Univerzalni plačilni nalog

UPN je obrazec za negotovinske in gotovinske plačilne transakcije ter pologe in dvige gotovine. 

Prednosti

  • Obrazec je enoten za območje SEPA, kar pomeni da na enak način izvedete tako domača kot čezmejna plačila.
  • Z UPN lahko plačujete v naših poslovalnicah, prek NLB Klika, na bankomatih in prek NLB Teledoma. To pomeni, da vam je 24/7 na voljo vsaj ena pot za plačilo.
  • Omogočamo vam tudi plačilo položnic (UPN) v izbranih prodajalnah Mercator. Preberite več.
  • Če obrazec UPN izpolnjujete v elektronski obliki, lahko poljubno vnesete podate o plačilu tako, da boste lažje vodili evidenco plačil. 

V polje »naziv dolžnika« lahko na primer vpišete ime dolžnika, če je različen od plačnika (npr. če plačujete v imenu svojega partnerja ali otroka). Opredelite lahko tudi kodo namena plačila, ki opredeljuje namen plačila v obliki štirimestne kode (povzete po ISO 20022 standardu). Če podatek o kodi namena ni naveden, vam svetujemo, da ga pridobite od prejemnika plačila oz. jo izberete iz spletne povezave sepa-koda-namena.

Več

Izvajanje storitev

Pogoji

  • Pravilno izpolnjen obrazec UPN ali predložitev vseh potrebnih podatkov za izvršitev plačilne transakcije.
  • Zagotovljeno kritje na računu in kritje za nadomestilo po Tarifi za prebivalstvo.

Izvajanje

Če potrebujete pomoč pri plačilu z univerzalnim plačilnim nalogom, pokličite na telefonsko številko 01 477 20 00.

Stroški 

Več informacij

Pogosta vprašanja

SEPA je kratica za Single Euro Payments Area, ki predstavlja enotno območje plačil v evrih. Vključuje 19 držav evroobmočja, 8 preostalih držav EU, kjer evro še ni nacionalno plačilno sredstvo, Islandijo, Norveško, Liechtenstein, Švico, Monako, San Marino, Vatikan, Andora, Velika Britanija, devet območij, ki so pod upravo držav EU ter Mayotte in Saint-Pierre-et-Miquelon. Podroben seznam držav in področij v SEPA.

Na tem območju potrošniki, gospodarske družbe in drugi uporabniki plačilnih storitev v bankah pristopnicah k SEPA lahko plačujete in prejemate plačila v evrih pod enakimi osnovnimi pogoji, z enakimi pravicami in obveznostmi tako znotraj posamezne države območja SEPA kot med državami območja SEPA.

Stranke imate možnost izbrati najboljšega ponudnika plačilnih storitev, ne glede na državo izvora. To omogoča učinkovito konkurenco ponudnikov plačilnih storitev znotraj notranjega trga EU in zahteva odpravo pravnih, poslovnih in tehničnih ovir, ki danes še ločujejo nacionalne trge.

Plačilni instrumenti SEPA so/bodo na voljo na celotnem območju SEPA, kar bo na splošno olajšalo življenje vseh potrošnikov.

  • Potrošniki potrebujete en sam bančni račun. S tega računa lahko opravljate evrska kreditna plačila in direktne obremenitve kjer koli v območju SEPA prav tako enostavno, kot jih zdaj opravljate v Sloveniji. Pod takimi pogoji lahko s kreditnim plačilom SEPA plačate stroške počitnic v tujini, najemnino stanovanja za otroke, ki študirajo v tujini ali druge storitve gospodarskih družb, ki delujejo na območju SEPA (mobilni operaterji, zavarovalnice, javne gospodarske službe itd.). Vsi, ki živite, delate ali študirate v drugi državi, ne potrebujete dveh ali več bančnih računov, ampak zadostuje le eden.
  • Dolgoročni cilj je, da se plačilni instrumenti SEPA uporabljajo samo v elektronski obliki. Plačila bo mogoče enostavno uporabljati skupaj s storitvami, namenjenimi poenostavitvi postopka plačila pred poravnavo plačila in po njej, tako za stranke kot za podjetja. To vključuje elektronsko izdajanje računov, mobilno plačevanje, internetno plačevanje ali obvestila o plačilu. S tem boste za plačevanje porabili manj časa.

Posamezniki in podjetja lahko znotraj območja SEPA izvajate negotovinska plačila z enega bančnega računa in z uporabo enega niza plačilnih instrumentov tako enostavno, učinkovito in varno, kot lahko plačujete znotraj državnih meja.

SEPA je prinesla večjo konkurenco s povezovanjem trga, na katerem lahko ponudniki nudijo svoje storitve. Zaradi večje izbire med ponudniki storitev imate stranke na voljo več konkurenčnih rešitev za plačila prilagojena vašim potrebam.

Odprite NLB Osebni račun in začnite pot bančnega poslovanja.

Osebni računi

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

Nasveti 

Kviz: Kako dobro so organizirane moje finance?

Upravljanje osebnih financ se nedvomno začne z dobro organizacijo.

Skrita vsebina

Naročite se na sestanek

Izpolnite obrazec in se dogovorite za sestanek.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
** - vnesite enega od spodnjih kontaktnih podatkov
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.
Na oddano telefonsko številko ali e-naslov vas bomo obvestili o potrditvi sestanka.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!