To je Apple Pay

Vaš iPhone je sedaj vaša denarnica.

     

Dodajte NLB kartico v Apple Wallet

 

Plačujete povsod, kjer je znak za brezstično plačevanje. 

S storitvijo Apple Pay plačujete hitro, preprosto in varno z NLB karticami neposredno z iPhonom ali drugimi Apple napravami.

Preprost in hiter način plačevanja.

Svoj iPhone samo približate POS terminalu. Pri plačevanju na spletu in v aplikacijah se podatki, kot je vaše ime in priimek ter naslov, samodejno izpolnijo.

Zasebno in varno.

Apple Pay uporablja varnostne funkcije, vgrajene v vašo napravo Apple, vključno s funkcijama Face ID in Touch ID, ki sta zasnovani tako, da lahko plačila potrdite samo vi.

     

Kaj potrebujem za uporabo storitve Apple Pay?

Za uporabo storitve Apple Pay potrebujete: 

 • Napravo Apple z najnovejšo različico sistema iOS ali iPadOS, watchOS, macOS ali visionOS. 
 • Plačilno kartico (podprte so vse NLB kartice, razen Karante)* 
 • Račun Apple ID, prijavljen v vašo napravo Apple. 

*Storitev Apple Pay je na voljo imetnikom debetnih kartic in kartic z odloženim plačilom Mastercard ter Visa kartic z odloženim plačilom. Velja za pravne in fizične osebe. 

Za dodajanje kartice morate imeti na kartici omogočena spletna plačila in plačila v tujini, to lahko preverite in uredite v nastavitvah kartice v aplikaciji NLB Pay, NLB Klik ali pokličite na 01 477 20 00.  Nastavitve kartic za spletna plačila in tujino lahko po digitalizaciji kartic ponovno onemogočite.       

   

Kako dodam kartico v Apple Pay?

 1. Odprite Apple Wallet na svoji napravi z iOS operacijskim sistemom.
 2. V Apple Wallet aplikaciji kliknite »Add« (Dodaj): Kliknite »Debit or Credit Card« (Debetna ali kreditna kartica), za dodajanje nove kartice ali »Previous Cards« (Prejšnje kartice), za dodajanje kartice, ki je bila v tej napravi že shranjena.
 3. Klinkite »Continue« (Nadaljuj). Upoštevajte navodila na zaslonu za dodajanje nove kartice. Preverjanje podatkov pri banki – prejeli boste SMS obvestilo o digitalizaciji kartice in SMS OTP, ki je nujen za odobritev kartice za uporabo storitve Apple Pay.
 4. Vaša kartica je dodana v Apple Pay.

Pomembno:  
Ne pozabite vklopiti »Plačevanje s kartico na spletu« in »Plačevanje s kartico v tujini«, pri aktivaciji kartice v Apple Pay. Ti dve funkciji lahko kasneje poljubno izklapljate. 

     

Kako potrdim plačilo z Apple Pay z uporabo prepoznave obraza 

Enostavno, z enim samim korakom – odklenite svoj mobilni telefon (če želite uporabljati Apple Pay, morate v mobilnem telefonu nastaviti zaklepanje zaslona) in prislonite napravo na POS terminal, ki je označen z znakom za brezstično plačevanje. Ko je nakup opravljen, se vam prikaže potrditev nakupa na zaslonu. 

Za nakupe nad 50 EUR ni potrebno vnesti PIN številke.

     
   

Kako potrdim plačilo z Apple Pay z uporabo prepoznave odtisa

 1. Enostavno, z enim samim korakom – odklenite svoj mobilni telefon (če želite uporabljati Apple Pay, morate v mobilnem telefonu nastaviti zaklepanje zaslona) in prislonite napravo na POS terminal, ki je označen z znakom za brezstično plačevanje. Ko je nakup opravljen, se vam prikaže potrditev nakupa na zaslonu. 

  Za nakupe nad 50 EUR ni potrebno vnesti PIN številke.

     

Pogosta vprašanja in odgovori

   
Kako dodam kartico v Apple Pay?

Kartico v Apple Pay dodate prek mobilne aplikacije Apple Wallet, ki jo na svojo napravo prenesete iz trgovine App Store. 

