali Apple Pay kot privzeto NFC aplikacijo za plačevanje s telefonom.

BA Maestro kartice ni mogoče digitalizirati v Google Pay ali Apple Pay. V kolikor imate še BA Maestro kartico, priporočamo, da si predčasno brezplačno naročite novo debetno Mastercard kartico, ki jo nato če želite digitalizirate v Google Pay ali Apple Pay. Debetna Mastercard kartica v celoti nadomešča Maestro kartico in za končne uporabnike prinaša več možnosti in ugodnosti.

Da, vse kartične nastavitve so še vedno v NLB Pay. Ta del aplikacije se ni spremenil, hkrati pa lahko vidite vse transakcije s kartico.

Prosto se lahko odločite, ali boste Google Pay ali Apple Pay uporabljali ali ne.

Google Pay je samostojna storitev, ki jo ponuja družba Google Ireland Ltd. s sedežem na Irskem.

Apple Pay je samostojna storitev, ki jo ponuja družba Apple Distribution International Limited s sedežem prav tako na Irskem.

Če storitev Google Pay ali Apple Pay ne želite uporabljati, si teh aplikacij ne namestite oz. kartic vanje ne dodajajte.

Namestitev plačilne komponente (Google Pay ali Apple Pay) ni pogoj za uporabo NLB Pay. NLB kot izdajatelj kartic le omogoča digitalizacijo kartice, ne nudi pa storitev digitalne denarnice, ki si jo uporabnik izbere sam. 

Ker želimo v naši banki strankam ponuditi največ, smo se odločili, da tistim, ki to želijo, omogočimo, da svojo bančno kartico digitalizirajo v Apple Pay za naprave s sistemom iOS ter v Google Pay s sistemom Android in preprosto izvajajo plačila s svojim mobilnim telefonom. To v prihodnosti nameravamo skleniti  tudi z drugimi ponudniki digitalnih denarnic.

Namestitev je popolnoma varna, v kolikor sledite dosedanjim navodilom za varno uporabo aplikacije NLB Pay in pravilom, ki veljajo pri poslovanju s karticami. To pomeni, da nikomur ne posredujete svojih podatkov kot so (davčna številka, mobilna številka, aktivacijska koda, PIN številka posamezne kartice, geslo za svoje naprave, itd ).

Ena ključnih prednosti nadgradnje mobilne denarnice NLB Pay s funkcionalnostjo Google Pay in Apple Pay je, da plačevanje odslej poteka prek platforme Google Pay oziroma Apple Pay, kar pomeni, da je aplikacija še bolj zanesljiva (nenazadnje storitve Google Pay in Apple Pay skupaj uporablja preko 650 milijonov uporabnikov po vsem svetu, kar omogoča večjo stabilnost), varna, obenem pa tudi bolj enostavna za uporabo.

Poleg večje zanesljivosti pa nadgrajena aplikacija prinaša tudi druge prednosti - Google Pay ali Apple Pay lahko, denimo, uporabljate po vsem svetu, na večini prodajnih mest, za nakupe nad 50 evrov pa ni potrebno vnesti številke PIN.

Google Pay in Apple Pay ščitita vaše podatke o plačilu z več ravnmi varnosti, pri čemer uporabljata najnaprednejše varnostne infrastrukture na svetu, ki pomagajo varovati vaš račun. Ko plačujete v trgovinah, Google Pay oziroma Apple Pay ne razkrije vaše dejanske številke kartice, zato so vaši podatki varni.

Aplikacije za plačevanje so vse bolj priljubljene, saj ponujajo priročno alternativo gotovini in kreditnim karticam.

Google Pay oziroma Apple Pay sta potencialno varnejša od direktne uporabe debetne ali kreditne kartice. Plačila z aplikacijo se izvedejo z uporabo t. i. tokenov ("številke virtualnih kartic"). Vaša dejanska številka kartice je med transakcijo skrita, kar vas ščiti pred goljufivimi trgovci in tveganji za varnostne vdore.

Če želite uporabljati aplikacijo Google Pay ali Apple Pay, morate najprej odkleniti svoj telefon. Glede na vaše varnostne nastavite, morate za to bodisi vpisati PIN številko bodisi zagotoviti biometrične podatke, kot je prepoznava obraza (Face ID) ali prstni odtis. Na kakšen način boste odklenili svoj telefon, se odločite sami, vendar pa brez tega aplikacije ne boste mogli namestiti niti uporabljati.  PIN številko boste morali vnesti tudi posamično za velike transakcije.

Če vam telefon ukradejo in ga tatu uspe odkleniti, še vedno lahko zaščitite svoje podatke o plačilu. Google Pay je namreč povezan z vašim računom Google, Apple Pay pa z vašim Apple računom (prek iCloud) in je zato dostopen s funkcijo Najdi mojo napravo. Ta vam omogoča, da na daljavo izbrišete vse podatke, shranjene v aplikaciji. Vsekakor pa velja, da svojih osebnih in kartičnih podatkov nikoli ne vnašajte na kakršen koli link ali jih posredujete tretjim osebam, saj banke ali druge finančne ustanove od vas nikoli ne bodo zahtevale teh podatkov.

Če kartice v Google Pay oziroma Apple Pay niste dodali sami, jo blokirajte v NLB Pay-u, NLB Klik-u, NLB poslovalnici ali pokličite na 01 477 2000.

V kolikor ste sami dodali kartico v Google Pay ali Apple Pay, vam po prejetju varnostnega SMS sporočila ni potrebno storiti ničesar.

Kartico lahko blokirate v NLB Pay, kjer pod posamezno kartico izberete ikono za nastavitve in nato v poglavju Varnostne nastavitve zaklenete kartico, s tem onemogočite/blokirata nadaljnja plačila za dvig na bankomatu, spletna plačila in plačila v tujini oz. onemogočite/blokirate le eno od storitev. Prav tako lahko kartico blokirate v mobilni banki NLB Klik, kjer pri posamezni kartici izberete Nastavitve in kartico blokirate oz. se oglasite v NLB poslovalnici ali pokličite na 01 477 2000.

V tem primeru, za plačevanje z mobilnim telefonom ne boste mogli uporabljati Google Pay oziroma Apple Pay storitev.

Niste našli odgovora na svoje vprašanje?

Pišite nam in nam zaupajte svoje vprašanje ali mnenje.

Pišite nam

Skrita vsebina

Pišite nam in nam zaupajte svoje vprašanje ali mnenje

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
Če želite prejeti odgovor, vnesite svoje kontaktne podatke.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Vaše osebne podatke z obrazca bomo uporabili samo za posredovanje odgovora na vaše vprašanje. Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Zaradi varovanja zasebnosti v obrazec ne vpisujete svojih zaupnih podatkov, kot so PIN številka, številka kartice, številka osebnega računa ...

Hvala.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!