Nakupujem prek spleta - razlogi za in proti

Nezaupljivost do nakupovanja prek spleta zdaj že premagujeta bogata ponudba in udobnost tovrstnega nakupa. Vsaj pri tistih artiklih, ki jih ni treba ob nakupu pomeriti ali potipati, je prednosti toliko, da odtehtajo tudi nekatere pomanjkljivosti, kot je na primer odsotnost osebnega stika s prodajalcem. Izbira na spletu je neprimerljivo večja od tistega, kar nam je dostopno v bližnjih "zidanih" trgovinah. Nakupujemo lahko zvečer ali ponoči, ko imamo čas. Pomemben argument je, kajpak, tudi nižja cena.

Medtem ko smo v zgodnji dobi na spletu najpogosteje kupovali knjige in CD-plošče, so danes na vrhu oblačila in obutev ter športna oprema, na drugem mestu so tehnični artikli, sledijo vstopnice za prireditve.


Kupovati letalske karte in turistične nastanitve prek spleta je tako udobno, da dandanes precej redkeje kot nekoč zaidemo v turistične agencije. A to je pač usoda, ki je doletela marsikatero storitev, ki so jo nekoč opravljali posredniki - internet jih izpodriva.

In kateri način plačila uporabiti v katerih primerih? Plačilna kartica je najpogostejši način plačevanja. Marsikateri redni nakupovalec ima posebno, dodatno kartico z nižjim limitom (zaradi varnosti) samo za nakupe prek spleta. Dodatno varnost pa omogoča še SMS-Alarm o uporabi kartice.

Pri manj znanih trgovinah, na primer kitajskih ali tajvanskih, mnogi kupci raje uporabijo PayPal račun - ta je povezan z vašo plačilno kartico, vendar tako, da spletni trgovec nikoli ne dobi vaše številke kartice.

Mladi, ki so dopolnili 14 let, lahko (če starši uporabljajo eno izmed NLB Plačilnih kartic Mastercard ali Visa) kupujejo prek spleta z dodatno družinsko kartico. Na njej lahko starši določijo limit mesečne porabe, ki ga najstnik ne more prekoračiti.

Vodič po spletnem nakupovanju

VISA in Mastercard s posebnimi varovalnimi protokoli

Nekdanji pomisleki glede varnosti nakupovanja na daljavo so danes preseženi, saj se je novim časom prilagodila tudi potrošniška zakonodaja, ki velja za tovrstne transakcije. Varnost plačevanja na daljavo in standardi varovanja podatkov so danes bistveno višji kot nekoč. VISA in Mastercard uporabljata posebne varnostne standarde "3-D Secure" kot sta VISA Secure in Mastercard ID Check.

Prva aktivacija kartice je nekoliko zahtevnejša, ker je treba vpisati svojo davčno številko, datum rojstva ter ustvariti geslo in lastno osebno sporočilo. Izbrano geslo potem vnašamo pri vseh naslednjih nakupih z isto kartico, in sicer pri spletnih prodajalcih, ki nosijo oznako te storitve.

Z nakupovanjem na daljavo je tako kot s številnimi drugimi novostmi, ki nam olajšajo in poenostavijo vsakdanje življenje: ko enkrat začnemo, si težko predstavljamo, kako smo prej shajali brez.

Priporočeni varnostni ukrepi pri plačevanju s karticami na spletu

  • Občutljive podatke vtipkajte le prek šifriranih povezav (https v naslovu).
  • Uporabljajte dodatne varnostne standarde "3-D Secure" - Visa Secure in Mastercard ID Check.
  • Uporabljajte SMS-Alarm o uporabi kartice.
  • Posebej pazljivi bodite pri plačevanju iz javno dostopnih računalnikov (knjižnjice, kavarne, hoteli ...).
  • Preverite avtentičnost spletne trgovine (previdnost pri spletnih trgovinah, ki objavijo le naslov poštnega nabiralnika).
  • Zaščitite svoj računalnik pred vdori in virusi.
  • Na kartici, s katero plačujete prek spleta, si smiselno nastavite limit porabe.

Za vrnitev izdelka je rok v Sloveniji 14 dni

Kupec lahko izdelek vrne, tudi če ta nima napake, so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije. Za to ima zakonsko določen rok, v Sloveniji je to 14 dni od prejema izdelka. Pri nakupih v spletnih trgovinah s sedežem v EU ni nujno, da je rok tako dolg kot v Sloveniji. V Veliki Britaniji je ta rok na primer 7 delovnih dni, v Nemčiji pa 14 dni. Pogodbeni pogoji so pred nakupom torej obvezno branje. Če kupujete zunaj EU, pa se za presojo pravice do odstopa in dolžino roka običajno upošteva zakonodaja države, kjer ima sedež trgovec. Vsekakor pa spletnega trgovca obvezuje rok za odstop, ki ga navede na svoji spletni strani. Trgovec mora kupcu vrniti celotno kupnino, kupec pa trgovcu v zakonsko določenem roku nepoškodovan izdelek.

april, 2014

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!