 1. Odprite Apple Wallet na svoji napravi z iOS operacijskim sistemom 
 2. V Apple Wallet aplikaciji kliknite “Add” (Dodaj): Kliknite »Debit or Credit Card« (Debetna ali kreditna kartica), za dodajanje nove kartice ali »Previous Cards« (Prejšnje kartice), za dodajanje kartice, ki je bila v tej napravi že shranjena 
 3. Klinkite »Continue« (Nadaljuj)
 4. Upoštevajte navodila na zaslonu za dodajanje nove kartice 
 5. Preverjanje podatkov pri banki – prejeli boste SMS obvestilo o digitalizaciji kartice in SMS OTP, ki je nujen za odobritev kartice za uporabo storitve Apple Pay 
 6. Vaša kartica je dodana v Apple Pay 

*V vseh Apple napravah je za potrebe verifikacije potrebna prijava v iCloud. Nastaviti je potrebno Face ID, Touch ID ali geslo. V primeru odjave iz iCloud ali odstranitve varnostnega mehanizma (gesla) so iz te naprave posledično odstranjene vse dodane kartice. 

Za uspešno dodajanje kartice v Apple Pay je potrebno: 

 • na kartici začasno omogočiti plačila na spletu in plačila v tujini, da se dodajane kartice lahko uspešno zaključi, 
 • po uspešnem dodajanju kartice v Apple Pay v nastavitvah telefona omogočili Apple Pay kot privzeto NFC aplikacijo za plačevanje s telefonom 

 

Ali je namestitev kartic v Apple Pay varna?

Namestitev je popolnoma varna, v kolikor sledite dosedanjim navodilom za varno uporabo aplikacije NLB Pay in pravilom, ki veljajo pri poslovanju s karticami. To pomeni, da nikomur ne posredujete svojih podatkov kot so (davčna številka, mobilna številka, aktivacijska koda, PIN številka posamezne kartice, geslo za svoje naprave, itd ). 

Ena ključnih prednosti nadgradnje mobilne denarnice NLB Pay s funkcionalnostjo Apple Pay je, da plačevanje odslej poteka prek platforme Apple Pay, kar pomeni, da je aplikacija še bolj zanesljiva, varna, obenem pa tudi bolj enostavna za uporabo. 

Poleg večje zanesljivosti pa nadgrajena aplikacija prinaša tudi druge prednosti - Apple Pay lahko, denimo, uporabljate po vsem svetu, na večini prodajnih mest, za nakupe nad 50 evrov pa ni potrebno vnesti številke PIN. 

Apple Pay ščitita vaše podatke o plačilu z več ravnmi varnosti, pri čemer uporabljata najnaprednejše varnostne infrastrukture na svetu, ki pomagajo varovati vaš račun. Ko plačujete v trgovinah Apple Pay ne razkrije vaše dejanske številke kartice, zato so vaši podatki varni. 

Aplikacije za plačevanje so vse bolj priljubljene, saj ponujajo priročno alternativo gotovini in kreditnim karticam. 

Apple Pay je potencialno varnejša od direktne uporabe debetne ali kreditne kartice. Plačila z aplikacijo se izvedejo z uporabo t. i. tokenov ("številke virtualnih kartic"). Vaša dejanska številka kartice je med transakcijo skrita, kar vas ščiti pred goljufivimi trgovci in tveganji za varnostne vdore. 

Če želite uporabljati aplikacijo Apple Pay, morate najprej odkleniti svoj telefon. Glede na vaše varnostne nastavite, morate za to bodisi vpisati PIN številko bodisi zagotoviti biometrične podatke, kot je prepoznava obraza (Face ID) ali prstni odtis. Na kakšen način boste odklenili svoj telefon, se odločite sami, vendar pa brez tega aplikacije ne boste mogli namestiti niti uporabljati.  PIN številko boste morali vnesti tudi posamično za velike transakcije. 

