Brezstično plačevanje je varno 

Najprej smo začeli brezstično plačevati z NLB Plačilnimi karticami MasterCard in kmalu za tem še z BA Maestro. Ta način plačevanja je hitrejši in enostavnejši kot z uporabo številke PIN. Ali je tudi varen?

Eva se je odpravila v bližnji trgovski center. Med čakanjem v vrsti pred blagajno je opazila, da nekateri pri plačilu izbranih izdelkov s plačilno kartico ne vtipkajo svoje številke PIN v terminal POS. Še več, videti je, da plačilo opravijo v trenutku. O tem je povprašala blagajničarko, ki ji je pojasnila, da vedno več kupcev pri plačevanju uporablja brezstično kartico. Ta namreč omogoča hitrejše in enostavnejše plačevanje.

Kaj pomeni brezstično plačevanje?

Ob plačilu nakupa plačilne kartice ni več treba vstaviti v režo terminala POS. Posebna tehnologija namreč omogoča prenos potrebnih podatkov kar prek majhne antene na kartici. Ko prodajalec vnese in potrdi znesek nakupa za plačilo, kartico le prislonite k terminalu POS na označeno mesto, počakate na zvočni in/ali svetlobni signal in plačilo je opravljeno.

Kaj pa PIN? Ta ostaja, vendar le za nakupe, vredne več kot 50 evrov. Za nakupe nižjih vrednosti pa bo dovolj, da kartico k terminalu le prislonite. 

Kako pa je s plačevanjem, kjer terminali za brezstično plačevanje niso na voljo? Nič hudega, brezstična kartica namreč omogoča tudi plačevanje z vstavitvijo kartice v terminal POS. Kartico preprosto vstavite v režo terminala POS in vpišite številko PIN za potrditev plačila.  

Kako je poskrbljeno za varnost brezstičnega plačevanja?

Eva je ena izmed kar številnih kupcev, ki so podvomili o varnosti plačevanja s plačilno kartico brez uporabe številke PIN. Je tako plačevanje res varno?

Brezstično plačevanje s plačilnimi karticami je varno. O tem priča že podatek, da sistem vse od svojih začetkov, ki segajo v leto 2003, v Evropi pa ga poznamo že 5 let, in v več kot 66 državah še ni zaznal zlorabe.

Kljub enostavnemu plačevanju je nepooblaščeno skeniranje podatkov denimo s preprostim sprehodom mimo imetnika nemogoče. Prenos podatkov med brezstično kartico in terminalom POS je namreč ustrezno kodiran s t. i. dinamičnimi kriptogrami, ki so edinstveni za vsako posamezno transakcijo. Poleg tega se je treba pri plačevanju s kartico terminalu POS približati na manj kot 2 centimetra.

Vaša brezstična kartica ne bo delovala tudi v primeru, če bo čitalnik zaznal neposredno prisotnost še ene brezstične kartice – na primer Urbane ali kartice za evidentiranje na delovnem mestu. Takrat boste kartico morali vzeti iz denarnice in jo približati terminalu POS.

Poskrbljeno je še za dodatno varnost nakupov pod 50 evrov, pri katerih številka PIN ni potrebna. Po seriji več zaporednih brezstičnih transakcij bo namreč naslednja tovrstna transakcija zavrnjena, kartico pa bo treba uporabiti na stari dobro znani način z vstavljanjem v terminal POS in uporabo številke PIN.

Prav tako kot preostale oblike plačevanja s karticami pa tudi brezstično plačevanje omogoča nekaj dodatnih načinov za preprečevanje in odkrivanje zlorab.

Ena izmed možnosti so varnostna SMS-sporočila (NLB SMS-Alarm), ki vas seznanijo z transakcijami, opravljenimi s kartico. O morebitni nepooblaščeni uporabi kartice boste tako nemudoma obveščeni.

Sicer pa na banki ves čas, torej 24 ur na dan, spremljamo uporabo vseh kartic in tako poskušamo identificirati kakršenkoli nakup, ki bi odstopal od siceršnjega nakupovalnega vzorca. V primeru suma vas bomo kar poklicali in preverili, ali ste kartico res uporabili.

Torej …

Uporaba brezstičnega načina plačevanja zagotovo ne pomeni nobenega dodatnega tveganja, ki bi lahko ogrozilo vašo finančno varnost. Eva lahko torej z novo brezstično kartico plačuje hitro in enostavno, predvsem pa varno in brez skrbi.

Svojo brezstično kartico boste prejeli avtomatično pred potekom veljavnosti stare. Če jo želite že prej, se oglasite v svoji NLB Poslovalnici.

maj, 2015

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

Za morebitne nevšečnosti ob izgubi ali kraji kartice, lahko poskrbite s sklenitvijo dodatnega zavarovanja.

Zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!