Lastna nepremičnina pri 30ih? Lažje, kot se zdi

Najemniško stanovanje, po možnosti garsonjera ali ena soba, en otrok v vrtcu, drugi na poti. Nikoli dovolj prostora za vso opremo in nikoli mirnega kotička kamor se človek lahko umakne, ko potrebuje svojih pet minut. Vam je situacija poznana? Potem ste sigurno eden tistih, ki išče pot do novega, po možnosti lastnega, doma. Ali pa poznate kakšnega takšnega. Nihče ni rekel, da bo ta pol lahka. 


Na srečo pa sploh ni nemogoče

Statistika sicer ni rožnata. Slovenija je namreč po primerljivih podatkih v EU med tistimi državami, v katerih se mladi najpozneje odselijo iz doma staršev. Po zadnjih podatkih, ki veljajo za leto 2019, so mladi v Sloveniji v povprečju dom staršev zapustili pri 27,7 leta (povprečje za 28 držav Evrope je bilo 25,9 leta). Prav tako je velik delež mladih do 34. leta, ki še živijo pri starših. Po zadnjih primerljivih podatkih iz leta 2018 je bil ta delež za Slovenijo 59 % (vir), v 28 državah EU pa 48,2 %.

Ampak o tem se pogovarjamo že leta in je splošno znano dejstvo. Tisto kar je malo manj znano pa je, da si s stanovanjskim kreditom, prilagojenim njihovim potrebam, tudi mladi lahko uresničijo željo po lastni nepremičnini. Pri tem pa jim lahko pomagajo nasveti bančnih svetovalcev.

Visoke najemnine mlade spodbudijo k nakupu lastne nepremičnine

Mladi se velikokrat prvič odselijo od doma, ko se odpravijo na študij v velika mesta, v Ljubljano, Maribor, Koper. Pozneje tudi delovno okolje in novo prebivališče iščejo v teh mestih. Njihova prva nepremičnina je tako v večjih mestih, najpogosteje najemniška. V najemu vztrajajo nekaj let, lastna nepremičnina se jim pogosto zdi nedosegljiva in se niti ne ukvarjajo z vprašanjem, kako bi dolgoročno rešili stanovanjski problem.

»O nakupu stanovanja začnejo mladi danes razmišljati šele, ko začnejo ustvarjati družino, največkrat, ko so že stari 30 let ali več,« opaža Tanja Vidmar, finančna svetovalka v NLB. Jih pa k temu velikokrat spodbudijo tudi visoke najemnine. Najemnine v Ljubljani lahko znašajo tudi več kot polovica njihove plače, ki so na začetku zaposlitvene poti po navadi nižje. Marsikdo čez nekaj časa ugotovi, da bi za vrednost mesečne najemnine že lahko dobil kredit, ki bi mu omogočil nakup enakovrednega ali celo večjega stanovanja. Takrat pomislijo na stanovanjski kredit, je pa težava, da ob obisku banke nimajo potrebnega vložka,« pojasni Vidmarjeva.

Dobro je, če se nakup nepremičnine začne z varčevanjem

»Ne gre za to, da mladi danes sploh ne bi varčevali, je pa res, da opažamo, da varčujejo bolj za kratkoročne cilje, navajeni so tudi na višjo tekočo porabo. Mi stranke, ki so z nami že od mladih let, skušamo skozi redne stike izobraziti in jih spodbujamo k temu, da že med študijem del prilivov iz študentskega dela namenijo varčevanju. Ni treba, da za to namenijo velike zneske, predvsem gre za to, da se navadijo odreči delu tekoče potrošnje. Tako se navadijo na poznejše odplačevanje kredita, seveda pa tudi privarčujejo. Opažamo, da se mladi odločajo za tako pot,« pove Vidmarjeva in doda, da svetovalci razumejo potrebe in značilnosti mladih, zato NLB lahko oblikuje stanovanjske kredite tako, da tudi njim pomaga na poti do lastne nepremičnine.

Stanovanjski kredit tudi za zaposlene za določen čas

Nekateri mladi razmislek o lastnem stanovanju odlagajo na poznejši čas tudi zaradi narave svoje zaposlitve, saj jih skrbi, da kredita ne bi mogli dobiti.

»Mladi so pogosto prepričani, da brez zaposlitve za nedoločen čas ne morejo dobiti stanovanjskega kredita, in so prijetno presenečeni, da to ni ovira. Lahko dobijo kredit tudi s pogodbo za določen čas, prepričati se moramo le, da je zaposlitev dovolj stabilna,« poudari Vidmarjeva.

Do nepremičnine vodijo tudi alternativne poti

Vidmarjeva in sodelavci opažajo, da imajo mladi včasih morda tudi nekoliko nerealna pričakovanja glede vrednosti nepremičnin in svoje kreditne sposobnosti. Pri tem je najpomembnejše svetovanje, s katerim se mlade vodi po celotnem postopku nakupa nepremičnine in najema kredita. Mladim je v veliko pomoč brezplačen priročnik, bančniki pa jim poskušajo pokazati tudi drugačne možnosti, na katere morda sami niso pomislili. »Morda si posameznik ne more privoščiti nepremičnine, ki je njegova prva želja, kar pa ne pomeni, da možnosti za lasten dom ni, le malo širše je treba pogledati,« pove Vidmarjeva.

   

Si želite na svoje?

   

Kaj lahko storijo mladi, da lažje pridejo do lastne nepremičnine?

