Pogosta vprašanja - Ukinitev kvalificiranega digitalnega potrdila (certifikat)

Ukinitev kvalificiranega digitalnega potrdila (certifikat)

V NLB vašo varnost oz. varnost naših strank postavljamo na prvo mesto, zato želimo, da je dostop do vaše spletne in mobilne banke zaščiten z najvišjo stopnjo varnosti. To stopnjo varnosti omogoča generator enkratnih gesel OTP, ki zelo zanesljivo onemogoči prestrezanje podatkov s strani nepridipravov. Pri SMS OTP je ta zanesljivost manjša, zato je sprejemljiv le za potrjevanje plačil znotraj e-banke, ker smo za dostop do e-banke že opravili identifikacijo z generatorjem OTP.

Od 5.5.2021 dalje dostop brez uporabe pametnega telefona ali tebličenga računalnika ni mogoč. Generiranje enkratnega gesla za vstop v spletno banko NLB Klik je možno z mobilno aplikacijo Klikin. Naložite jo lahko na pametni telefon ali tablico, z operacijskim sistemom Android (verzija 6.0 ali višja) ali iOS (verzija 12.0 ali višja). 

Samostojnega generatorja enkratnih gesel v obliki naprave ni več v ponudbi. 

Nekatere storitve je brez obiska NLB poslovalnice mogoče opraviti na NLB bankomatih (vpogled v stanje, izpisek prometa, plačilo položnic, ...). Preko video klica lahko na daljavo opravite večino storitev. 

Generator OTP lahko naročite preko:

  • NLB Klika: poglavje Osebni računi in kartice / Vsa naročila in vloge - nato izberite »Naročilo generatorja OTP« ali »Naročilo generatorja OTP in pristop k mobilni banki Klikin«, če želite uporabljati tudi mobilno banko*;
  • video klica;
  • v poslovalnici.

*Pristop k mobilni banki Klikin ni pogoj za uporabo enkratnega generatorja gesel za vstop v spletno banko NLB Klik. Do generatorja OTP lahko vstopate v aplikaciji Klikin, tudi če se ne odločite za uporabo mobilne banke.

Generator OTP je vezan na mobilno napravo, ne na telefonsko številko. Podatek o telefonski številki je namenjen zgolj pošiljanju aktivacijske kode, ki jo potrebujete za aktiviranje mobilne aplikacije. 

Aplikacija je lahko aktivirana le na eni napravi (telefon ali tablica), z OTP identifikacijo (uporabniško ime, enkratno geslo in vstopno geslo) pa do NLB Klika dostopate preko katerekoli druge pametne naprave.

 

Generator OTP je lahko nameščen in aktiviran le na eni napravi (telefon ali tablica), medtem ko lahko z OTP identifikacijo (uporabniško ime, enkratno geslo in vstopno geslo) do NLB Klika dostopate preko več naprav

Če je telefon ukraden ali odtujen, smo 24/7 dosegljivi na telefonski številki 01 477 20 00. Na podlagi telefonskega klica vam bomo generator gesel onemogočili 

Hkrati boste lahko naročili novo serijsko številko in aktivacijsko kodo za aktivacijo generatorja enkratnih gesel na drugi tablici ali pametnem telefonu. 

Ko naročimo generator gesel kodi prejmete v roku parih minut. Serijsko številko prejmete na elektronski naslov, aktivacijsko kodo pa z SMS sporočilom na vašo telefonsko številko. 

Po prejemu, OTP lahko takoj aktivirate in pričnete z uporabo. 

Niste našli odgovora na svoje vprašanje?

Pišite nam in nam zaupajte svoje vprašanje ali mnenje.

Pišite nam

Skrita vsebina

Pišite nam in nam zaupajte svoje vprašanje ali mnenje

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
Če želite prejeti odgovor, vnesite svoje kontaktne podatke.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Vaše osebne podatke z obrazca bomo uporabili samo za posredovanje odgovora na vaše vprašanje. Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Zaradi varovanja zasebnosti v obrazec ne vpisujete svojih zaupnih podatkov, kot so PIN številka, številka kartice, številka osebnega računa ...

Hvala.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!