Kredit, limit, plačilo na obroke? Kaj izbrati?

Naše želje in potrebe niso vedno usklajene z našimi finančnimi sredstvi. A to še ne pomeni, da niso dosegljive – le poiskati moramo pravi način, kako jih doseči. Pri tem nam lahko pomaga banka z različnimi možnostmi: krediti, limiti in različnimi plačilnimi karticami. Ampak ali veste, katera od njih je najprimernejša za vaše potrebe?


Krediti – za najpomembnejše življenjske nakupe

V banki NLB vam za večje in pomembnejše življenjske odločitve nudimo na izbiro NLB Osebni kredit, NLB Stanovanjski kredit in NLB Študentski kredit. 


Potrošniški kredit
   

NLB Osebni kredit je potrošniški kredit, ki ga lahko najamete do 119 mesecev in do 35.000 €, odvisno od višine vaših prilivov. Za vodenje kredita ne zaračunavamo stroškov, prav tako ne zavarovanja, plačate le stroške ocene tveganja. Sklenete ga lahko hitro in preprosto, tudi v mobilni banki Klikin (za največ 83 mesecev in do 35.000 €), sredstva pa bodo na vašem računu že v 1 uri.

Primeren je zlasti za:

 • nakup avtomobila, tako novega kot rabljenega (v primeru, da vam do polne kupnine manjka le manjši znese, lahko uporabite tudi osebni ali izredni limit)
 • plačilo šolnine (za nižje vrednosti tudi osebni ali izredni limit)
 • zobozdravstvene storitve (za storitve v vrednosti do 2.000 € pa tudi redni ali izredni limit na osebnem računu)


Stanovanjski kredit

Najboljša možnost financiranja nepremičnin je NLB Stanovanjski kredit, ki omogoča nižje obrestne mere od osebnega kredita. Sklenete ga lahko za daljše obdobje do 30 let in za višje zneske.

Lastno stanovanje ali hiša je največja investicija v našem življenju, katere vrednost lahko naraste do nekaj 100 tisočakov. Zaradi specifik financiranja nepremičnin, tako gradnje kot nakupa, se je v bankah razvila posebna vrsta namenskih kreditov, ki so praviloma ugodnejši od osebnih kreditov.

Vsaka stvar, tudi nepremičnine se sčasoma obrabijo, z občasnimi adaptacijami pa lahko poskrbimo, da na njih ne prihaja do večjih poškodb. S tem ohranjamo tudi njihovo vrednost. Z vse večjo okoljsko ozaveščenostjo so vse pogostejše tudi energetske prenove, saj energetsko varčnejša stanovanja omogočajo prihranke. Nakup in vgradnja toplotne črpalke nas bo na primer stala med 5.000 in 10.000 €, kar lahko pokrijemo z bančnim kreditom.

     

  NLB Stanovanjski kredit lahko uporabite za:

  • gradnjo ali nakup hiše ali stanovanja
  • prenovo stanovanja (stanovanjski kredit je priporočen za večje projekte, manjše projekte pa lahko financirate tudi z NLB Osebnim kreditom

  NAMIGČe gradite pasivno hišo, bo najugodnejša rešitev NLB Zeleni kredit s še nižjimi obrestnimi merami in nižjimi stroški odobritve. 

  Študentski kredit

  Izobraževanje je povezano tudi s stroški, ki jih povzročijo nakupi knjig in drugih šolskih potrebščin. Manj pogosti stroški, povezani z izobraževanjem, pa so šolnine, za izredni študij ali študij v tujini, ki lahko narastejo tudi do nekaj 10.000 evrov.

  Take nakupe lahko financirate z NLB Študentskim kreditom. Dobite lahko do 5.000 €, sposojeni denar pa lahko koristite tudi za katerikoli drug namen.

  Limiti – za nepredvidene nujnosti

  V življenju se ne odvija vedno vse po načrtih. Lahko se nam pokvari avto, pralni stroj, poči vodovodna cev ali začne puščati streha in moramo čimprej poskrbeti za popravila.

  Ob nepredvidenih, a nujnih stroških je mogoče strankam koristiti NLB Osebni limit in NLB Izredni limit.

