Lastna nepremičnina – norost ali izziv?

Najemniško stanovanje, vedno premalo prostora in vedno preveč (otroških) stvari. In nikoli mirnega kotička kamor se človek lahko umakne, ko potrebuje svojih pet minut. Se vam sliši znano? Potem ste sigurno eden tistih, ki išče pot do novega, po možnosti lastnega, doma. Ali pa poznate koga takšnega. Nihče ni rekel, da bo lahko. Zato smo na kup zbrali nekaj kratkih nasvetov, imamo pa tudi dobro novico. Ta vas čaka na koncu članka.


Na srečo pa sploh ni nemogoče

Statistika sicer ni rožnata. Slovenija je namreč po primerljivih podatkih v EU med tistimi državami, v katerih se mladi najpozneje odselijo iz doma staršev. Vendar lahko s stanovanjskim kreditom, prilagojenim njihovim potrebam, tudi mladi uresničijo željo po lastni nepremičnini. Pri tem pa jim lahko pomaga dober nasvet bančnega svetovalca. Nekaj smo jih zbrali na kup, in če ste sami stanovanjski problem že rešili, morda poznate koga, ki se z njim ravno ubada.

#1 Dobro je, če se nakup nepremičnine začne z varčevanjem

»Ne gre za to, da mladi danes sploh ne bi varčevali, je pa res, da opažamo, da varčujejo bolj za kratkoročne cilje, navajeni so tudi na višjo tekočo porabo. Mi stranke, ki so z nami že od mladih let, skušamo skozi redne stike izobraziti in jih spodbujamo k temu, da že med študijem del prilivov iz študentskega dela namenijo varčevanju. Ni treba, da za to namenijo velike zneske, predvsem gre za to, da se navadijo odreči delu tekoče potrošnje. Tako se navadijo na poznejše odplačevanje kredita, seveda pa tudi privarčujejo. Opažamo, da se mladi odločajo za tako pot,« pove Tanja Vidmar, finančna svetovalka v NLB in doda, da svetovalci razumejo potrebe in značilnosti mladih, zato NLB lahko oblikuje stanovanjske kredite tako, da tudi njim pomaga na poti do lastne nepremičnine.

   

#2 Stanovanjski kredit tudi za zaposlene za določen čas

Nekateri mladi razmislek o lastnem stanovanju odlagajo na poznejši čas tudi zaradi narave svoje zaposlitve, saj jih skrbi, da kredita ne bi mogli dobiti. 

»Mladi so pogosto prepričani, da brez zaposlitve za nedoločen čas ne morejo dobiti stanovanjskega kredita, in so prijetno presenečeni, da to ni ovira. Lahko dobijo kredit tudi s pogodbo za določen čas, prepričati se moramo le, da je zaposlitev dovolj stabilna,« poudari Vidmarjeva.

  

#3 Kreditna sposobnost je zaščita kreditojemalcev

Glede kreditne sposobnosti bančni svetovalci mladim pomagajo razumeti, zakaj so pogoji potrebni, in razmisliti o tem, s kako visokim bremenom zadolženosti bodo lahko živeli. Marsikoga so od reševanja stanovanjskega vprašanja odvrnili tudi strožji pogoji Banke Slovenije, vendar Vidmarjeva mlade pomirja, da »ni tako nemogoče, kot je videti na prvi pogled. Predvsem je pomembno, da se oglasijo v banki, skupaj bomo preverili pogoje in se dogovorili tudi o višini kredita. Mladim želimo s kreditom olajšati nakup, nihče pa ne želi, da bi bila odplačila kredita kreditojemalcu v preveliko breme

       

#4 Zavarovanje z bodočo vrednostjo nepremičnine 

Vidmarjeva omeni še možnost financiranja »hiše na ključ«, ki je vse bolj priljubljeno tudi zaradi možnosti energetsko varčne pasivne gradnje: »V NLB sodelujemo z izbranimi ponudniki hiš na ključ. V stanovanjskem kreditu za njihovo gradnjo upoštevamo bodočo vrednost nepremičnine. Včasih smo pri odobritvi kredita pri gradnji upoštevali le vrednost zemljišča, kar je bilo v tistem trenutku otipljivo, zdaj pa upoštevamo tudi vrednost bodoče hiše, ki bo stala na tem zemljišču

      

#5 Do lastne nepremičnine s pomočjo banke

Čeprav je pot do lastne nepremičnine zahtevna, ne pomeni, da je mladim zaprta. Morda so mladi danes tudi preveč zanašajo na informacije, ki jih sami najdejo na spletu, in ne iščejo zunanjih nasvetov. V informativnih izračunih si vse izračunajo, koraka do banke pa ne naredijo. »Velikokrat so stranke presenečene, ko jim pripravimo individualno ponudbo, ki je lahko precej ugodnejša od tiste, ki so jo videli na spletu. Morda jim svetujemo tudi drugačno ročnost kredita. Prednost mladih je vsekakor to, da lahko stanovanjski kredit dobijo tudi na do 30 let, kar po eni strani olajša odplačevanje, po drugi strani pa lahko zato dobijo višji kredit,« svetuje Vidmarjeva.

»Za marsikateri problem, čeprav mladim zgleda nerešljiv, se da najti rešitev. Finančni svetovalci smo tu zato, da te probleme rešujemo. Zato mlade vabimo, da se oglasijo v banki, in to čim prej, še preden začnejo resno razmišljati o nakupu nepremičnine. Mogoče bodo pa kmalu privarčevali dovolj, da bodo čez nekaj časa lažje dobili kredit,« Tanja Vidmar spodbuja mlade, da se pri reševanju stanovanjskega problema obrnejo na banke.

       

Priložnost za mlade (družine)

     

Izmed vseh, starih do 40 let, ki bodo do 30. novembra 2023 v NLB sklenili stanovanjski kredit, bomo izžrebali 100 srečnežev in jim povrnili 3 mesečne obroke v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Pravila in pogoji sodelovanja so objavljeni tukaj.

     

Osveženo marec, 2023
2021 09 nlb stanovanjski kredit landing 2560x1600

Stanovanjski kredit

Za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Mladi do 40 let ob sklenitvi do 30. 11. sodelujete v nagradni igri za vračilo 3 obrokov kredita.

2023 06 nlb osebni kredit cover 851x315

Osebni kredit

Potrošniški kredit do 35.000 € s fiksno ali spremenljivo obrestno mero. Sklenite ga v digitalni banki NLB Klik ali v poslovalnici.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!