9 nasvetov za varno nakupovanje

Ne prezrite 9 nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se izognete najpogostejšim pastem kartičnega in spletnega nakupovanja. Pomagajo pa vam prihraniti tudi kakšen evro ali siv las.


Veliko je razlogov, ki govorijo v prid spletnemu nakupovanju. Kupcem prinašajo večjo izbiro, boljše ugodnosti … nakupovanje prek spleta je hitro, priročno in varno.

A s povečevanjem obsega spletnih nakupov, se povečuje tudi nabor pasti, v katere se lahko ujamete, če niste previdni.

Na kaj morate še posebej paziti pri spletnem nakupovanju?

1. Zaupajte le poznanim spletnim trgovinam

Spletne nakupe opravljajte samo pri uveljavljenih ponudnikih oziroma na spletnih straneh, za katere ste prepričani, da so varne. Kredibilnost spletnih trgovcev lahko hitro preverite na spletu – preglejte forume in odzive ostalih kupcev. Preverite tudi, ali lahko brez težav najdete navedbo o podjetju, ki upravlja spletno trgovino in njegov naslov in ostale kontaktne podatke. V Sloveniji je trgovina te podatke celo po zakonu dolžna predstaviti na vidnem mestu svoje spletne trgovine.

2. Poskrbite za varnost svojega računalnika

Še posebej, če uporabljate spletno banko ali nakupujete prek spleta. Uporabljajte zaščitno programsko opremo in jo redno posodabljajte. Na računalniku naj bodo nameščeni zadnji varnostni popravki, požarni zid (firewall) in antivirusni program.

3. Ustvarite močna gesla

To naj velja za vse spletne storitve, ki jih uporabljate, in svojih gesel nikomur ne zaupajte.

Močno geslo je tako, ki ga praktično ni mogoče uganiti. Priporočljivo je, da ima najmanj osem znakov, vsebuje pa tako male kot velike črke, številke in ločila. Dobro je uporabiti tudi podobne si znake, kot na primer številko 0 in veliki O ali veliki S in znak za dolar $. Izogibajte pa se besed, ki jih najdemo v slovarju, osebnih podatkov članov družine, kot so imena in rojstni datumi, zaporedij na tipkovnici (npr.qwerty ali 12345) ter ponavljajočih se znakov (npr. aa55aa55). Prav tako ne kopirajte gesel, ki vam jih spletne strani ponujajo kot primer močnih gesel, ter ne uporabljajte pogostih kratic in okrajšav. Predvsem pa za različne spletne strani ne uporabljajte istih gesel.

4. Preverite varnost povezave

Občutljive podatke vtipkajte le prek šifrirane povezave – na straneh, kjer se naslov URL začne s https://. Nikoli jih ne vpisujte na neznane strani ali pošiljajte prek elektronske pošte.
   

5. Uporabljajte mobilno denarnico NLB Pay za še bolj varno in enostavno potrjevanje spletnih nakupov

Potem ko v spletni trgovini izberete želene izdelke in v poglavju o plačilih vnesete potrebne podatke o plačniku (ime in priimek, naslov za pošiljanje izdelkov, številka kartice za plačilo ipd.), spletni nakup potrdite enostavno in hitro – z mobilno denarnico NLB Pay. Postopek potrjevanja spletnega plačila poteka v treh korakih:

  • Na zaslonu mobilnega telefona se pokaže sporočilo, da morate potrditi spletno plačilo.
  • Za potrditev nakupa z NLB Pay najprej vnesete geslo za vstop v mobilno denarnico ali se identificirate z enim od biometričnih podatkov – prstnim odtisom ali prepoznavo obraza.
  • V naslednjih 5 minutah preverite podatke o plačilu in ga le še potrdite.

Skozi ves postopek potrjevanja plačila vas vodi tudi obvestilo, ki se ob spletnem plačilu pokaže na mobilniku. 

6. Uporabljajte digitalno banko NLB Klik 

Z njo lahko nadzorujete promet na svojih računih. Ne pozabite, tudi za digitalno banko veljajo enaka pravila glede močnih gesel

7. Naročite SMS-Alarm in SMS-Opomnik

SMS-Alarmom o uporabi kartice in SMS-Opomnikom o stanju na računu boste sproti obveščeni o transakcijah. Če zaznate sumljivo transakcijo, ki je niste opravili, nas o tem takoj obvestite (NLB Kontaktni center: 01 477 2000). Kontaktni center lahko kartico blokira in vas nato vodi skozi postopek ob morebitni zlorabi.

8. Zaklenite kartico, ki jo uporabljate za spletne nakupe

Možnost preklica kartice je močan varnostni element, s katerim lahko kadar koli, začasno ali trajno, preprečite nadaljnjo uporabo kartice. V mobilni denarnici NLB Pay lahko to upravljate sami, za vsa plačila ali za posamezen način uporabe, in sicer za:

  • plačila v tujini,
  • plačila na spletu,
  • dvig gotovine na bankomatih.

Če želite, lahko začasno zaklenete uporabo tudi za vsa plačila. To je uporabno zlasti v primeru, če bi kartico založili ali kupovali v sumljivi spletni trgovini in vas skrbi, da bi jo kdo lahko zlorabil. Kadarkoli lahko v aplikaciji uporabo kartice preprosto spet odklenete in z odklenjeno kartico že takoj plačujete.

Z upravljanjem varnostnih nastavitev v mobilni denarnici postane uporaba kartic še varnejša. Lahko si, denimo, uporabo kartic na spletu in v tujini začasno zaklenete, odklenete pa le takrat, ko se odpravite v tujino ali ko kupujete na spletu.

9. Spremljajte varnostna obvestila

Bodite pozorni na opozorila banke ter obvestila, ki jih objavlja nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT, spremljate pa tudi spletno stran www.varninainternetu.si in našo spletno stran. 

Varnost I Nasveti in opozorila, za varnejšo rabo digitalnih bančnih storitev

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

2023 05 nlb google pay kv landing 1827x468px

Mobilna denarnica NLB Pay

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

Za morebitne nevšečnosti ob izgubi ali kraji kartice, lahko poskrbite s sklenitvijo dodatnega zavarovanja.

Zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!