  NLB Osebni limit

  Osebni limit je že vključen v vaš bančni paket in ga lahko koristite kadarkoli (imetniki NLB paketa Premium lahko stanje na računu prekoračite do 3.500 €, NLB paketa Aktivni do 1.200 €, NLB paketa Osnovni pa do 700 €). Za prekoračitev stanja vam bomo zaračunali obresti po ceniku.

  NLB Izredni limit

  Če osebni limit ne zadošča, lahko zaprosite tudi za NLB Izredni limit, ki ga odobrimo  glede na vašo kreditno sposobnost. Sklenete ga lahko tudi v mobilni banki Klikin, saj ta omogoča oddaljeno podpisovanje.

  Osebni in izredni limit vam svetujemo v primeru:

  • nepričakovanih stroškov (npr. popravilo avtomobila, pralnega stroja ali puščajoče strehe)
  • nakupa šolskih potrebščin ali plačila manjših šolnin
  • nakupa bele tehnike ali računalniške opreme

   Plačilne kartice – za kratkoročne nakupe, z možnostjo plačevanja na do 60 obrokov, tudi z SMS-om

   Pralni stroji, hladilniki ali druga bela tehnika, računalniki in druga računalniška oprema so pogosti nakupi slovenskih gospodinjstev. Nakup teh bomo morda lahko pokrili iz sredstev na računu, če ne zadoščajo, pa nam lahko pomaga banka.

   Če veste, da boste lahko obveznosti brez težav poravnali že v roku enega meseca, bo najlažje, da nakup financirate z NLB Plačilnimi karticami z odloženim plačilom: NLB Mastercard, NLB Visa in NLB Karanta. Preveriti morate le, da limit na kartici zadošča za nakup in na dan v mesecu, ko kartica zapade v plačilo, vse obveznosti tudi poravnati.

   Če boste za odplačilo potrebovali daljše obdobje, pa lahko izberete tudi nakup na obroke, ki ga omogočajo NLB Plačilne kartice. Z njimi lahko na več kot 3.000 plačilnih mestih v Sloveniji plačujete tudi do 24 obrokov, na nekaterih pa celo do 60 obrokov, brez obresti, dodatnih stroškov in dokumentacije – obročno plačevanje pa lahko povsem preprosto aktivirate z SMS sporočilom.

      

   NLB Plačilne kartice z odloženim plačilom & nakup na obroke lahko uporabite tudi za:

   • financiranje počitnic & potovanj
   • nakup bele tehnike ali računalniške opreme

     
   Posojilne kartice – dodatna možnost financiranja tekočih nakupov

   V vseh naštetih primerih prideta v poštev tudi NLB Posojilni kartici Mastercard ali Karanta, ki omogočata postopno odplačevanje obveznosti nakupov s kartico. Z njima mesečno poravnamo do 20 % nastalih obveznosti, preostali dolg pa se prenaša v prihodnje mesece.

   Poplačilo obveznosti – ugodnejše odplačevanje kreditov

   Včasih vzamemo kredit tudi za poplačilo nastalih obveznosti. Dobro je, če občasno preverimo svoje finančno stanje in vse dolgove, ki jih imamo. Razmere na finančnih trgih se namreč spreminjajo in morda stanovanjski kredit, ki smo ga najeli pred 10 leti, ni več najboljši. Morda  bo ugodneje, če ga predčasno odplačamo in najamemo novega. Ali pa smo si skozi daljše obdobje nabrali več dolgov, ki so postali nepregledni in bi bilo ugodneje, da jih prenesemo na en kredit.

   • Če bi radi optimizirali svojo zadolženost, je najboljše, da obiščete banko in skupaj z bančnim svetovalcem poiščete najboljšo rešitev za vas.

   V NLB lahko izbirate med različnimi možnostmi financiranja, prilagojenimi vašim potrebam in možnostim. Preverite ponudbo in se posvetujte z bančnimi svetovalci, ki vam bodo pomagali izbrati najboljšo rešitev a vas.

   Preverite ponudbo financiranja v NLB

   maj, 2021
   osebni kredit

   Osebni kredit

   Potrošniški kredit do 35.000 € s fiksno ali spremenljivo obrestno mero. Sklenite ga v Klikinu ali v poslovalnici.

   nlb stanovanjski kredit kv 2560x1600

   Stanovanjski kredit

   Ugodni stanovanjski krediti za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Informativni izračun kredita s fiksno ali spremenljivo obrestno mero.

   Ne zamudite dobrega nasveta

   Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


   Prijavi se

   Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!