Če vam telefon ukradejo in ga tatu uspe odkleniti, še vedno lahko zaščitite svoje podatke o plačilu. Apple Pay je namreč povezan z vašim Apple računom (prek iCloud) in je zato dostopen s funkcijo Najdi mojo napravo. Ta vam omogoča, da na daljavo izbrišete vse podatke, shranjene v aplikaciji. Vsekakor pa velja, da svojih osebnih in kartičnih podatkov nikoli ne vnašajte na kakršen koli link ali jih posredujete tretjim osebam, saj banke ali druge finančne ustanove od vas nikoli ne bodo zahtevale teh podatkov

Ali je za plačevanje s telefonom (pametno uro) NLB Pay še vedno privzeta denarnica?

NLB Pay ne vsebuje več plačilne komponente. Namestitev plačilne komponente (Apple Pay) ni pogoj za uporabo NLB Pay. NLB kot izdajatelj kartic le omogoča digitalizacijo kartice, ne nudi pa storitev digitalne denarnice, ki si jo uporabnik izbere sam.  

Če želite, lahko svojo kartico digitalizirate in za plačevanje s telefonom uporabljate Apple Pay, ki sta zdaj privzeti aplikaciji za plačila (odvisno od operacijskega sistema vaše naprave). Potrebno je imeti vklopljen NFC za brezstično poslovanje, ter v nastavitvah telefona omogočili Apple Pay kot privzeto NFC aplikacijo za plačevanje s telefonom.  

Zakaj je za digitalizacijo kartic v Apple Pay potrebno imeti odklenjena spletna plačila in nakupe v tujini v nastavitvah posamezne kartice?

Za kartice morate ob digitalizaciji kartice imeti omogočena spletna plačila in plačila v tujini. Ponudnik mobilne denarnice  (Apple) namreč opravi avtorizacijo v znesku 0,00 EUR. Nastavitve kartic za spletna plačila in tujino  lahko po digitalizaciji kartic v NLB Pay ponovno onemogočite. 

Ali je mogoče v Apple Pay digitalizirati tudi Maestro kartice?

BA Maestro kartice ni mogoče digitalizirati v Apple Pay. V kolikor imate še BA Maestro kartico, priporočamo, da si predčasno brezplačno naročite novo debetno Mastercard kartico, ki jo nato, če želite, digitalizirate v Apple Pay. Debetna Mastercard kartica v celoti nadomešča Maestro kartico in za končne uporabnike prinaša več možnosti in ugodnosti. 

Prejel sem varnostno SMS obvestilo, da je nekdo pričel z digitalizacijo oz. z dodajanjem moje kartice v Apple Pay. Kaj moram narediti?

Če kartice v  Apple Pay niste dodali sami, jo blokirajte v NLB Pay-u, NLB Klik-u, NLB poslovalnici ali pokličite na 01 477 2000. V kolikor ste sami dodali kartico v  Apple Pay, vam po prejetju varnostnega SMS sporočila ni potrebno storiti ničesar. 

Ne želim uporabljati Apple Pay, kaj naj storim?

Prosto se lahko odločite, ali boste Apple Pay uporabljali ali ne.  

Apple Pay je samostojna storitev, ki jo ponuja družba Apple Distribution International Limited s sedežem prav tako na Irskem.  

Če storitev Apple Pay ne želite uporabljati, si teh aplikacij ne namestite oz. kartic vanje ne dodajajte. 

 Namestitev plačilne komponente (Apple Pay) ni pogoj za uporabo NLB Pay. NLB kot izdajatelj kartic le omogoča digitalizacijo kartice, ne nudi pa storitev digitalne denarnice, ki si jo uporabnik izbere sam.  

 

Ker želimo v naši banki strankam ponuditi največ, smo se odločili, da tistim, ki to želijo, omogočimo, da svojo bančno kartico digitalizirajo v Apple Pay za naprave s sistemom iOS in preprosto izvajajo plačila s svojim mobilnim telefonom. To v prihodnosti nameravamo skleniti  tudi z drugimi ponudniki digitalnih denarnic. 

Ne želim sprejeti pogojev Apple zaradi obdelave podatkov.

V tem primeru, za plačevanje z mobilnim telefonom ne boste mogli uporabljati Apple Pay storitev.

Skrita vsebina

Naročite se na sestanek

Izpolnite obrazec in se dogovorite za sestanek.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
** - vnesite enega od spodnjih kontaktnih podatkov
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.
Na oddano telefonsko številko ali e-naslov vas bomo obvestili o potrditvi sestanka.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!