Redno nakupujete prek spleta? Preverite, kaj morate storiti, če želite to početi še naprej

Navadili smo se nakupovati na spletu. Lansko leto je bila to včasih naša edina zabava. Vse smo kupovali na spletu – živila, oblačila, čistila, pripomočke za osebno nego, kozmetiko, zdravila, športno opremo, pohištvo, orodje, raznorazne tehnološke naprave, igrače in še vrsto drugih stvari. Splet je torej postal naše nakupovalno središče. A pozor! – močno so se spremenila tudi pravila spletnega nakupovanja.


Nova pravila spletnega nakupovanja se tičejo vsakogar

Prav zato je bila na ravni Evropske unije sprejeta direktiva EU o plačilnih storitvah (PSD2), ki med drugim uvaja strožje zahteve za potrjevanje spletnih plačil in s tem izboljšuje njihovo varnost ter poskrbi za dodatno zaščito potrošnika pred goljufijami.

Za povprečnega uporabnika oziroma plačnika je eden od najpomembnejših elementov direktive, s katerim se bo pri plačevanju prek spleta tudi najbolj pogosto srečeval, močna avtentikacija imetnikov kartic. Direktiva namreč zahteva uvedbo naprednejše (t. i. dvostopenjske) avtentikacije v postopku plačila. Podobno, kot moramo to narediti že na nekaterih drugih platformah, kjer mora uporabnik dodatno (običajno prek telefona) potrditi vstop v svoj račun, mora tudi pri spletnih nakupih dokazati, da skuša plačati za določen izdelek, le da je tu z novo direktivo stopnja varnosti še stopničko višje. Ključni del novih pravil spletnih nakupov je torej močna zaščita uporabnika.

Povedano preprosteje, kupec mora ponudniku storitev, na primer spletnemu trgovcu, na nek način sporočiti in potrditi, da ta nakup res opravlja prav on. To spletnemu trgovcu potrdi z vsaj dvema od treh obstoječih načinov za potrditev identitete kupca:

  • z nečim, kar ve (geslo, koda PIN, odgovor na varnostno vprašanje)
  • z nečim, kar ima (pametni telefon ali druga mobilna naprava)
  • z nečim, kar je (biometrični podatki, kot so prstni odtis, oči oz. roženica, obraz, glas)

  

Kako po novem opraviti spletni nakup hitro in varno?

S prehodom v leto 2021 smo se tako pri nakupovanju na spletnih prodajnih mestih znotraj EU poslovili od zamudnega prepisovanja številčne kode prejete prek sporočila SMS, pozdravili pa nov, še varnejši način potrjevanja spletnih plačil.  

V NLB so med prvimi ponudili rešitev, ki upošteva sodobne varnostne standarde nove evropske direktive in uporabnikom prek aplikacije NLB Pay omogočili še bolj enostavno ter še varnejše spletno nakupovanje. Čeprav se morda zdi, da je z novo direktivo spletno nakupovanje postalo bolj zapleteno, v resnici ni tako.

Nakupovanje prek spleta ostaja povsem enako do zadnjega koraka – potrjevanja plačila. V spletni trgovini izberete izdelek, ki ga želite, ga dodate v košarico, vnesete podatke za dostavo in vpišete številko vaše kartice.
 

Spletno plačilo pa nato v 3 korakih potrdite v mobilni denarnici NLB Pay:

  • Na ekranu vašega mobilnika se bo prikazalo obvestilo, da morate potrditi spletno plačilo.
  • Za potrditev nakupa v NLB Pay najprej vnesite geslo za vstop v mobilno denarnico ali se identificirajte s prepoznavo prstnega odtisa oziroma obraza.
  • Podrobno preglejte podatke o plačilu in nakup potrdite oziroma zavrnite v roku 5 minut od prejema obvestila.    

Nova direktiva torej pomeni le nekaj dodatnih enostavnih korakov, ki pa na koncu uporabniku prinesejo precej boljšo zaščito pred spletnimi goljufijami.

Če strnemo, za nakupovanje po novem potrebujete le pametni telefon in mobilno denarnico NLB Pay. Če slednje na svojem telefonu še nimate, svetujemo, da si jo že danes prenesete iz trgovine Google Play oziroma trgovine App Store. Mobilna denarnica NLB Pay je zelo preprosta za uporabo, vsak uporabnik banke NLB pa jo lahko aktivira sam, brez pomoči bančnega uslužbenca, v eni sami minuti.

Kako potrjevanje plačila poteka v praksi, si oglejte v spodnjem videoposnetku. 

junij, 2021

Mobilna denarnica NLB Pay omogoča brezstično plačevanje na ustrezno opremljenih terminalih POS, v Sloveniji in tujini.

Mobilna denarnica NLB Pay

Izberite paket po svoji meri in prihranite!

Paketi

Za morebitne nevšečnosti ob izgubi ali kraji kartice, lahko poskrbite s sklenitvijo dodatnega zavarovanja.

Zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!