Kredit, limit, plačilo na obroke? Kaj izbrati?

Naše želje in potrebe niso vedno usklajene z našimi finančnimi sredstvi. Da si velikokrat želimo več, je v človeški naravi, brez tega vzvoda ne bi poznali napredka. Le poiskati moramo pravi način, kako to doseči. Velikokrat nam pri tem lahko pomaga banka, ki nam ponuja več možnosti. Pogledali smo nekaj najpogostejših situacij, ko se Slovenci zadolžimo, in preverili, katere možnosti financiranja so na voljo. 


Nakup avtomobila, novega ali rabljenega

Nakup avtomobila je večji finančni zalogaj, za katerega bomo zelo verjetno potrebovali dodaten denar. Morda ne za celotno kupnino, saj smo uspeli že nekaj privarčevati ali pa bomo del kupnine pokrili s prodajo starega vozila. Redko kdo pa lahko na ta način plača celotno vrednost novega avtomobila. 

Najbolj primerna oblika financiranja za nakup avtomobila je NLB Osebni kredit. Naš potrošniški kredit lahko najamete za do 120 mesecev in do 35.000 €, odvisno od višine prilivov. Za vodenje kredita ne zaračunavamo stroškov, prav tako ne zavarovanja, plačate le stroške ocene tveganja. Sklenete ga lahko hitro in preprosto, tudi v mobilni banki Klikin (za največ 84 mesecev in do 30.000 €), sredstva bodo na vašem računu že v 1 uri.
Če vam do polne kupnine manjka le manjši znesek, lahko razliko pokrijete tudi z limitom. Osebni limit je že vključen v vaš bančni paket in ga lahko koristite kadarkoli (imetniki NLB paketa Premium lahko stanje na računu prekoračite do 3.500 €, NLB paketa Aktivni do 1.200 €, NLB paketa Osnovni pa do 700 €). Za prekoračitev stanja vam bomo zaračunali obresti po ceniku. Če osebni limit ne zadošča, lahko zaprosite tudi za NLB Izredni limit, odobrimo ga glede na vašo kreditno sposobnost. Sklenete ga lahko tudi v mobilni banki Klikin, saj omogoča oddaljeno podpisovanje.

Gradnja ali nakup hiše ali stanovanja

Lastno stanovanje ali hiša je največja investicija v našem življenju, katere vrednost kaj lahko naraste do nekaj 100 tisočakov. Zaradi specifik financiranja nepremičnin, tako gradnje kot nakupa, se je v bankah razvila posebna vrsta namenskih kreditov, ki so praviloma ugodnejši od osebnih kreditov.

Najboljša možnost financiranja nepremičnin je NLB Stanovanjski kredit, ki omogoča nižje obrestne mere od osebnega kredita. Sklenete ga lahko za daljše obdobje do 30 let in za višje zneske.
Če gradite pasivno hišo, bo najugodnejša rešitev NLB Zeleni kredit s še nižjimi obrestnimi merami in nižjimi stroški odobritve.

Prenova stanovanja

Vsaka stvar, tudi nepremičnine se sčasoma obrabijo, z občasnimi adaptacijami pa lahko poskrbimo, da na njih ne prihaja do večjih poškodb. S tem ohranjamo tudi njihovo vrednost. Z vse večjo okoljsko ozaveščenostjo so vse pogostejše tudi energetske prenove, saj energetsko varčnejša stanovanja omogočajo prihranke. Nakup in vgradnja toplotne črpalke nas bo na primer stala med 5.000 in 10.000 €, kar lahko pokrijemo z bančnim kreditom.
 

Za večje projekte prenove bo najprimernejši NLB Stanovanjski kredit.
Manjše projekte prenove ali pa nakup stanovanjske opreme, ki bo morda spremljal prenovo bivalnih prostorov, lahko financirate tudi z NLB Osebnim kreditom.

   
Nakup bele tehnike, računalniške opreme

Pralni stroji, hladilniki ali druga bela tehnika, računalniki in druga računalniška oprema so pogosti nakupi slovenskih gospodinjstev. Nakup teh bomo morda lahko pokrili iz sredstev na računu, če ne zadoščajo, pa nam lahko pomaga banka.
 

Če veste, da boste obveznosti lahko brez težav poravnali že v roku enega meseca, bo najlažje, da nakup financirate z NLB Plačilnimi karticami z odloženim plačilom: NLB Mastercard, NLB Visa in NLB Karanta. Preveriti morate le, da limit na kartici zadošča za nakup in na dan v mesecu, ko kartica zapade v plačilo, vse obveznosti tudi poravnati.

