Varčujte tudi za svoje bogastvo. Otroke!

Ko razmišljate o finančni prihodnosti svojih otrok, si čim prej postavite finančne cilje. Z varčevanjem začnite kmalu po otrokovem rojstvu. Tako boste lažje privarčevali načrtovani znesek tudi z nižjimi mesečnimi pologi, delež obresti pa bo večji zaradi časovne vrednosti denarja.

Ključni cilji za otrokovo varnejšo finančno prihodnost so:

Socialna varnost

Ko so otroci še doma in so finančno močno odvisni od staršev, je treba poskrbeti predvsem za ohranjanje finančne varnosti tudi v izjemnih situacijah, če se kateremu od staršev pripeti hujša nesreča, ni več zmožen opravljati svojega dela ali celo umre. Za tak primer je priporočljivo skleniti življenjsko zavarovanje.

Dobra izobrazba

Stroški kvalitetne izobrazbe, še posebej, če se bo otrok šolal v tujini, so lahko precej visoki in vključujejo tako šolnino kot tudi stroške bivanja v kraju šolanja. Ker iz tekočega proračuna takšnega finančnega zalogaja običajno ni mogoče pokriti, si je treba zastaviti vsaj srednjeročni ali še raje dolgoročni varčevalni načrt.

Če se za varčevanje odločite kasneje in imate za dosego cilja le nekaj let, se je najbolje odločiti za nižje tvegane varčevalno-naložbene storitve, ki so varnejša oblika naložbe v primerjavi z vrednostnimi papirji, a prinašajo tudi nižjo pričakovano donosnost. Pri bančnih varčevanjih, se lahko odločite med različnimi dobami varčevanja in različnimi zneski pologov, lahko pa izberete bančni depozit, kjer enkratni znesek vežete za določeno obdobje.

Zagotovitev kakovostne izobrazbe naj bo raje dolgoročen cilj, pri čemer lahko, če sprejmete večje tveganje, varčujete v vzajemnih skladih, ki prinašajo višjo pričakovano donosnost.

Finančna pomoč pri osamosvajanju

Otrok se sreča s finančno največjim bremenom, ko se poskuša osamosvojiti in zaživeti svoje življenje. Takrat je finančna pomoč staršev vredna zlata, ne glede na to, ali pomagate pri plačevanju najemnine, ali pa pristavite svoj delež h kupnini stanovanja.

Na izpolnitev tega cilja se pripravite z dolgoročnim varčevanjem, kjer se kot najbolj primerno izkaže varčevanje v vrednostnih papirjih. Pri izbiri ustreznega načina varčevanja je ključnega pomena vaš odnos do naložbenega tveganja. Če ste bolj konzervativni vlagatelji in niste pripravljeni prevzeti tveganja, se raje odločite za naložbe z vnaprej znano in fiksno donosnostjo.

Uporabniki NLB Klika lahko sklenete NLB Varčevanje ali odprete NLB Varčevalni račun brez obiska poslovalnice.
Sklenitev varčevanja je preprosta, pregledna in hitra ter jo opravite v le nekaj korakih. Če še niste prepričani, za katero obliko varčevanja za prihodnost otrok bi se odločili, se oglasite v NLB Poslovalnici pri svetovalcu za osebne finance. Skupaj bosta našla najboljšo rešitev za uresničitev vašega cilja.

december, 2013

Varčevanje je pogosto prvi korak k uresničitvi osebnih ciljev in želja. Morda pa si želite le ustvariti finančno rezervo za vsak primer?

Varčevanja in depoziti

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!