  • Namesto mestnih središč lahko razmislijo o nepremičnini zunaj mesta. Vrednosti teh nepremičnin so dostopnejše, zaradi dela od doma, ki je po epidemiji novega koronavirusa vse bolj razširjeno, pa tudi vse bolj zaželene. Pri delu od doma je vseeno, kje je prebivališče zaposlenega, veliko pa odtehta tudi možnost bivanja blizu ali v naravi.
  • Pot do želenega stanovanja je lahko tudi postopna. Ni treba, da je prva nepremičnina z več sobami. Lažje dosegljiva so manjša stanovanja, ki omogočajo udobno bivanje. Pozneje, ko jim finance dopuščajo, lahko stanovanje prodajo in s kupnino delno pokrijejo nakup večjega stanovanja.
  • Stanovanje v hiši staršev. To ne pomeni, da se vselijo v svojo staro sobo, ampak si v hiši staršev uredijo ločeno stanovanje. Morda bo to s sabo prineslo nekaj več dogovarjanja, vendar se je treba zavedati, da brez tega tudi v stanovanjskem bloku ne gre. Bližina staršev pa velikokrat koristi tudi pri drugih vidikih življenja mlade družine.
  • Namesto nove nepremičnine lahko razmislijo o prenovi. Starejše nepremičnine so cenejše, po prenovi pa lahko postanejo sanjski dom. Tako sta razmišljala tudi Iva in Boštjan, ki s pomočjo stanovanjskega kredita NLB prenavljata starejšo hišo. Poleg tega se s pametno prenovo, ki omogoča večfunkcionalnost, lahko pridobi dodaten bivalni prostor. To je dobro imeti v mislih pri iskanju nepremičnine, saj odpre nove možnosti.

To je le nekaj od pogostih možnosti, svetovalci za stanovanjske kredite, ki dobro poznajo trg ter potrebe in zmožnosti stranke, pa lahko predlagajo tudi druge rešitve.

Kreditna sposobnost je zaščita kreditojemalcev

Glede kreditne sposobnosti bančni svetovalci mladim pomagajo razumeti, zakaj so pogoji potrebni, in razmisliti o tem, s kako visokim bremenom zadolženosti bodo lahko živeli. Marsikoga so od reševanja stanovanjskega vprašanja odvrnili tudi strožji pogoji Banke Slovenije, vendar Vidmarjeva mlade pomirja, da »ni tako nemogoče, kot je videti na prvi pogled. Predvsem je pomembno, da se oglasijo v banki, skupaj bomo preverili pogoje in se dogovorili tudi o višini kredita. Mladim želimo s kreditom olajšati nakup, nihče pa ne želi, da bi bila odplačila kredita kreditojemalcu v preveliko breme

Kombinacija zavarovanj z nepremičninami staršev

Pri mladih so pogosto problem tudi zavarovanja stanovanjskih kreditov. »Mladi še nimajo dovolj vredne nepremičnine, s katero bi lahko zavarovali stanovanjski kredit. To poskušamo reševati s kombinacijo zavarovanja z nepremičnino staršev. Po določenem obdobju pogledamo, in če je nepremičnina mladih dovolj vredna za zavarovanje preostalega kredita, hipoteko na nepremičnini staršev lahko umaknemo. Po naših izkušnjah je staršem to všeč in se lažje odločijo za pomoč,« pove Tanja Vidmar.

   

Si želite na svoje?

   

Zavarovanje z bodočo vrednostjo nepremičnine

Vidmarjeva omeni še možnost financiranja »hiše na ključ«, ki je vse bolj priljubljeno tudi zaradi možnosti energetsko varčne pasivne gradnje. 

»V NLB sodelujemo z izbranimi ponudniki hiš na ključ. V stanovanjskem kreditu za njihovo gradnjo upoštevamo bodočo vrednost nepremičnine. Včasih smo pri odobritvi kredita pri gradnji upoštevali le vrednost zemljišča, kar je bilo v tistem trenutku otipljivo, zdaj pa upoštevamo tudi vrednost bodoče hiše, ki bo stala na tem zemljišču.«

Do lastne nepremičnine s pomočjo banke

Čeprav je pot do lastne nepremičnine zahtevna, ne pomeni, da je mladim zaprta. Morda so mladi danes tudi preveč zanašajo na informacije, ki jih sami najdejo na spletu, in ne iščejo zunanjih nasvetov. V informativnih izračunih si vse izračunajo, koraka do banke pa ne naredijo. »Velikokrat so stranke presenečene, ko jim pripravimo individualno ponudbo, ki je lahko precej ugodnejša od tiste, ki so jo videli na spletu. Morda jim svetujemo tudi drugačno ročnost kredita. Prednost mladih je vsekakor to, da lahko stanovanjski kredit dobijo tudi na do 30 let, kar po eni strani olajša odplačevanje, po drugi strani pa lahko zato dobijo višji kredit,« svetuje Vidmarjeva.

»Za marsikateri problem, čeprav mladim zgleda nerešljiv, se da najti rešitev. Finančni svetovalci smo tu zato, da te probleme rešujemo. Zato mlade vabimo, da se oglasijo v banki, in to čim prej, še preden začnejo resno razmišljati o nakupu nepremičnine. Mogoče bodo pa kmalu privarčevali dovolj, da bodo čez nekaj časa lažje dobili kredit,« Tanja Vidmar spodbuja mlade, da se pri reševanju stanovanjskega problema obrnejo na banke.

Si želite na svoje?

   

Lasten dom ni nedosegljiva želja. Ustvarite ga z nami.

marec, 2021
nlb stanovanjski kredit kv 2560x1600

Stanovanjski kredit

Ugodni stanovanjski krediti za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Informativni izračun kredita s fiksno ali spremenljivo obrestno mero.

osebni kredit

Osebni kredit

Potrošniški kredit do 35.000 € s fiksno ali spremenljivo obrestno mero. Sklenite ga v Klikinu ali v poslovalnici.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!