Če boste za odplačilo potrebovali daljše obdobje, pa lahko izberete tudi nakup na obroke, ki ga omogočajo NLB Plačilne kartice. Z njimi lahko na več kot 3000 plačilnih mestih v Sloveniji plačujete tudi do 24 obrokov, na nekaterih pa celo do 60 obrokov, brez obresti, dodatnih stroškov in dokumentacije.
Druga primerna načina financiranja večjih nakupov sta tudi NLB Osebni limit in NLB Izredni limit.

   
Rezervacija počitnic, potovanj

Stroški letnih počitnic za celo družino ali daljših potovanj lahko hitro narastejo do višine nekaj mesečnih prilivov. Če za plačilo nimamo dovolj denarja na računu, lahko uporabimo bančno financiranje. 
 

Najprimernejši način financiranja počitnic je nakup na obroke z NLB Plačilnimi karticami z odloženim plačilom, za rezervacijo pa lahko koristite tudi NLB Osebni limit ali NLB Izredni limit.

  
Šolnine in šolske potrebščine

Vsako leto pred začetkom šolskega leta je treba za otroke nakupiti šolske potrebščine, kar ni ravno nezanemarljiv strošek. Če smo ta strošek pozabili upoštevati v mesečnem proračunu, se lahko zgodi, da denarja ne bo dovolj. Takrat bo najlažje, če bomo lahko koristili možnost prekoračitve na računu ali kartici. Manj pogosti stroški, povezani z izobraževanjem, so  šolnine, za izredni študij ali študij v tujini, ki že lahko narastejo do nekaj 10.000 evrov.


Za plačilo šolnin višje vrednosti je najprimernejši NLB Osebni kredit. Če so šolnine nižje, do 2.000 €, jih lahko pokrijete z NLB Osebnim limitom ali NLB Izrednim limitom, ki sta primerna tudi za plačilo izobraževalnih tečajev ali šolskih potrebščin.

Študentje lahko nakup knjig, plačilo šolnin in podobno financirate z NLB Študentskim kreditom. Dobite lahko do 5.000 €, sposojeni denar pa lahko koristite tudi za katerikoli drug namen.

   
Nepričakovano popravilo avta ali drugi nepričakovani stroški

V življenju se ne odvija vedno vse po načrtih. Lahko se nam pokvari avto, pralni stroj, poči vodovodna cev ali začne puščati streha in moramo čimprej poskrbeti za popravila.


Če vas nepričakovani stroški ujamejo nepripravljene in nimate oblikovanega rezervnega sklada, bo najlažje, da jih financirate z NLB Osebnim limitom in če ta ne bo zadoščal, z NLB Izrednim limitom, ki ga v mobilni banki Klikin lahko sklenete tudi na daljavo, hitro in preprosto.

   
Poplačilo obveznosti

Včasih vzamemo kredit tudi za poplačilo nastalih obveznosti. Dobro je, če občasno preverimo svoje finančno stanje in vse dolgove, ki jih imamo. Razmere na finančnih trgih se namreč spreminjajo in morda stanovanjski kredit, ki smo ga najeli pred 10 leti, ni več najboljši. Morda  bo ugodneje, če ga predčasno odplačamo in najamemo novega. Ali pa smo si skozi daljše obdobje nabrali več dolgov, ki so postali nepregledni in bi bilo ugodneje, da jih prenesemo na en kredit.


Če bi radi optimizirali svojo zadolženost, je najboljše, da obiščete banko in skupaj z bančnim svetovalcem poiščete najboljšo rešitev za vas.

    

Potrošniški krediti v NLB

Pred najemom kredita je treba preudarno razmisliti o svoji kreditni sposobnosti in o smiselnosti zadolžitve, šele potem izbrati pravi kredit za svoje potrebe. Pri tem vam bodo v pomoč bančni svetovalci v NLB, ki vam bodo znali svetovati in razumeti vse bistvene informacije o kreditu.

Preverite ponudbo kreditov v NLB

januar, 2021
osebni kredit maj20 web 1920x468

Osebni kredit

Hitra in preprosta rešitev, kadar potrebujete denar takoj.

nlb stanovanjski kredit kv 2560x1600

Stanovanjski kredit

Ne zamudite najboljše NLB ponudbe!

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se